Η μαύρη βασίλισσα



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Επανέρχομαι σήμερα στις βιβλιοπροτάσεις μου για το καλοκαίρι με ένα εξαιρετικό βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Ο τίτλος του είναι ''Η μαύρη βασίλισσα'' καί είναι γραμμένο από τον συγγραφέα κύριο Βασίλη Καλδίρη.
    Ένα βιβλίο τοποθετημένο σε μία περασμένη εποχή αλλά πολύ καλά δομημένο καί γραμμένο από τον συγγραφέα που νομίζουμε ότι είμαστε κι εμείς παρόντες εκείνη την στιγμή στον τόπο που γίνονται τα γεγονότα.
    Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο έντεχνα σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες των ηρώων καθώς καί η αναλυτική περιγραφή των τοπίων.
    Οι ήρωες ποικίλουν από απλούς καθημερινούς ανθρώπους έως ληστές κι γυναίκες έρμαιες των παθών τους. Καθένας όμως ξεχωριστά έχει ''ζωγραφιστεί'' με δικά του χρώματα κι χαρακτηριστικά που αρμόζουν στην προσωπικότητα καί την θέση που κατείχε στην κοινωνία.
     Άν καί ο κάθε ήρωας έχει την προσωπική του ιστορία,ταυτόχρονα  έχουν όλοι μαζί σχεδόν έναν κοινό στόχο. Ποιός είναι αυτός; H απόδοση της δικαιοσύνης με κάθε τρόπο καί τίμημα. Γι'αυτό γίνονται σκληροί σαν πέτρα καί αλύγιστοι μπροστά στον επερχόμενο θάνατό τους.
    Καί μέσα σε όλα αυτά ο έρωτας. Άραγε ποιά η θέση του σε μία εποχή αναβρασμού κι αδικίας; Θα μπορέσει να επιβιώσει ή θα παρασυρθεί από την δίνη των εξελίξεων; Εδώ τον βλέπουμε να ανθίζει παρά τα προβλήματα αλλά καί να μαραίνεται όπως κόβουμε απότομα ένα λουλούδι.
   Μην σταθούμε όμως μόνο εκεί γιατί η υπόθεση του βιβλίου έχει να μας δώσει πολλά ακόμα. Όπως είναι η ανάγκη του ανθρώπου ή έστω η προσπάθεια που θα καταβάλλει ώστε να σπάσει τα δεσμά αόρατα ή μή που τον κρατάνε δεμένο καί δεν μπορεί να ξεφύγει.
    Αυτή η πνευματική αναζήτηση καί η ενασχόληση με την φιλοσοφία ενός από τους ήρωες θα τον βοηθήσουν να πάει ένα βήμα παραπέρα καί τελικά να αποκτήσει όσα θέλει. Οι άλλοι όμως τί θα απογίνουν; Θα βρούν ψυχική ηρεμία καί γαλήνη; Θα τους οδηγήσουν σωστά οι επιλογές τους;
    Ποιό τελικά το νόημα στην ζωή μας όταν δεν έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με θέματα ή πρόσωπα που μας επηρεάζουν αρνητικά;
    Πόσο δυνατή είναι η φιλία; H προδοσία μπορεί να την ξεπεράσει; Το βάρος της πλάστιγγας πρός ποιά μεριά θα γείρει; Η λύτρωση θα έρθει ή όχι; Οι σκιές καί τα μυστικά θα χαθούν ή θα τους ακολουθούν παντού;
     Για μένα είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μέσα στις σελίδες του θα βρείτε όλα όσα αποζητάτε από ένα μυθιστόρημα.
                                                        Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πελοπόννησος, 1919. Ο Γιάννος, μια χαρισματική προσωπικότητα, βιώνει έντονα την αδικία. Ύστερα από το κακό, η φυγή θεωρείται απαραίτητη, η ανάγκη για επιβίωση τον οδηγεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο πόνος διαπερνά όλα τα επίπεδα της ψυχής και το λίκνο του έρωτα δύει νωρίς. Τα τυχαία γεγονότα συνδέουν διαφορετικούς χαρακτήρες σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, οι καταστάσεις τούς οδηγούν να σπάσουν τα δεσμά τους και να απελευθερωθούν –είτε κυριολεκτικά, είτε πνευματικά– μέχρι την στιγμή που κάνει την εμφάνισή του ο έρωτας, η φιλοσοφία, η ποίηση και η κάθαρση.

Μια περιπέτεια εποχής γεμάτη μυστήριο, έρωτα, πάθος, εσωτερικές αναζητήσεις. Ένας διαρκής αγώνας για απόδοση δικαιοσύνης. Ποιος όμως θα καταφέρει να φτάσει σε αυτήν και ποιος θα κάνει το μοιραίο λάθος;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ Θ. ΚΑΛΔΙΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ
Η μαύρη βασίλισσα Η μαύρη βασίλισσα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 04, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.