Συνέντευξη-συζήτηση με τον συγγραφέα κύριο Μηνά Τσαμπάνη


    Το σκίτσο είναι φτιαγμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα αποκλειστικά καί μόνο για το blog (dominica amat) καί του οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ δημόσια.

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πρίν να τελειώσει η προηγούμενη χρονιά είχα την ευκαρία να διαβάσω ένα πάρα πολύ όμορφο βιβλίο με τίτλο ''Η θλιμμένη πριγκίπισσα των ωκεανών''-μπορείτε να βρείτε την κριτική μου γι'αυτό στο blog-από τον συγγραφέα κύριο Μηνά Τσαμπάνη. Εκτός ότι μου άφησε πάρα πολύ καλή εντύπωση ως βιβλίο, δεν διστάζω να πώ ότι θέλησα να μάθω περισσότερα για τον συγγραφέα. Εκείνος αποδέχτηκε καί είμαστε σήμερα εδώ να σας μεταφέρω την mini ''ανάκριση''/συνέντευξη που εκείνος μου παραχώρησε. Να ξέρει καί ο ίδιος καί εσείς το αναγνωστικό κοινό ότι το εκτιμώ πολύ. Ας περάσουμε όμως σε πιο ουσιαστικά πράγματα.

  D.A. Ξεκινώντας την συζήτησή μας θα ήθελα να μου πείτε κάποια πράγματα για εσάς τα οποία πιστεύετε ότι θα ενδιέφεραν το αναγνωστικό κοινό.

Μ.Τ.   Καταρχήν, να συστηθώ… Ονομάζομαι Μηνάς Τσαμπάνης, ενίοτε εμφανίζομαι ως Minerboh (το παρατσούκλι που μου έδωσε ο sempai μου).
  Στέλνω την αγάπη μου σε εσάς, κ. Κυριακή μου και στους αναγνώστες της σελίδας σας καθώς και σε όλο τον κόσμο. Εύχομαι υγεία πάνω από όλα και μετά την ευτυχία και την επιτυχία.
  Από την ηλικία των 14 χρονών (ηλικία από την οποία κέρδισα και τα πρώτα μου χρήματα στο αρτοποιείο Τσίκρης) ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες μου. Ιστορίες οι οποίες ξεκίνησαν να αναδιπλώνονται στο χαρτί μετά από μια σειρά ερεθισμάτων που μερικοί θα δυσκολευτούν να τα βάλουν σε ένα συνειρμό. Ξεκίνησα να γράφω το δικό μου κόμικ αρχικά και μετά στην ηλικία των 19, και ενώ υπηρετούσα τη θητεία μου στην Αλεξαδρούπολη, ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι φαντάροι προτιμούσαν να περνάνε τις εξόδους τους έξω, εγώ προτιμούσα αν ταξιδεύω στους δικούς μου γαλαξίες και ξεκίνησα τη συγγραφή του Πλανήτη του Χαμένου Παραδείσου.
  Μετά, από την ηλικία των είκοσι ενός χρονών και μετά από περάσματα σε εργασίες όπως υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ και στην επιχείρηση κατασκευής λυομένων σπιτιών της θείας μου, ξεκίνησα τη περιπλάνησή μου στον κόσμο της Νοσηλευτικής όντας ως Αποκλειστικός Νοσοκόμος σε γνωστό νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών και μετά από τις σπουδές μου στο ΑΤΕΙ Ηπείρου, στο Τμήμα Νοσηλευτικής που εδρεύει στα Ιωάννινα, σαν Πρακτικός Νοσηλευτής και πάροχος υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς στα σπίτια εξακολουθώντας παράλληλα να είμαι Αποκλειστικός.
Ένας σοβαρός τραυματισμός στο χέρι μου στα τέλη του 2012 έβαλε ένα τέρμα στις βλέψεις μου για μια  καριέρα ως σκιτσογράφος αλλά το παλεύω να το ξεπεράσω. Κάτι γίνεται, νομίζω.  Το τέλος του κόμικ μου όμως ήταν ένα αμετάκλητο γεγονός.  

