ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Μετά το ''ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ'' η συγγραφέας κυρία Μανίνα Ζουμπουλάκη στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας ''Η τριλογία της Αθήνας'' ξεκινάει ένα νέο ταξίδι με πολλή περιπέτεια το οποίο καλούνται οι ήρωες για μία ακόμη φορά να κάνουν καί να αναζητήσουν την λύση. Ο λιτός αλλά εύηχος τίτλος που κοσμεί το βιβλίο,''ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ'' μας φωνάζει καί μας τραβάει την προσοχή καί το ενδιαφέρον.
  Η συγγραφέας επιλέγει για δεύτερη φορά να χρησιμοποιήσει το ίδιο μοτίβο στην γραφή της (για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό διαβάστε την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο) με μόνη διαφορά,η οποία με ικανοποίησε ιδιαίτερα,να μας δώσει μία νέα ιστορία καί να εξελίξει τους γνώριμους ήρωες μας καί όχι να συνεχίσει από εκεί που το σταμάτησε. Ναι,υπάρχουν οι αναγκαίες επεξηγήσεις για το πως έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται τώρα,αλλά ευτυχώς αυτό δεν φέρει περιττές επαναλήψεις.
  Ανέκαθεν είχα την πεποίθηση ότι η ελληνική μυθολογία εκτός του ότι κρύβει πολλά σημαντικά νοήματα καί διδάγματα για την καθημερινή μας ζωή,έχει μία διαχρονικότητα που ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσει να υφίσταται. Η τοποθέτηση,λοιπόν,από μεριάς της συγγραφέως στην εισαγωγή κάθε κεφαλαίου,ενός μύθου λειτουργεί ως κατευθυντήρια γραμμή για το τι μέλλει να διαβάσουμε στις σελίδες του.
  Όπως,προανέφερα σε αυτό το μυθιστόρημα οι κεντρικοί μας ήρωες έχουν πάει ένα βήμα παρά πέρα όσον αφορά καί τις ζωές τους αλλά καί τον ίδιο τους τον χαρακτήρα. Είναι πιο μεστοί καί συνειδητοποιημένοι για το τι θέλουν. Έχει φύγει κάπως αυτή η ανεμελιά που τους διέκρινε καί είναι πιο ώριμοι πια. Είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα. Όμοια καί η υπόθεση του βιβλίου γίνεται πιο περίτεχνη καί ενδιαφέρουσα.
  Αυτήν την φορά η συγγραφέας μέσα απ΄την πλοκή θίγει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που μας επηρεάζουν όλους. Ζητήματα όπως είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις είτε σε φιλικό είτε σε ερωτικό επίπεδο,η αύξηση του αριθμού των άστεγων που βλέπουμε σε πολλές γωνιές της πόλης,την αδιαφορία των αρχών καί ιθυνόντων για την προστασία αυτών των ατόμων,τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής των αλλά καί την προσφορά στον συνάνθρωπο από μερίδα πολιτών.
  Διαβάζοντας το βιβλίο δεν σας το κρύβω πως όχι μόνο επηρεάστηκα καί το μυαλό μου καταλείφθηκε από πολλές σκέψεις,αλλά η συναισθηματική μου φόρτιση ήταν μεγαλύτερη. Το θεωρώ μεγάλο προσόν ένας συγγραφέας να κλιμακώνει την ένταση καί το ενδιαφέρον των αναγνωστών από βιβλίο σε βιβλίο,ειδικά όταν μιλάμε για τριλογία ή σειρά. Εκτός του ότι προσφέρει νέα πράγματα στους αναγνώστες,βελτιώνεται κι ο ίδιος καί δεν μένει στάσιμος.
   Δεν μπορώ να γνωρίζω με ποιον τρόπο θα επιλέξει τελικά η συγγραφέας να κλείσει ο κύκλος της εν λόγω τριλογίας,μόνο μπορώ να περιμένω με πολλή αγωνία το επόμενο βιβλίο. Θέλω να δω πως θα κλιμακωθεί η ένταση,αν το ''χάρισμα'' που φέρει η πρωταγωνίστρια θα περάσει στο επόμενο στάδιο κι αν εντέλει ο κάθε ήρωας θα βρεί αυτό που αναζητά.
  Αν δεν τα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα,εγώ σας προτρέπω να αναζητήσετε καί τα δύο βιβλία. Να θυμάστε πάντα ότι τα βιβλία μας κρατούν άψογη συντροφιά. Το χιούμορ που τα διακατέχει μαζί με τον αυστηρό τόνο,όπου χρειάζεται,σίγουρα θα σας κάνουν να δείτε την ζωή με άλλο μάτι. Θα αρχίσετε να ακούτε το ένστικτό σας καί τους γύρω σας.
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Δώρα, με τη μυστήρια ικανότητα να «βλέπει» μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων, δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με τις δολοφονίες των άστεγων της Αθήνας – αλλά μπλέκει χωρίς να το καταλάβει, ενώ ξεναγεί στην πόλη μια παρέα γυναικών από τη Σουηδία. Η μία από τις γυναίκες δεν είναι απλή τουρίστρια, κουβαλάει ένα παλιό, αβάσταχτο έγκλημα και η Δώρα δεν μπορεί να το αγνοήσει, καθώς φαίνεται να είναι το πρώτο στη σειρά…

Βουτάει με τα μούτρα σε μια «εποχή δολοφόνων» όπου όλοι της φαίνονται ύποπτοι, και κυρίως ο 'Αρης, ο νεαρός φίλος της κόρης της. Στην πορεία θα μαλώσει, θα χάσει τον Έρωτα, θα ερωτευτεί… Και οι δολοφονίες των αστέγων πολλαπλασιάζονται, ενώ η Δώρα προσπαθεί να βγάλει άκρη με αυτά που συμβαίνουν αλλά και με όσα της λένε οι άνθρωποι γύρω της. Όλοι της λένε ψέματα και όλοι της ζητάνε να ακούσει προσεκτικά, να «ακούσει» την αλήθεια πίσω από το ψέμα…


Μια σύγχρονη, γρήγορη αστυνομική ιστορία, που τρέχει μαζί με την Αθήνα, μαζί με την ομορφιά και την ασχήμια της, με τα ανθρώπινα τοπία της και τα προβλήματά της. Μια ηρωίδα που ανασαίνει, ερωτεύεται, βλέπει και ακούει δίπλα μας… Μια συγγραφέας που γράφει στον καιρό της, για τον καιρό της…

                                           ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ


                           Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας:

                              https://dominicamat.blogspot.com/2020/01/blog-post_66.html
  
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  
 

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.