Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Στέλλα Καραμπακάκη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σήμερα φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα κυρία Στέλλα Καραμπακάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις της καί για τον χρόνο που μου διέθεσε. Το βιβλίο της ''Ζωή σε λόγου μας'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως καί μπορείτε να το προμηθευτείτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                   Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΚΑΚΗ

                                                  Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα αρχίσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Σ.Κ. Πάντα ήταν στη ζωή μου, κατά κάποιο τρόπο. Έγραφα ιστορίες και διηγήματα από μικρή, έγραφα ποιήματα και διάφορες σκέψεις μου. Κάποια στιγμή άρχισαν να αποκτούν πιο συγκεκριμένη μορφή και να νιώθω μεγαλύτερη ανάγκη να φτιάξω κάτι ολοκληρωμένο. Κάπως έτσι έγραψα το πρώτο μου βιβλίο το 2009 και είχα την τύχη να εκδοθεί λίγους μήνες αργότερα. Πήγε καλά, κι αυτό μου έδωσε ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω να γράφω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό νόημα θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας στους αναγνώστες;

Σ.Κ. Θα ήθελα να τους δείξω πως όλες τις καταστάσεις μπορούμε να τις δούμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ένας χωρισμός δεν φέρνει το τέλος του κόσμου, ένας επιτυχημένος γάμος δεν φέρνει την απόλυτη ευτυχία, οι άνθρωποι φεύγουν κι έρχονται, η ζωή είναι ρευστή, με τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε εμείς μπορεί να αλλάξει πολλά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Σ.Κ. Θα ήθελα να κάνω τους αναγνώστες μου να γελάνε και να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εντάξει ίσως αν μπορούσα να τους κάνω και λίγο πιο ανάλαφρους, λίγο πιο ευτυχισμένους, να ήμουν ακόμα πιο κοντά στο στόχο μου! Δεν έχω κάποιο άλλο όραμα στο κομμάτι της συγγραφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Σ.Κ. Έχω μόλις ολοκληρώσει το όγδοο βιβλίο μου που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι από τις Εκδόσεις Λυκόφως και είναι μια σειρά χιουμοριστικών διηγημάτων με πρώτα ραντεβού και γνωριμίες ζευγαριών που είχαν ένα ανέλπιστα... κακό τέλος. Το επόμενο θα αργήσει λίγο, μιας και πρέπει να ανασυγκροτηθώ και να βρω και τον απαραίτητο χρόνο για να το γράψω. Έχω μια εικόνα για το τι θα είναι, αλλά προς το παρόν προτιμώ να μην πω κάτι, μιας και το χαρτί καμιά φορά έχει άλλη γνώμη και αυτά που θέλουμε να γράψουμε δεν παίρνουν πάντα τη μορφή που υπολογίζαμε, αλλά έχουν... ανατροπές και το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει πολύ από τον αρχικό μας στόχο!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Σ.Κ. Από την καθημερινότητα. Τη δική μου και των ανθρώπων γύρω μου, φίλων, γνωστών ή και εντελώς άγνωστων. Από τις συζητήσεις στα διπλανά τραπέζια, το ζευγάρι στη διπλανή ομπρέλα στην παραλία, τους θαμώνες ενός αγαπημένου μου μαγαζιού. Και βέβαια από τις σχέσεις, τον έρωτα και την απουσία του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;