   Το 2016, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Ο Πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου (το οποίο αργότερα θα επανεκδοθεί) από τις Εκδόσεις Andy’s Publishers. To 2017, στις αρχές του, εκδόθηκε το δεύτερο μου βιβλίο… Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Πολύ σύντομα, θα κυκλοφορήσει Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης με πρωταγωνιστή τον Sing Χίκιους, τον ήρωα των κόμικς μου από τις Εκδόσεις Ανάτυπο, ένα βιβλίο στο οποίο θα γνωρίσουμε τον δικό μας σούπερ ήρωα.

   D.A.ΕΡΩΤΗΣΗ 1:Κάνετε ένα επάγγελμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την συγγραφή.Ποιά ήταν η αφορμή για να αρχίσετε να γράφετε;

 M.T.  Ξεκίνησα να πλάθω το χαρακτήρα του Sing Χίκιους, όταν άκουσα στη δουλειά το τραγούδι  Αρχίζω Πόλεμο της Καίτης Γαρμπή. Όταν γύρισα δε σπίτι και είδα το πρώτο επεισόδιο της σειράς Sailor Moon, άρπαξα ένα τετράδιο και άρχισα να γράφω και να σκιτσάρω.
Τα περίεργα ερεθίσματα που λέγαμε;


  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 2:Το βιβλίο σας ''Η θλιμμένη πριγκίπισσα των ωκεανών'' είναι ένα βιβλίο που περιέχει καί το φανταστικό στοιχείο καί το αισθηματικό.Είχατε κατά νου από την αρχή το πάντρεμα αυτών των δύο ή προέκυψε στην συνέχεια;

  M.T.  Και βέβαια. Πολλές ιστορίες έχουν μέσα το αισθηματικό στοιχείο. Άλλες σε πιο έντονο βαθμό, άλλες πάλι σε πιο μικρές δόσεις. Π.χ. στον Φρανκενστάιν ή Μοντέρνος Προμηθέας της Μαίρυ Σέλλευ, ο Βίκτωρ Φρανκενστάιν ήταν ερωτευμένος με την Ελισάβετ, στους ελληνικούς μύθους, βρίσκουμε το αισθηματικό στοιχείο όπως στην Αργοναυτική Εκστρατεία, μια ιστορία γεμάτη τεστοστερόνη αλλά εμφανίζεται και η Μήδεια.

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 3:Είχατε καιρό στο νού σας την υπόθεση του βιβλίου;Γνωρίζατε απ'την αρχή το τέλος που θα θέλατε να του δώσετε ή το αφήσατε να σας οδηγήσει από μόνο του;

  M.T. Την αρχή, τη μέση και ειδικά το τέλος το είχα προσχεδιάσει από πριν φτιάχνοντας ένα σκελετό της ιστορίας. Οι λεπτομέρειες, κάποιες από αυτές, ήρθαν από μόνες τους.

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 4:''Η θλιμμένη πριγκίπισσα των ωκεανών'' έχει αρχίσει να γίνεται πολύ αγαπητή απ'το κοινό.Το περιμένατε ποτέ ότι θα συμβεί αυτό;

   M.T. Και ναι και όχι. Είναι ένα ρίσκο όταν επιχειρείς κάτι τέτοιο, την έκδοση ενός βιβλίου.

   D.A.ΕΡΩΤΗΣΗ 5:Αν καί άνδρας γράψατε ένα βιβλίο που σχεδόν στο μισό του μέρος θεωρείται αισθηματικό.Είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε συχνά από άνδρες συγγραφείς κι αν το δούμε μας ''δινεται'' αλλιώς.Σας δυσκόλεψε εσάς αυτό το γεγονός καθόλου;

  M.T. Όχι, καθόλου. Η σκιαγράφηση και η ‘’απεικόνιση’’ τόσο όμορφων αισθημάτων δεν πρέπει να θεωρείται κάτι κατασταλτικό.

