Ο ζοφερός κόσμος των σκιών


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τί είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να διαπράξει μία,ή,παραπάνω δολοφονίες; Η ζήλεια,η εκδίκηση,η απληστία,το ατομικό συμφέρον,ή,η λανθασμένη εντύπωση πως με αυτήν την πράξη,προφυλάσσεται ένα πολύ αγαπημένο του πρόσωπο; Σε καμία περίπτωση,κατ'εμέ,τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία τέτοια αποτρόπαιη πράξη. Η στέρηση μίας ανθρώπινης ζωής από έναν άλλο άνθρωπο είναι κάτι το ανήκουστο κι απαράδεκτο.
  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το αστυνομικό μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Θάλειας Κεφαλλωνίτου με τίτλο ''Ο ζοφερός κόσμος των σκιών''. Οφείλω,εδώ,να σας ομολογήσω ότι η ανάγνωσή του ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.
  ''Μία πρόσκληση μετά από τριάντα εννιά χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μία μοιραία συνάντηση. Τρεις νεκροί σε ένα ξενοδοχείο και ύποπτοι οι υπόλοιποι εννιά. Είναι μια υπόθεση που με μαεστρία θα εξιχνιάσει ο επιθεωρητής ελληνοϊταλικής καταγωγής Τζιουζέπε Δεληγιάννης μαζί με τη γεμάτη ταμπεραμέντο μητέρα του, Λουτσία. Παρόλο που οι δύο αυτοί χαρακτήρες είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, είναι ταυτόχρονα και απολαυστικοί, όταν βρίσκονται μαζί. Εκείνη μέσα από τον αυθορμητισμό της και την ακατάπαυστη φλυαρία της θα βοηθήσει τον παρατηρητικό και μεθοδικό γιο της να φτάσει στην άκρη του νήματος, να είναι εκείνος που θα τραβήξει τη μάσκα του δολοφόνου.'' (Από την περίληψη του οπισθοφύλλου)
  Η πένα της συγγραφέως αν καί απλή,είναι ενδιαφέρουσα καί με προοπτικές εξέλιξης στο εγγύς μέλλον. Ο λόγος είναι ομαλός καί αδιάκοπος. Το πλούσιο λεξιλόγιο,η σωστή χρήση εκφραστικών μέσων,οι αληθοφανείς διάλογοι καί οι άφθονες περιγραφικές εικόνες βοηθούν,ώστε το βιβλίο να διαβάζεται γρήγορα καί να γίνεται πλήρως κατανοητό από τους αναγνώστες. Η αγωνία θα χτυπήσει κόκκινο σε πολλά σημεία της υπόθεσης καί οι ανατροπές θα είναι συνεχόμενες καί καταιγιστικές.
  Η συγγραφέας θα μας παραπλανήσει καί θα ''παιδέψει'' αρκετά το μυαλό μας σχετικά με το ποιος/α είναι ο/η δολοφόνος. Δεν θα το αποκαλύψει έτσι εύκολα,κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή των αναγνωστών. Κάτι το οποίο αναζητώ διακαώς στα αστυνομικά βιβλία που διαβάζω.
  ''Ο ζοφερός κόσμος των σκιών'' ο τίτλος του βιβλίου καί από το πρώτο άκουσμα φαντάζει δελεαστικός,ευρυματικός καί ιδιαίτερος. Μοιάζει σαν να αποκαλύπτει καί ταυτόχρονα να κρύβει αυτά που πρέπει να ανακαλύψουμε παρέα με τους ήρωες του βιβλίου. Τί κρύβουν,άραγε,οι σκιές; Όσοι/όσες επιλέγουν να παραμένουν πίσω από τους άλλους σαν σκιές,τί μπορεί να έχουν,τελικά,μέσα στις ψυχές τους; Είναι ό,τι δείχνουν,ή,όχι;
  Η ιστορία του βιβλίου είναι πολυπρόσωπη καί η σκιαγράφηση των ηρώων βοηθάει καταλυτικά στην ομαλή ροή των γεγονότων καί την τελική εξιχνίαση των δολοφονιών. Οι ήρωες θα μπερδευτούν σε ένα αναπόφευκτο παιχνίδι της μοίρας. Θα μοιάζουν σαν τα θύματα της αράχνης που έχουν πιαστεί στον ιστό της καί παλεύουν να ξεφύγουν. Θα τα καταφέρουν,ή,όχι;
  Ένα στοιχείο του βιβλίου,που μου άρεσε πολύ καί με έκανε πολλές φορές να γελάσω,ήταν η σχέση του επιθεωρητή με την ιταλίδα μητέρα του καί οι χιουμοριστικοί τους διάλογοι που περιείχαν καί ελληνικές καί ιταλικές λέξεις. Έδιναν μία ζωντάνια στο κείμενο. Έφτασα να πω,πως όλες οι μάνες παγκοσμίως είναι ίδιες! Πάντα θα νοιάζονται για το καλό των παιδιών τους καί θα θέλουν να τα αποκαταστήσουν καί να γίνουν γιαγιάδες. Βέβαια,την συγκεκριμένη την χαρακτήριζει καί το ιταλικό ταπεραμέντο καί πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα,θέλοντας να πάρει κι εκείνη μέρος στην υπόθεση καί την λύση της.
   Κλείνοντας,να σας προτρέψω τώρα που μένουμε μέσα στο σπίτι,να αναζητήσετε καί να διαβάσετε βιβλία,όπως κι αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα. Εγώ το βρήκα διασκεδαστικό καί σας το προτείνω.
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΑΛΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΤΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Ο ζοφερός κόσμος των σκιών Ο ζοφερός κόσμος των σκιών Reviewed by Dominica on Απριλίου 10, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.