ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν επιθυμεί να γεράσει είτε από φόβο για το επικείμενο τέλος,είτε από αποστροφή προς όλα αυτά τα άσχημα που ακολουθούν τα γηρατεία. Όπως είναι οι ασθένειες,το να γίνει ''βάρος'' σε οικείους του προκαλώντας τους προβλήματα καί το να μην μπορεί κάποιος να αυτοεξυπηρετηθεί. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι μεγάλο πλήγμα στην περηφάνεια ενός ανθρώπου. Κακά τα ψέματα,κανένας δεν επιθυμεί να δεί τον εαυτό του σε μία τέτοια κατάσταση καί απεύχεται να του συμβεί αλλά η ζωή δεν παύει να είναι γεμάτη εκπλήξεις καί ανατροπές...
  Ο συγγραφέας κύριος Mats Strandberg μέσα από την υπόθεση του βιβλίου με τίτλο ''ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ'' καταπιάνεται με τρία πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα,που απασχολούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καί το κάνει με τον ανάλογο σεβασμό καί προσοχή που τους ταιριάζει.
   Ξεκινάει με την αναφορά στην άνοια που δείχνει να μαστίζει την τρίτη ηλικία καί τον τρόπο που το άτομο,που πάσχει από αυτήν,χάνει σταδιακά τον εαυτό του καί επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο εκείνο αλλά καί τους οικείους του. Σε αυτό το σημείο ο συγγραφέας συνεχίζει με το μεγάλο,ηθικό δίλημμα,που δεν είναι άλλο,από το αν πρέπει κάποιος να οδηγείται σε ειδικές μονάδες φροντίδας γιατί ενδεχομένως οι δικοί του να μην δύνανται να αναλάβουν,ή,να ανταπεξέλθουν απόλυτα στην περίθαλψή τους. Καί το τρίτο σημείο είναι η αναφορά στην χρήση ναρκωτικών ουσιών.
  Για να σας προλάβω,όλα τα παραπάνω ο συγγραφέας επιλέγει να τα αποτυπώσει στο χαρτί με απλό,στρωτό λόγο,απαλλαγμένο από περιττές γραφικότητες καί τάσεις εντυπωσιασμού. Η ιστορία που θα διαβάσει ο αναγνώστης έχει σφιχτοδεμένη,μεστή πλοκή με αποτέλεσμα το βιβλίο να είναι ευκολοδιάβαστο.
  Αν καί η εξιστόρηση ξεκινάει με ένα ήρεμο τρόπο,παρατηρούμε ότι σταδιακά η αγωνία,το σασπένς καί ο τρόμος αυξάνονται με ανοδική,καλπάζουσα τάση. Αυτό γίνεται γιατί πλέον ο συγγραφέας εστιάζει περισσότερο στις συνθήκες διαβιώσης των ηλικιωμένων σε ανάλογα ιδρύματα με έναν αιχμηρό,καυστικό,αληθοφανή τρόπο καί σε συνδυασμό με την υποβόσκουσα υπερφυσική παρουσία καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να ''μπεί'' μέσα στα παπούτσια των ηρώων καί να φανταστεί είτε τον ίδιο,είτε κάποιο οικείο του πρόσωπο στην θέση ενός από αυτούς.
  Σκοπός του συγγραφέα είναι να προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας στο κορμί των αναγνωστών καί να τους βάλει σε σκέψεις. Σκέψεις που έχουν σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε ανάλογες μονάδες φροντίδας,τα συναισθήματα όχι μόνο όσων ζούν κι εργάζονται μέσα σε αυτά αλλά καί των συγγενών που πιθανότατα αισθάνονται τύψεις κι ενοχές γι΄αυτήν τους την επιλογή,που δυστυχώς πολλές φορές μοιάζει μονόδρομος.
  Οι δε περιγραφές των σκηνών καί η ψυχογράφηση όλων των εμπλεκόμενων ηρώων συμβάλλουν κατά πολύ στην ενίσχυση όλων των παραπάνω. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο συγγραφέας έχει προσωπική εμπειρία,ή,έχει κάνει πολλή έρευνα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μπορώ με σιγουριά όμως να σας πω,ότι εγώ επηρεάστηκα αρκετά διαβάζοντας το βιβλίο. Το δε υπερφυσικό στοιχείο λειτούργησε σαν δέλεαρ για να μου γίνει το μυθιστόρημα πιο αρεστό καί πειστικό στα μάτια μου. Αν έλειπε,θα μιλάγαμε για ένα βιβλίο που θα ανήκε αποκλειστικά στο είδος του κοινωνικού μυθιστορήματος κι όχι τρόμου,όπως ήδη είναι.
  Θεωρώ ότι αξίζει της προσοχής των αναγνωστών. Εγώ μελλοντικά θα προσπαθήσω να αναζητήσω να διαβάσω καί το άλλο του βιβλίο με τίτλο ''Η κρουαζιέρα του τρόμου''. Έχει κάτι ιδιαίτερο η γραφή του που με ελκύει.
                                                              Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έπειτα από είκοσι χρόνια απουσίας ο Γιούελ επιστρέφει στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε για να φροντίσει τη μητέρα του, τη Μόνικα. Η ηλικιωμένη γυναίκα πάσχει από άνοια και εκείνος πρέπει να τη βοηθήσει να μετακομίσει στη Σκιά του Έλατου, ένα ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων.

Εκεί δουλεύει η Νίνα, παιδική φίλη του Γιούελ. Παρότι μεγάλωσαν μαζί, δεν έχουν ξαναμιλήσει από το τέλος της εφηβείας τους, όταν χώρισαν οδυνηρά οι δρόμοι τους.

Μετά την εισαγωγή της στο ίδρυμα η υγεία της μητέρας του Γιούελ επιδεινώνεται ραγδαία. Έχει βίαια ξεσπάσματα. Δείχνει να γνωρίζει πράγματα που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει. Συμπεριφέρεται σαν να την έχει κυριεύσει μια υπερφυσική δύναμη. Μόνο η Νίνα και ο Γιούελ γνωρίζουν τη Μόνικα τόσο καλά ώστε να καταλάβουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Kαι μόνο αν συνεργαστούν θα μπορέσουν να σώσουν την ηλικιωμένη γυναίκα αλλά και τους εαυτούς τους.

Μια ανατριχιαστική ιστορία
για τον μεγαλύτερο όλων των φόβων:

να χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: MATS STRANDBERG

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Hemmet

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
 
 

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.