''Η επιστροφή''-Οι κόρες της Ελλάδας 1


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να ''πέσει'' στα χέρια μου ένα ιστορικό μυθιστόρημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να είχα κάποια προκαάληψη απέναντι σε τέτοιου είδους βιβλία αλλά επειδή απλά δεν έτυχε. Σήμερα λοιπόν έκανα την αρχή με ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Ο λόγος για το πρώτο βιβλίο της σειράς ''Οι κόρες της Ελλάδας'' με τίτλο ''Η επιστροφή'' από την συγγραφέα κυρία Φιλομήλα Λαπατά. Ένα βιβλίο που αρχικά-δεν θα σας το κρύψω-με έκανε να είμαι λίγο επιφυλακτική απέναντί του  για το αν καί κατά πόσο θα ήταν προσιτό για τους αναγνώστες. Το αποτέλεσμα ήταν να με ''κερδίσει'' από την αρχή χάρη στην άριστη γραφή του καί στον δυνατό του λόγο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ο αναγνώστης κατά ένα μαγικό τρόπο γίνεται καί εκείνος πρωταγωνιστής του βιβλίου αφού κατά την ανάγνωσή του,βλέπει να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του οι εικόνες που περιγράφονται μέσα στις σελίδες του. Αυτός είναι άλλωστε ένας κι από τους λόγους που μαγεύτηκα από την πένα της συγγραφέως. Λίγα λόγια τώρα για την υπόθεση του βιβλίου. Το αναγνωστικό μας ταξίδι θα ξεκινήσει με την επιστροφή μας πολλά χρόνια πίσω,τότε που η Ελλάδα καί ειδικότερα η πόλη των Αθηνών μαζί με τους  πολίτες της προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους μετά την επανάσταση του 1821 καί την απελευθέρωση κι όλα όσα ακολούθησαν αυτής. Μέσα σε όλα αυτά θα αναδειχθούν οι ιστορίες δυναμικών,ξεχωριστών γυναικών που η καθεμία θα μας αφηγηθεί την ζωή της μέσα από τις προσωπικές τις εμπειρίες. Γυναίκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κι ως πρότυπα αφού πάλεψαν για την ζωή τους,την αξιοπρέπεια τους,τα δικαιώματά τους καθώς καί για την οικογένειά τους χωρίς να υπολογίσουν το κόστος καί τις συνέπειες των πράξεών τους. Επιτρέψτε μου να παρομοιάσω αυτές τις γυναίκες με την Ελλάδα που παρά τα βάσανα καί τα προβλήματα που αντιμετώπισε καί αντιμετωπίζει,καταφέρνει καί βγαίνει νικήτρια καί διεκδικεί τελικά αυτά που της αξίζουν. Αγάπη,έρωτας,εκδίκηση,αδικία,πόνος καί μίσος είναι τα βασικά μοτίβα πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ιστορία μας. Αυτά όσον αφορά την πλοκή. Για εμένα ένα ακόμα πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας. Ανάλογα με τον ήρωα που μιλάει έχουμε άλλωτε απλή γλώσσα κι άλλωτε διανθισμένη από τοπικούς ιδιωματισμούς που έχουν ως σκοπό να δείξουν την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά αλλά παράλληλα να καταστήσουν στα μάτια του αναγνώστη το βιβλίο πιο οικείο,ευανάγνωστο καί ζωντανό. Εγώ το διάβασα απνευστί καί μπορώ να σας πώ ότι πρόκειται για ένα αντικειμενικά εξαιρετικό βιβλίο που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος αναγνώστης ο οποίος δεν θα μείνει ικανοποιημένος από την ανάγνωση του. Άν λοιπόν επιθυμείττε να ξεκινήσετε να διαβάζετε βιβλία που να ανήκουν σε αυτό το είδος,το συγκεκριμένο είναι μία πολύ καλή πρόταση για αρχή. Λίαν συνόμως θα έχετε την κριτική μου καί για το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Μέχρι τότε σας εύχομαι καλά αναγνώσματα.

Υ.Γ.Κυκλοφορεί ήδη το δεύτερο βιβλίο της σειράς που έχει τον τίτλο ''Ο διχασμός''.Η σειρά θα ολοκληρωθεί καί με ένα τρίτο βιβλίο.

Αξίζει να το αναζητήσετε.

           Διαβάστε εδώ την άποψή μου για το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο: ''Ο διχασμός'':

                            https://dominicamat.blogspot.com/2019/03/2.html

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΨΥΧΟΓΙΟΣ
''Η επιστροφή''-Οι κόρες της Ελλάδας 1 ''Η επιστροφή''-Οι κόρες της Ελλάδας 1 Reviewed by Dominica on Μαρτίου 10, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.