Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Θάλεια Κεφαλωννίτου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη η συγγραφέας κυρία Θάλεια Κεφαλλωνίτου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το αστυνομικό της μυθιστόρημα με τίτλο 'Ό ζοφερός κόσμος των σκιών'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                     Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΘΑΛΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΤΟΥ

                                                   Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας....

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Θ.Κ. Από νεαρή ηλικία, όταν διάβαζα ένα καλογραμμένο βιβλίο ή παρακολουθούσα μία ενδιαφέρουσα ταινία '' ζήλευα '' το μυαλό του δημιουργού για το ταλέντο του. Κρυφός πόθος μου, να μπορέσω κι εγώ να πλάσω τη δική μου ιστορία. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ωριμάζοντας η ιδέα στο μυαλό μου, υλοποιήθηκε το όνειρό μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Θ.Κ. Είναι ωραίο κάποιος να κάνει σχέδια, οραματίζοντας το μέλλον του. Μόνο που εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Δεν συνηθίζω να κάνω μακροχρόνια σχέδια και σίγουρα όχι μεγαλεπήβολα. Διότι όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου, ο Θεός κάνει τα δικά του. Πόσο τρομακτικά αληθινό ακούγεται αυτό αν αναλογιστούμε τις καταστάσεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως.
Ζω λοιπόν, συγκρατημένα το σήμερα και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να εκδοθεί το βιβλίο μου. Αν καταφέρω μέσα απ΄ αυτό να χαρίσω στους αναγνώστες του λίγες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, αυτό και μόνο με χαροποιεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πρόσφατα κυκλοφόρησε,από τις εκδόσεις Ελκυστής, το αστυνομικό σας μυθιστόρημα με τίτλο ‘’Ο ζοφερός κόσμος των σκιών’’.Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια αυτό;Ποιό το αρχικό σας συναίσθημα,όταν πιάσατε στα χέρια σας το πρώτο αντίτυπο;

Θ.Κ. Πρόκειται για μία πρόσκληση σε ένα μικρό, ήσυχο νησί, που είχε ως αποτέλεσμα μία μοιραία συνάντηση. Τρεις νεκροί σε ένα ξενοδοχείο και ύποπτοι οι υπόλοιποι εννιά. Άτομα από κάθε κοινωνική τάξη, με τα δικά τους πάθη, τις δικές τους ανασφάλειες. Καλούνται να συνυπάρξουν μετά από τριάντα εννιά χρόνια. Και οι μνήμες ξεπηδούν... γίνονται αναμνήσεις που στροβιλίζουν την καρδιά. Οι σκιές του παρελθόντος συνωμοτούν, καταδιώκοντας το νου. Ο φόβος κακός σύμβουλος και η αγάπη κάποιες φορές καταστροφική. Οπλίζει το χέρι με πράξεις αποτρόπαιες. Πράξεις που σε οδηγούν σε ένα κόσμο μοχθηρό, ζοφερό. Μία υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει ο επιθεωρητής Τζουζέπε Δεληγιάννης μαζί την υπέροχη, γεμάτη ταμπεραμέντο, Ιταλίδα μητέρα του, Λουτσία.
Χαρά και περηφάνια ένιωσα για το μικρό μου επίτευγμα, όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο αντίτυπο. Το όνειρό μου γινόταν πραγματικότητα, με σάρκα και οστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Θ.Κ. Εδώ και λίγο καιρό έχω ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο μου. Πάντα αστυνομικό με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή G. D. όπως εγώ τον αποκαλώ, εν συντομία.
Βρίσκομαι σε πολύ αρχικό στάδιο, ώστε να μπορώ να μοιραστώ με κάθε ακρίβεια την υπόθεση μαζί σας.. Όλα είναι αμφίρροπα, αλλάζουν και εξελίσσονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αστυνονική λογοτεχνία;Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλίο που να ανήκει σε άλλο είδος;