   D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 6:Θα μπορούσατε να γράψετε κάποιο άλλο βιβλίο διαφορετικού είδους;

   M.T. Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης που έρχεται, είναι αρκετά διαφορετικό. Είναι μια πιο εύθυμη ιστορία. (χωρίς να λείπει φυσικά και το δραματικό στοιχείο) Φανταστείτε μια ταινία Μάρβελ με στοιχεία shonen!
Επίσης γράφω και στίχους για τραγούδια. Ψάχνω συνθέτη, όποιος θέλει… Ελεύθερα! 

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 7:Έχετε γράψει κάποιο άλλο βιβλίο το οποίο έχει εκδοθεί;Αν ναί,θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο καί γι'αυτό;
  
  M.T.  Ο Πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου, μια Space Opera. Έκανα πολλές λανθασμένες κινήσεις με αυτό το θέμα λόγω πολλών παραγόντων. Θα το επανεκδώσω στο άμεσο μέλλον. 

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 8:Έχετε σκεφτεί την υπόθεση του επόμενου βιβλίου σας ή το θεωρείτε νωρίς ακόμα;

  M.T. Αυτές τις μέρες, επιχειρώ να γράψω μια ιστορία τρόμου η οποία καταπιάνεται με ένα πραγματικό παράγοντα. Κάνω έρευνες για να το πώς λειτουργεί αυτός ο παράγοντας για να το παρουσιάσω όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. 

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 9:Είσαστε ένας εξαιρετικός-κατά γενική ομολογία-σκιτσογράφος.Ποιά θεωρείτε μεγαλύτερη αγάπη σας,την σκιτσογραφία ή την συγγραφή;

  M.T. Σας ευχαριστώ πολύ για το θετικό σχόλιο. Υπάρχουν άτομα εκεί έξω που είναι πολύ-πολύ- πολύ καλύτεροι από εμένα. Η Μαρία Ελένη Βλαστού, ο Γιάννης Βουτσινάς και ο Νίκος Μηλιώρης είναι άτομα που είναι εξαιρετικότατοι σκιτσογράφοι. Ο Νίκος δε έχει βγάλει και υπέροχα κόμικ άλμπουμ τα οποία σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα… Σας παραθέτω και τη σελίδα FB  της Μαρίας για να θαυμάσετε το ταλέντο της. https://www.facebook.com/loveusagiart/.
Η κοπέλα επιμελείται το εξώφυλλο του Κόκκινου Μαχητή και κάποια εξώφυλλα κλειδιά για το εσωτερικό του βιβλίου. Δεν είναι καταπληκτική;
Ο Γιάννης… Δεν τολμάω να μιλήσω για το Γιάννη! Αυτός είναι καλλιτέχνις… Όχι εγώ… Και έχει και μια υπέροχη καρδιά… Το μόνο που ξεπερνάει το ταλέντο του! Θα τον βρείτε ως Stone Νick στο FB.
Όσο για μένα; Τα παλεύω. Και μιας και το χέρι μου αναρρώνει από τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό που παραλίγο να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό, τα πάω χλιαρά.
Λατρεύω και τα δύο να σας πω την αλήθεια. Ο συγγραφέας και ο σκιτσογράφος είναι όπως ο συνθέτης και ο στιχουργός, δύο συμπορευτές που συνεργάζονται μαζί για ένα ενιαίο αποτέλεσμα.

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 10:Ορμώμενη από την προηγούμενη ερώτηση θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα γράφατε ποτέ ένα κόμικ του οποίου η εικονογράφηση θα στηριζόταν σε δικά σας σκίτσα.Το θεωρείτε πιθανό να συμβεί μελλοντικά;

  M.T. Θα το προσπαθήσω. Ίσως όταν το χέρι μου ξεπεράσει το νευρολογικό σοκ που έχει υποστεί και με ταλαιπωρεί αρκετά.  Οφείλω όμως να το βάλω πίσω για να προστατέψω τη καριέρα μου ως Νοσηλευτής/ Αποκλειστικός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέλω πολύ!

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 11:Αν δεν είχε επιτυχία το βιβλίο σας,θα ξαναπροσπαθούσατε ή όχι;

  M.T. Έχω μάθει να μη το βάζω κάτω εύκολα. Μόνο ένα πράγμα μπορεί να με γονατίσει… Να πάθει κάτι κάποιος που αγαπάω. Η μητέρα μου και ο αδελφός μου.

