Συνέντευξη-συζήτηση με τον συγγραφέα κύριο Αλέξη Ζησιμόπουλο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σήμερα έχω ως καλεσμένο στην στήλη των συνεντεύξεων τον συγγραφέα του βιβλίου ''ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ'' κύριο Αλέξη Ζησιμόπουλο,τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τις ερωτήσεις που δέχτηκε να μου απαντήσει. Το βιβλίο του ''ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ'' κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο i-write.gr publications καί μπορείτε να το βρείτε σε συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία καί στο επίσημο site του εκδοτικού.

                                              Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας!


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Η συγγραφή είναι μόνο χόμπι ή γιατρικό της ψυχής;

A.Z. Για τον καθένα, η ενασχόληση με το οποιοδήποτε χόμπι θα μπορούσε να είναι γιατρικό της ψυχής!


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό το κίνητρο για την συγγραφή αυτού του βιβλίου;

A.Z. Τα «Σκοτεινά Βήματα» ήταν μια ιστορία που ήθελα να μοιραστώ και πολύ παραπάνω να εκδοθεί, γι’ αυτό επέλεξα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο εγχείρημα εκείνη την περίοδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ακολουθήσατε κάποιο πλάνο για να γράψετε αυτό το βιβλίο ή αφήσατε το ίδιο να σας οδηγήσει, ορίζοντας μόνο του το τέλος του;

A.Z. Πάντοτε όταν σκέφτομαι ιστορίες καθορίζω απ’ την πρώτη στιγμή την αρχή, τη μέση και το τέλος της ιστορίας και τα επιμέρους κομμάτια τους. Επομένως, φτάνοντας στο σημείο να γράψω την ιστορία, έμενε απλά να περάσω τις ιδέες στο χαρτί. Κάποιες αλλαγές πάντα γίνονται στη στιγμή, αλλά ποτέ κάτι που να αλλάζει ριζικά το πλάνο που υπάρχει εξ’ αρχής. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσο έντονη συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επιφέρει η συγγραφή ενός βιβλίου;

A.Z. Φυσικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ τον εκάστοτε συγγραφέα και τον χαρακτήρα του. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλοι όσοι ασχολούνται με κάτι το δημιουργικό όπως η συγγραφή δένονται και φορτίζονται συναισθηματικά με το έργο τους τόσο πριν, όσο κατά αλλά και μετά τη δημιουργική διαδικασία. Αφιερώνεις πολλά στη συγγραφή και είναι λογικό να διασχίζεις διάφορα συναισθηματικά στάδια άπαξ και ξεκινήσεις. Είναι ωραίο, αλλά μπορεί να είναι και πιεστικό. Τελικά όμως πιστεύω ότι αξίζει η συναισθηματική εμπλοκή με το έργο σου και φαίνεται μερικές φορές στο αποτέλεσμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί φανταστική λογοτεχνία καί όχι άλλο είδος;

Α.Ζ. Μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία του φανταστικού. Θεωρώ πως η φαντασία σαν είδος παντρεύεται εύκολα με άλλα και μπορεί να έχει ποικίλες προεκτάσεις. Επίσης, μου φαίνεται πιο εύκολη η διαδικασία μιας κοσμοπλασίας απ’ την αρχή παρά η τοποθέτηση της ιστορίας σε μια ρεαλιστική σφαίρα όπως θα απαιτούσε κάποιο άλλο είδος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Εγώ το βιβλίο σας το βρήκα πολύ ωραίο. Περιμένατε πως θα το αγκάλιαζε το αναγνωστικό κοινό; Φοβηθήκατε την απόρριψη του επειδή είστε ανερχόμενος συγγραφέας;

Α.Ζ. Δεν περίμενα το οτιδήποτε, πέραν του ότι είναι δεδομένο πως κάποιοι θα αγκαλιάσουν το βιβλίο και κάποιοι θα το απορρίψουν. Είναι ίσως σπάνιο για τέτοια βιβλία, ελλήνων ανερχόμενων συγγραφέων να απολαμβάνουν είτε μεγάλη αποδοχή είτε μεγάλη απόρριψη. Η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός, νομίζω ότι όλο και περισσότερο γίνεται το κοινό δεκτικό σε ανερχόμενους συγγραφείς και έλληνες συγγραφείς γενικότερα. Ακόμη, κάποιος μπορεί να ανακαλύψει ένα βιβλίο ή μια σειρά βιβλίων πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, οπότε θέλω να ελπίζω πως πάντα κάποιος θα γυρνάει στα «Σκοτεινά Βήματα» αν στο μέλλον συνεχίζω να ασχολούμαι με τη συγγραφή και έχω ακόμη να παρουσιάσω κάποιο έργο που να δικαιολογεί την παρουσία μου στον χώρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε σκεφτεί ή γράψει το επόμενό σας βιβλίο;

Α.Ζ. Ναι! Και τα δύο ισχύουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εφικτή ή όχι, η συνεργασία σας με άλλους συγγραφείς για την συγγραφή ενός βιβλίου από κοινού;