Θ.Κ. Το ότι ασχολήθηκα με την αστυνομική λογοτεχνία οφείλεται στο θαυμασμό που είχα ανέκαθεν για τον τρόπο σκέψης και γραφής της Βασίλισσας του Εγκλήματος, Αγκάθα Κρίστι.
Το να μπλέκω προσωπικότητες και καταστάσεις από το βαθύ παρελθόν και να τους μεταφέρω στο σήμερα, καταφέρνοντας να τους αναμειγνύω σε σκοτεινές υποθέσεις, τσαλακώνοντας την αψεγάδιαστη εικόνα τους, για μένα είναι σωστή πρόκληση.
Μπορεί να ακουστεί αντιφατικό με ό,τι προανέφερα παραπάνω, αλλά θα με ενδιέφερε η συγγραφή ενός παραμυθιού ή ενός κωμικού έργου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: ‘’Ο ζοφερός κόσμος των σκιών’’,o τίτλος του βιβλίου σας.Πώς προέκυψε;

Θ.Κ. Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε αφού το ολοκλήρωσα, διαβάζοντάς το ξανά. Τότε κάποια λέξη, κάποια συλλαβή που ειπώθηκε μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
Οι ίδιοι οι χαρακτήρες μέσα από την προσωπικότητά τους και την ψυχοσύνθεσή τους με οδήγησαν στο συγκεκριμένο, σκοτεινό τίτλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Θ.Κ. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να με εμπνέει. Είναι η ώρα, η στιγμή, η διάθεσή μου. Είναι κάποιες φορές που το μυαλό αρνείται να συνεργαστεί με την επιθυμία μου να δημιουργήσω. Και κάποιες άλλες που τρέχει τόσο γρήγορα, παρασύροντάς με στη δίνη της φαντασίας μου.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Θ.Κ. Μου αρέσει να διαβάζω σχεδόν όλα τα είδη βιβλίων. Μέσα απ΄ αυτά εξελίσσομαι, ενημερώνομαι. Ανάλογα τη διάθεσή μου επιλέγω και το κατάλληλο βιβλίο. Υπήρχε μία περίοδος στη ζωή μου, που αγόραζα μανιωδώς μυθιστορήματα με θέμα τη Μικρά Ασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Θ.Κ. Η αλήθεια είναι πως τα βιβλιοπωλεία κατακλύζονται από χιλιάδες βιβλία  και πως το ελληνικό κοινό δεν είναι και τόσο θερμός υποστηρικτής τους. Σίγουρα οι καταξιωμένοι συγγραφείς βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους νεώτερους σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της προτίμησής τους.
Πιστεύω όμως ακράδαντα πως το αναγνωστικό κοινό έχει ένστικτο και κρίση και μπορεί εύκολα να αποδεχτεί ένα νεώτερο συγγραφέα, αρκεί να αγγίξει πτυχές της ψυχής του και να το καθηλώσει με την πένα του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Θ.Κ. Είναι αρκετοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, όμως θα περιοριστώ σε δύο. Αγκάθα Κρίστι και Μαρία Ιορδανίδου. Στην πρώτη θαυμάζω το ευρηματικό της μυαλό και στη δεύτερη τη νοσταλγική της διάθεση. Αγαπώ εξίσου όλα τα βιβλία τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Θ.Κ. Θα έλεγα να το τολμήσουν. Τί καλύτερο για την ψυχή και το πνεύμα; Αν νιώθουν το μικρόβιο της συγγραφής να απλώνεται μέσα τους να το αφήσουν να εξελιχθεί, να μεγαλουργήσει. Ίσως ο δρόμος να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και μπορεί στην αρχή να φαντάζει δύσβατος, αξίζει όμως την προσπάθεια. Εξάλλου στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται.

                                 Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                                    Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                        Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:





Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Θάλεια Κεφαλωννίτου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Θάλεια Κεφαλωννίτου Reviewed by Dominica on Απριλίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.