Σ.Κ. Όλα τα βιβλία μου αφορούν τις σχέσεις και είναι γραμμένα με πολύ χιούμορ και σαρκασμό, με εξαίρεση το «Μεγάλο Τζέρτζελο» που είναι μια πολιτική σάτιρα και το «Ένα Ξωτικό στον Κήπο της Ουτοπίας» που είναι μια λογοτεχνική περιπλάνηση στο παρελθόν και το μέλλον, με τη χρήση ποίησης και πρόζας. Το 2018 κυκλοφόρησε, από τις Εκδόσεις Λυκόφως,  το «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια #τοδυο» που είναι μια χιουμοριστική παρουσίαση των σχέσεων και των διαφορετικών τύπων αντρών που μπορεί να συναντήσει κανείς στις μέρες μας. Το 2019 κυκλοφόρησε πάλι από τις Εκδόσεις Λυκόφως το «Ζωή σε Λόγου μας» που σατιρίζει τις σχέσεις και έχει χιουμοριστική χροιά, αλλά κυρίως αποτελεί έναν οδηγό, για το πώς να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Σ.Κ. Γιατί είναι ο πιο εύκολος και ο πιο όμορφος τρόπος να γνωρίσουμε διαφορετικές οπτικές, άλλους κόσμους, να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε, να μορφωθούμε και φυσικά να διασκεδάσουμε.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Ως αναγνώστρια, τι είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Σ.Κ. Πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Από κοινωνικά και πολιτικά δοκίμια, μέχρι αστυνομικά μυθιστορήματα, βιβλία φίλων συγγραφέων που αγαπώ ανεξάρτητα από το είδος που ανήκουν, κλασικά μυθιστορήματα, ποίηση. Λίγο απ’ όλα, για να μπορώ να έχω άποψη για όλα, να εμπνέομαι και κυρίως, να μη βαριέμαι!

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Σ.Κ. Το αναγνωστικό κοινό όπως και το τηλεοπτικό κοινό είναι εκπαιδευμένο να δέχεται πιο εύκολα αυτά που γνωρίζει. Συνεπώς είναι δύσκολο για έναν νέο συγγραφέα να γίνει αποδεκτός και αρεστός. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να εδραιωθεί, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την αποδοχή του κοινού αλλά και από τον ίδιο. Χρειάζονται πολλά χρόνια παρουσίας στον «χώρο του βιβλίου» για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε πως κάποιος είναι συγγραφέας και να συζητήσουμε μετά αν γίνεται αποδεκτός ή όχι και γιατί. Με ένα βιβλίο, καλό ή κακό, δεν νομίζω πως μπορούμε να μιλάμε για συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό. Επειδή υπάρχει μεγάλη προσφορά πια, από ένα σημείο και μετά έχει σημασία και η διάρκεια. Η αποδοχή του κοινού δεν συνδέεται πάντα με την ποιότητα οπότε το ιδανικό είναι να μπορεί να βρει κανείς  τη χρυσή τομή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Σ.Κ. Η «Χαμένη Άνοιξη» του Τσίρκα. Αλλά είμαι βέβαιη πως σύντομα θα έρθει το επόμενο αγαπημένο. Αυτά αλλάζουν, δεν γίνεται να έχει κανείς μόνο ένα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Γιατί επιλέγετε να γράψετε σατιρικά και χιουμοριστικά βιβλία; Σκοπεύετε να καταπιαστείτε και με άλλα λογοτεχνικά είδη;

Σ.Κ. Γιατί η σάτιρα και το χιούμορ με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο. Θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να τα αφαιρέσω από τη γραφή μου και τον τρόπο που εκφράζομαι. Ακόμα κι αν δοκιμάσω να ασχοληθώ με άλλα λογοτεχνικά είδη είμαι σίγουρη πως αναπόφευκτα θα εντάξω σ’ αυτά και το χιουμοριστικό στοιχείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος, τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Σ.Κ. Να το κάνουν, χωρίς να παίρνουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους. Υπάρχει μια τάση στο βιβλίο, όπως και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους, να νομίζουν οι νεότεροι πως γίνανε σπουδαίοι πριν την ώρα τους και να συμπεριφέρονται αναλόγως. Δεν υπάρχει χώρος για μεγάλα «εγώ» και υπερβολές στην τέχνη. Οι εποχές είναι δύσκολες και οι άνθρωποι που μένουν καιρό στον χώρο, που τους γνωρίζουμε και τους εκτιμάμε, ενδιαφέρονται για το πώς θα γίνουν καλύτεροι και θα κάνουν αυτό που αγαπάνε, ήσυχα και με σεβασμό στο αντικείμενο τους και τους άλλους. 

                    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                                                Σ.Κ. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!


                      Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat







Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Στέλλα Καραμπακάκη Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Στέλλα Καραμπακάκη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.