Νούρα: Το μήνυμα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ποιά θα ήταν η αφορμή,ή,το κίνητρο,για να αρχίσουν οι άνθρωποι να αφυπνίζονται σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες; Ένα βιβλίο,σίγουρα,θα μπορούσε μέσω της ιστορίας του να προβληματίσει καί να διδάξει καί να δώσει-στον βαθμό που του αναλογεί-τις κατευθυντήριες οδηγίες για να ξεκινήσει ο κόσμος να σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω στους ανθρώπους,καί ειδικά στους εφήβους καί τα παιδιά,γιατί εκείνοι είναι το μέλλον. Πρέπει,λοιπόν,να τους εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα μέσα,ξεκινώντας από τα βιβλία.
  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Παναγιώτας Παπαϊωάννου,με τίτλο ''Νούρα: Το μήνυμα''. Ένα μυθιστόρημα που ανήκει στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας,αλλά ταυτόχρονα μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα καί από εφήβους. Άλλωστε,η ίδια του η ιστορία έχει ως πρώτο αποδέκτη,την έφηβη εγγονή της συγγραφέως.
  Αν καί η πλοκή του βασίζεται κατά κόρον στον κόσμο του φανταστικού,δεν παύει να κρύβει μέσα της μία αλληγορία. Μας δίνει την αίσθηση ότι μιλάει για την δική μας σύγχρονη κοινωνία καί τρόπο ζωής,αναφέροντας έναν κόσμο έξω από εμάς. Πιθανότατα,αυτό βοηθάει στο να γίνει πιο κατανοητή καί ''εύπεπτη'' από το αναγνωστικό κοινό. Είναι αλήθεια,ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στο να ακούσουν λιγότερο όμορφες ιστορίες που να αφορούν άλλα άτομα,κι όχι τους ίδιους. Σαν ένας ιδιόμορφος μηχανισμός άμυνας,που εντέλει πετυχαίνει τον σκοπό του,που δεν είναι άλλος από την κατανόηση του νοήματος της υπόθεσης ενός βιβλίου.
  Το ύφος του βιβλίου είναι ανάλαφρο καί οικείο. Το λεξιλόγιο είναι κι αυτό άφθονο καί η εσκεμμένη διαφορετική επιλογή γραμματοσειράς,ανάμεσα στην εξιστόρηση της ιστορίας καί στους διαλόγους ανάμεσα στην συγγραφέα καί την εγγονή της,δίνει μία νεανική πνοή. Ο λόγος της συγγραφέως είναι διδακτικός καί προσιτός καί η πλοκή του πολυεπίπεδη. Τι θέλω να πω με αυτό. Πέραν του ψυχαγωγικού της κομματιού,αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα,πρόσωπα καί θεωρίες αυτών. Επίσης,καταπιάνεται με θέματα κοινωνικά,πολιτικής,φιλοσοφίας,ιστορίας με έναν ενδιαφέροντα καί δελεαστικό τρόπο,απαλλαγμένο από ένα μονότονο καί ξύλινο τόνο γραφής. Οι γλαφυρές εικόνες που περιέχονται μέσα στις σελίδες του βοηθούν να ''ζωντανεύει'' το κείμενο στα χέρια των αναγνωστών.
  Εκτός από τα παραπάνω,το κείμενο μιλάει για τον σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης καί όχι την στείρα γνώση,που ως επί των πλείστων προσφέρουν τα σχολεία. Θα πρέπει από μικρή ηλικία τα παιδιά να διδαχθούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,την οικολογική συνείδηση καί τη σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος καί να αποβάλλουν την λανθασμένη στάση που πολλοί έχουν υιοθετήσει. Θα πρέπει να τους δίνεται κίνητρο για μάθηση καί ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καί ικανότητας. Να μάθουν να καταδικάζουν ακραίες συμπεριφορές όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός,ή,η υπερίσχυση του ατομικού συμφέροντος έναντι του γενικού καλού. Να ξέρουν ότι η υπερβολική συγκέντρωση δύναμης στα χέρια ενός,ή,λίγων ανθρώπων οδηγεί εντέλει στην διαφθορά του ίδιου. Αλλοιώνει τον χαρακτήρα του κι επιφέρει καταστροφικές συνέπειες καί στους υπόλοιπους.
  Η συγγραφέας προς το τέλος του βιβλίου ''προσωποποιεί'' το μικρόβιο της διχόνοιας καί του μίσους. Παρατηρεί,εύστοχα,ότι αλλάζει μορφές καί ονόματα καί υπάρχει παντού. Το οξύμωρο είναι πως,αν καί φύσει κακό,βοηθάει στο να αλλάζουν τα πράγματα. Να γίνονται ανακαλύψεις καί να δίνονται κίνητρα. Επιβάλλεται η ύπαρξη του κακού για να επιτυγχάνεται η απόλυτη αρμονία καί ισορροπία με το καλό. Έτσι φαίνεται η αξία του δεύτερου.
  Θα κλείσω κάπου εδώ την κριτική μου,προτρέποντάς σας να διαβάσετε το βιβλίο καί με την σκέψη ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να το θέλουμε. Ειδικά,τώρα,που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Αν κρύψεις την αλήθεια με τους μύθους, αποτρέπεις την περιφρόνηση των ανοήτων και αναγκάζεις τους καλούς να ασκήσουν φιλοσοφία…» είπε, ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σαλλούστιος, τον 4ου μ.χ αιώνα,
Ένα σημαντικό μήνυμα φθάνει στην Γη, μ’ έναν παράδοξο τρόπο. Έρχεται απ’ τον πλανήτη Νούρα κι αγγελιοφόρος είναι ο Νούριος, ο Άννις- Ίλου. Ο Νούρα είναι ένας μικρός πλανήτης, στον ίδιο Γαλαξία με τη Γη. Οι πανάρχαιοι πολιτισμοί του έζησαν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ένα περιπετειώδες ταξίδι όμως στον πλανήτη Ζόφο, για καθαρά ερευνητικούς σκοπούς, ήταν η αιτία να μεταφερθεί στον Νούρα το Μπελσεμέν· μια άγνωστη ουσία που θα περάσει στον οργανισμό τους και θα τους σύρει σε μια θλιβερή πραγματικότητα με απώλειες, ανταγωνισμούς και άφθονο πόνο. Μετά απ’ τον Μεγάλο πόλεμο των τριών Βαρμάν και τις δοκιμασίες που ακολούθησαν, η Φύση σταδιακά αποσταθεροποιήθηκε, σκοτείνιασε, ακολουθώντας τα πλάσματα της κακής ψυχικής τους προδιάθεσης. Πώς θα αντιδράσει ο Νούρα που είναι ένας ζωντανός οργανισμός και νοσεί; Ποιο είναι το Φορμένιο, που θα φέρει την ισορροπία και την αναβίωση των Ιερών Πηγών; Οι μάχες τους με το σκοτάδι πώς επηρεάζουν όλους εμάς, που θεωρητικά είμαστε τόσο μακριά; Είμαστε όμως; Το μήνυμα που μας έστειλαν είναι ξεκάθαρο… μας αφορά. Έφθασε και σε εσένα… Αγκάλιασε το, και, αν συμφωνείς, μετάδωσέ το… Να φτάσει σε πολλούς, να φτάσει μακριά…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ

  

  


Νούρα: Το μήνυμα Νούρα: Το μήνυμα Reviewed by Dominica on Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.