Ματωμένα νούφαρα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω για ένα πολύ ενδιαφέρον αστυνομικό βιβλίο το οποίο διάβασα αυτές τις ημέρες. Ο λόγος για το βιβλίο ΄΄Ματωμένα νούφαρα΄΄ από την συγγραφέα κυρία Μαρία Προδρόμου. Για να είμαι ειλικρινής είναι το πρώτο της βιβλίο το οποίο διάβασα καί εξ'όσων έχω ακούσει το πιο διαφορετικό απ΄όλα μέχρι στιγμής,αφού συγκαταλέγεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα ενώ τα υπόλοιπα έχουν έναν καθαρό αισθηματικό χαρακτήρα. Αυτός άλλωστε είναι καί ο πρωταρχικός λόγος που ξεκίνησα με αυτό πρώτα κι όχι από τα άλλα. Ήθελα να δώ πως μπορεί μία συγγραφέας κατά κόρον αισθηματικών βιβλίων να προχωρήσει στη συγγραφή ενός εκ διαμέτρου αντίθετου είδους όπως είναι η αστυνομική λογοτεχνία. Με ιντρίγκαρε η ιδέα αν θα τα κατάφερνε επιτυχώς. Κατά την άποψή μου μας έδωσε ένα δυνατό,καλογραμμένο καί με αρκετό σασπένς βιβλίο το οποίο με κράτησε από την αρχή ως το τέλος.
Λίγα λόγια όμως τώρα για το βιβλίο. Αρχικά ο λιτός του τίτλος μου κίνησε το ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι έχει έναν τρόπο τινά οξύμωρο τύπο. Τα λουλούδια-στην περίπτωση μας εδώ τα νούφαρα-έχουν έναν ευγενικό,γλυκό ακόμα κι αθώο προσδιορισμό καί χαρακτήρα που έρχεται σε αντίθεση με το ''ματωμένα''. Κι όμως όταν διαβάσετε την ιστορία,θα καταλάβετε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ταιριαστός τίτλος όπως καί καλύτερο εξώφυλλο από αυτό που ήδη το κοσμεί.
Όσον αφορά την ιστορία δεν θα ήθελα να σας πώ πολλά αλλά προτιμώ να σας δώσω ένα γενικό πλάνο καί τα υπόλοιπα να τα ανακαλύψετε από μόνοι σας κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Μία χήρα με δύο παιδιά λαμβάνει μία μεγάλη περιουσία μετά το θάνατο του συζύγου της. Έτσι αποφασίζει να πραγματοποιήσει το κοινό τους όνειρο αγοράζοντας ένα μεγάλο αγρόκτημα. Τα εμπόδια που θα συναντήσει πολλά όσο ο όμορφος καί πλούσιος γαιοκτήμονας γείτονας που ζεί δίπλα τους. Μέσα στην ησυχία όμως της επαρχιακής πόλης η ύπαρξη ενός κατά συρροήν δολοφόνου καί βιαστή νεαρών κοριτσιών μαζί με τα προφητικά της όνειρα,θα είναι η αφορμή για την γνωριμία της με τον επίσης γοητευτικό αστυνόμο που ερευνά την υπόθεση. Ο δολοφόνος δείχνει σχεδόν αλάθητος καί άτρωτος. Θεωρώ μεγάλο υπέρ στη γραφή της συγγραφέως τη δεξιοτεχνία της να μας μπερδέψει με το ποιός είναι τελικά ο πραγματικός δολοφόνος μέσω της περιγραφής καί της σκιαγράφησης των χαρακτήρων των υπόπτων. Οι ύποπτοι πολλοί καί ο καθένας είχε περισσότερους ή λιγότερους λόγους να το κάνει. Όταν τελικά φτάνουμε στη λύση του μυστηρίου η ανατροπή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο δολοφόνος είναι........ Εννοείται πως δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψω. Οι τελευταίες γραμμές όμως του βιβλίου κάνουν εμάς τους αναγνώστες να ξαφνιαστούμε ακόμη παραπάνω καί να θέλουμε καί δεύτερο βιβλίο.
Θα κλείσω την βιβλιοκριτική μου λέγοντάς σας ότι είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ καί θα μείνει στο μυαλό μου πολύ καιρό. Καλές σας αναγνώσεις.Περίληψη


Κεντρική Μακεδονία. Μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα που εξαφανίστηκε πρόσφατα βρίσκεται βάναυσα κακοποιημένη και δολοφονημένη πλάι σε ένα ποτάμι, αρκετά κοντά στο κτήμα ενός πάμπλουτου άντρα. Σύντομα η αστυνομία ανακαλύπτει, λίγο μακρύτερα, έναν ομαδικό τάφο, με τα πτώματα τεσσάρων άλλων κοριτσιών που είχαν επίσης εξαφανιστεί πριν από κάποια χρόνια, από διαφορετικές όμως περιοχές της χώρας. Η Ρωξάνη Βαλαωρίτου, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον πρόσφατο θάνατο του συζύγου της, αποφασίζει να πραγματοποιήσει το ένα και μοναδικό της όνειρο: να αγοράσει ένα αγρόκτημα με τα χρήματα που κληρονόμησε και να μετακομίσει με την κόρη της και τον γιο του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο της στο μέρος όπου συνήθιζαν να περνάνε παλιά τα καλοκαίρια τους. Η γνωριμία της με τον πλούσιο κτηματία γείτονά της Φίλιππο Βενιέρη, αλλά και με τον γοητευτικό αστυνόμο Πέτρο Ζάνο, που έχει αναλάβει την υπόθεση και έχει βρεθεί στον ίδιο τόπο προσπαθώντας να ξεφύγει από τα δικά του "φαντάσματα", θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της. Ακόμα περισσότερο, όταν οι δολοφονίες θα συνεχιστούν και θα αντιληφθεί πως οι εφιάλτες της εμφανίζουν μπροστά στα μάτια της τους φόνους των κοριτσιών πριν ακόμη γίνουν, και ότι η κόρη της μπορεί να είναι η επόμενη στη λίστα με τα θύματα ενός κατά συρροήν δολοφόνου και βιαστή, που δρα με απόλυτη ακρίβεια και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για την ταυτότητά το

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΜΑΤΙ
Ματωμένα νούφαρα Ματωμένα νούφαρα Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.