Α.Ζ. Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ και πιστεύω ότι εξαρτάται από τα άτομα που θα συνεργαστούν και τις μεταξύ τους σχέσεις. Δεν θα ήμουν ενάντια στο να συνεργαστώ με κάποιον(ους) για ένα βιβλίο, αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για όλους μας και μπορούσε να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Στο βιβλίο σας με τίτλο ''ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ'' καταπιάνεστε καί με άλλα θέματα όπως η αγάπη, η δύναμη της φιλίας, η αποδοχή καί η κατανόηση, η δικαιοσύνη καί το καθήκον, η πίστη ακόμη καί η διαφορετικότητα καί η θέση τους μέσα στην κοινωνία μας. Φοβηθήκατε μήπως το αναγνωστικό κοινό δεν θα αποζητούσε κάτι τέτοιο μέσα από ένα βιβλίο φαντασίας;

Α.Ζ. Στο βιβλίο υπάρχει το διακύβευμα της αλλαγής του κόσμου, επομένως επέλεξα να παρουσιάσω τον κόσμο και τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν μέσα απ’ τις προσωπικές ιστορίες του καθενός. Είναι επόμενο να βλέπουμε σε μια κοινωνία διάφορους τύπους ανθρώπων, συμπεριφορών και γεγονότων. Δεν επέλεξα συγκεκριμένες θεματικές για να «σχολιάσω», μα κάποιες θεματικές όπως αυτές που επισημάνατε προκύπτουν μέσα απ’ τα βιώματα των χαρακτήρων. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να υπάρχει εύρος χαρακτήρων και ανάπτυξη για τον καθένα (όσο χρειάζεται για τον καθένα) και για μένα αυτές οι θεματικές δένουν στις ιστορίες του κάθε προσώπου. Δεν σκέφτηκα ποτέ είναι η αλήθεια πώς θα αντιδρούσε το κοινό, πέρα απ’ το ότι σε κάποιους θα άρεσε και σε κάποιους όχι αυτή η προσέγγιση. Ωστόσο, δεν χάνεται το στοιχείο της φαντασίας, απλά επιλέγω να το παρουσιάζω πιο «προσγειωμένο» ίσως και με το επίκεντρο στα άτομα παρά στα «μαγικά» πράγματα που μπορεί να συμβούν τις περισσότερες φορές. 



ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τί θα λέγατε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Α.Ζ. Αφού το επιθυμούν, να το κάνουν. Είναι όμορφο να ασχολείσαι με κάτι  το δημιουργικό όπως η συγγραφή. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Θα θέλατε το βιβλίο σας ''ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ'' να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη;

Α.Ζ. Δεν θα ήμουν εκ προοιμίου ενάντια σε αυτό το υποθετικό σενάριο, μα ρεαλιστικά θα έπρεπε να εξαρτηθεί απ’ τους συντελεστές και άλλους τόσους βαρετούς παράγοντες. Αν οι συνθήκες ήταν ιδανικές, δεν νομίζω να είχα λόγο να μην το θέλω πάντως! 

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Θα υπάρξει συνέχεια του βιβλίου ''ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ'' ή εκεί τελειώνει η ιστορία των ηρώων;

Α.Ζ. Ναι! Σύντομα θα έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω ένα ακόμη βιβλίο στην οικογένεια των Σκοτεινών Βημάτων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Υπάρχει κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που διαβάζει τα βιβλία σας πριν πάνε στον εκδότη; Κι αν ναι, πόσο σας επηρεάζει η γνώμη του; 

Α.Ζ. Είμαι τυχερός που με πλαισιώνει ένας κύκλος ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να διαβάσουν και υποστηρικτικοί στα εγχειρήματά μου. Εξαρτάται απ’ την περίπτωση κάθε φορά, μα σίγουρα αν όχι όλο το βιβλίο, κάποιο κεφάλαιο, σκηνή ή ιδέα θα μεταφερθεί σε άτομα που εμπιστεύομαι για να πάρω μια γνώμη και πολύ περισσότερο για να το μοιραστώ απλά μαζί τους. Γενικότερα, η κάθε γνώμη έχει κάτι να προσφέρει, ανάλογα με το άτομο που την εκφέρει πάντα, ωστόσο σπάνια επηρεάζομαι σε ζητήματα που αφορούν την πορεία των ιστοριών μου. Δεν νομίζω να άλλαζα κάτι απ’ την αρχική σύλληψη μόνο και μόνο βάση τι θα ήθελε ένας αναγνώστης, όποιος κι αν ήταν αυτός. 

          Σας ευχαριστώ πολύ! Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από το επίσημο site του εκδοτικού

                                      Διαβάστε εδώ την άποψή μου για το βιβλίο:

                        https://dominicamat.blogspot.com/2019/05/blog-post_9.html
Συνέντευξη-συζήτηση με τον συγγραφέα κύριο Αλέξη Ζησιμόπουλο Συνέντευξη-συζήτηση με τον συγγραφέα κύριο Αλέξη Ζησιμόπουλο Reviewed by Dominica on Αυγούστου 30, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.