ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Αλίκης Αλιφέρη με τίτλο ''ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ'' καί εγώ σήμερα έχω την χαρά να σας το παρουσιάζω. Πρόκειται για ένα διαφορετικό αστυνομικό-αισθηματικό μυθιστόρημα από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
    Είναι ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο,με συνεχόμενη ροή,ευφυείς διαλόγους καί μικρά συνοπτικά κεφάλαια που λειτουργούν το καθένα ξεχωριστά ως μία σκηνή κάποιας ταινίας του σινεμά. Δεν υπάρχουν κουραστικές,περιττές επαναλήψεις ή τάσεις εντυπωσιασμού από την μεριά της συγγραφέως. Είναι ένα κείμενο οικείο για τον αναγνώστη κι ευανάγνωστο.
    Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή καί καθημερινή,διανθισμένη από το άκρως ταιριαστό λεξιλόγιο ανάμεσα σε συναδέλφους,δη αστυνομικούς,που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις. Εγώ το βρήκα πολύ ευχάριστο καί χιουμοριστικό όλο αυτό μέσα στο κείμενο,γιατί του έδινε ένα τόνο ζωντάνιας. Απαλλάχθηκε από έναν ξύλινο,στακάτο λόγο που πιθανώς να βάραινε το βιβλίο.
    Βρήκα,επίσης,πολύ αρεστή την σκιαγράφηση των ηρώων από την μεριά της συγγραφέως. Ήταν πολύ περιγραφική κι αναδείνκυε απόλυτα τα όποια χαρακτηριστικά,είτε εξωτερικά είτε ψυχικά, αρμόζουν σε κάθε ήρωα. Σκοπός της ήταν να δείξει την μοναδικότητα του καθενός καί να μπορέσει ο αναγνώστης να επιλέξει ποιους θα συμπαθήσει ή όχι,όπως καί με ποιους θα μπορούσε να ταυτιστεί.
     Κακά τα ψέματα,τα αστυνομικά μυθιστορήματα μας είναι αγαπητά για πολλούς λόγους. Μερικοί είναι οι ακόλουθοι: 1)Μέσω αυτών έχουμε την αίσθηση πως συμβάλλουμε κι εμείς από μεριάς μας στην απόδοση της δικαιοσύνης ,αφού προσπαθούμε να φτάσουμε στην λύση της υπόθεσης, 2)Οι ένοχοι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθούν ανάλογα καί 3)Έστω καί για λίγο μπαίνουμε εμείς στην θέση των αστυνομικών καί αναλαμβάνουμε δράση. Γινόμαστε κομμάτι της περιπέτειας.
     Μέσα στην υπόθεση του βιβλίου είναι αρκετά εμφανές καί το ερωτικό στοιχείο. Αυτό δίνει μία πιο πικάντικη πινελιά σε όλη την υπόθεση. Εκτός του ότι η γυναίκα είναι τρόπο τινά συνδεδεμένη με το έγκλημα,βοηθάει στην εξέλιξη της υπόθεσης καί στην ανάδειξη ακόμη μίας πλευράς του χαρακτήρα του κεντρικού μας ήρωα.
    Τα συναισθήματα που θα βιώσουμε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου είναι αρκετά. Από έρωτα καί φιλία έως συναδελφική αλληλεγγύη καί αγωνία. Αυτά οφείλονται κυρίως στην έντονη δράση καί περιπέτεια που κατακλύζει το βιβλίο από την αρχή έως καί το τέλος του.
     Είπα στην αρχή ότι αυτό το βιβλίο είναι διαφορετικό καί ήρθε η στιγμή να σας αναλύσω τι εννοούσα. Οι χαρακτήρες δεν είναι αυτό το συνηθισμένο,το ωραιοποιημένο κι αναμενόμενο. Είναι πιο αληφοθανείς καί γήινοι. Ακριβώς όπως επιθυμώ να είναι οι αστυνόμοι σε ένα μυθιστόρημα. Με τα όποια πάθη κι αδυναμίες που μπορεί να τους διακρίνουν. Δεν χρειάζεται να είναι αψεγάδιαστοι καί καθ'όλα σωστοί για να είναι αγαπητοί σε εμάς. Κι αυτό είναι κάτι που το κατάφερε άψογα η συγγραφέας καί της αξίζουν συγχαρητήρια. Έκανε μία ανατροπή που την επιθυμούσα καιρό σε ανάλογο μυθιστόρημα.
     Η υπόθεση του κειμένου στηρίζεται κυρίως πάνω στον κεντρικό μας ήρωα,τον τριαντάχρονο αστυνόμο,με παράλληλη δράση από αρκετούς δευτεραγωνιστές που κι εκείνοι με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της ιστορίας μας. Εγκλήματα καί ένας παράφορος έρωτας θα τον οδηγήσουν σε διάφορες σκέψεις. Σκέψεις που σχετίζονται με την έννοια της παρανομίας,της φιλίας,τον έρωτα καί την εξουσία.
     ''ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ'',ο τίτλος του βιβλίου καί κλείνοντας το βιβλίο,αμέσως μου ήρθε η σκέψη το που μπορεί να μας οδηγήσει ο έρωτας. Άν αποφασίσουμε να διασχίσουμε το ναρκοπέδιό του,θα βγούμε αλώβητοι ή θα μας σημαδέψει ολότελα; Τί θα συμβεί όμως με τους ήρωές μας; Ποιά η κατάληξή τους;
     Προφανώς δεν έχω σκοπό να σας πώ παραπάνω στοιχεία για την υπόθεση. Θα σας προτρέψω όμως να τα ανακαλύψετε μόνοι/ες σας,διαβάζοντας το βιβλίο.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μοιραίοι έρωτες που οδηγούν σε προσωπική έκρηξη, στην καταστροφή ή στην αλλαγή ζωής. Όλα ξεκινούν με μια απλή παρακολούθηση, την οποία θα ακολουθήσει ντόμινο αινιγματικών εγκλημάτων, κρυφών ερωτικών σχέσεων και μια δυνατή έλξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του Σάββα Καλλίνη, αστυνομικού στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει ο τριαντάρης αξιωματικός θα τον κάνουν να επανεκτιμήσει έννοιες όπως έρωτας, αγάπη, φιλία, παρανομία, τιμωρία.



Ακολουθώντας διαφορετικό στιλ από τα παραδοσιακά ερωτικά/αστυνομικά μυθιστορήματα, το βιβλίο θίγει επίσης τη δύναμη της εξουσίας και τις διαπλοκές των κρατούντων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΙΚΗ ΑΛΙΦΕΡΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ



ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.