   D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 12:Ποιά τα αγαπημένα σας είδη βιβλίου;
   M.T. Εραστής της Επιστημονικής Φαντασίας. Μου αρέσει πολύ και ο τρόμος και ότι μπορεί να γαργαλήσει τις αντιλήψεις μου.

   D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 13:Πιστεύετε ότι στην χώρα μας υπάρχει χώρος για νέους συγγραφείς καί πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι τα πράγματα γι'αυτούς;

   M.T. Από τότε που το τέρας που ακούει στο όνομα Οικονομική Κρίση έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας, τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα για όλους. Εγώ λέω όμως να της πάμε όλοι μας κόντρα γιατί σαν πολύ θάρρος έχει πάρει. Τι λέτε;

   D.A. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας!

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 14:Θα θέλατε να εκδοθούν τα βιβλία σας καί σε άλλες χώρες;Ακόμα να γίνουν καί ταινία;
  
  M.T. Και Βέβαια θα το ήθελα να κυκλοφορήσουν και έξω οι ιστορίες μου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δυνατό φυσικά. Πχ, στον Κόκκινο Μαχητή, υπάρχουν πολλές αναφορές σε στοιχεία της ελληνικής καθημερινότητας που στον ξένο αναγνώστη θα του φανούν κάπως… Πχ, κάνω μια τιμητική αναφορά στον Δημήτρη Μητροπάνο.
Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα θα μπορούσε να γίνει ταινία. Ο δε Κόκκινος Μαχητής θεωρώ ότι μόνο σαν ανιμέ θα μπορούσε να δείξει το πλήρες δυναμικό του.

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 15:Ποιά η αγαπημένη σας ταινία;Ποιό το αγαπημένο σας βιβλίο καί τραγούδι;

  M.T. Η αγαπημένη μου ταινία είναι το 2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος η οποία όπως ξέρετε είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άρθουρ Κλάρκ. Η συνέχειά του, η Οδύσσεια 2 είναι το αγαπημένο μου βιβλίο.
Το αγαπημένο μου τραγούδι… Να πέσουν τα ντράμς παρακαλώ! Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το Αρχίζω Πόλεμο της Καίτης.

  D.A. ΕΡΩΤΗΣΗ 16:Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα επιθυμούσατε να σας φέρουν τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την συγγραφική σας καριέρα.

  M.T. Θα μου επιτρέψετε να παρεκτραπώ κομματάκι από το θέμα της ερώτησης… Θέλω να έχω κατά πρώτον την υγεία μου, να μπορώ να δουλεύω και όλα τα άλλα βρίσκονται.
Αυτό που θέλω όμως πάρα πολύ είναι να είναι καλά τα άτομα που αγαπάω… Η μητέρα μου, που δίνει μια δύσκολη μάχη και ο αδελφούλης μου. Χωρίς αυτούς δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω, σίγουρα, δεν θα είμαι ο ίδιος.

  D.A. Έχετε απόλυτο δίκιο.Η οικογένεια κάι η υγεία είναι τα υπέρτατα αγαθά!
  

D.A. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που μου διαθέσατε.Σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική καί επαγγελματική.Καλοτάξιδο το βιβλίο σας.Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog dominica amat.

M.T. Εγώ ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε! Καλή χρονιά να έχουμε όλοι!!! 
Κάντε μια ευχή και για τη μητέρα μου…

            Δείτε εδώ την κριτική για το βιβλίο ''Η θλιμμένη πριγκίπισσα των ωκεανών''

                   https://dominicamat.blogspot.com/2018/12/blog-post_22.html

           Δείτε εδώ την κριτική για το βιβλίο ''Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ''

                     https://dominicamat.blogspot.com/2019/05/blog-post_13.html







Συνέντευξη-συζήτηση με τον συγγραφέα κύριο Μηνά Τσαμπάνη Συνέντευξη-συζήτηση με τον συγγραφέα κύριο Μηνά Τσαμπάνη Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.