ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat

                                 ''Σ'αυτό το παιχνίδι,το πιο ισχυρό άτομο είναι η βασίλισσα.''
                                                        (Απόσπασμα από το βιβλίο)

''Ο Ελάιτζα δε θυμάται πια από πότε ζει στο Δάσος της Μνήμης. Είναι το μόνο σπίτι που ξέρει.
Η Ελίσα μόλις έφτασε εκεί. Και θα κάνει τα πάντα για να ξεφύγει.
  Όταν ο Ελάιτζα πέφτει πάνω στη δεκατριάχρονη Ελίσα, στο δάσος όπου την κρύβει ο απαγωγέας της, αρνείται να ειδοποιήσει την αστυνομία. Ποτέ δεν είχε έναν φίλο. Δε θέλει να φύγει η Ελίσα. Βέβαια, ξέρει πώς μπορεί να τελειώσει όλο αυτό. Η Ελίσα δεν είναι το πρώτο κοριτσάκι που βρίσκει στο Δάσος της Μνήμης…
  Καθώς ο απαγωγέας της γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, η Ελίσα συνειδητοποιεί ότι αυτό το παράξενο, μοναχικό παιδί, ο Ελάιτζα, είναι η μόνη της ελπίδα να επιζήσει. Το παιχνίδι που παίζουν, σαν τη γάτα με το ποντίκι, ένα παιχνίδι εξαπάτησης και
προδοσίας, θα καθορίσει τις τύχες τους και το αν ένας από τους δύο θα καταφέρει να βγει από το Δάσος της Μνήμης…''
                                                           (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η μνήμη έχει διττό χαρακτήρα καί επίδραση πάνω στις ψυχές των ανθρώπων. Άλλες φορές είναι βάναυση με αποτέλεσμα να στοιχειώνει με πόνο καί πιθανές ενοχές,ενώ άλλες φορές είναι λυτρωτική,αφού απελευθερώνει από μύχιες σκέψεις καί αποβάλλει περιττά βάρη καί δεσμά. Εάν,λοιπόν,με ρωτούσαν αν επιλέγω να θυμάμαι ή όχι,θα έλεγα πως θα επιθυμούσα να έχω μία δική μου επιλεκτική μνήμη,η οποία θα διατηρούσε ζωντανές μόνο τις ευχάριστες,καλές αναμνήσεις. Μόνο που κάτι τέτοιο είναι φύσει αδύνατο.
  Μία νέα φωνή στον χώρο της λογοτεχνίας είναι ο συγγραφέας κύριος Σαμ Λοϊντ. Κάνει το ντεμπούτο του με το πρώτο του βιβλίο θρίλερ με τίτλο ''ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ'' καί υπόσχεται να μας τρομάξει στον μέγιστο βαθμό. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αιχμαλωτίζει μέσα στην υπόθεσή του τους αναγνώστες από τις πρώτες κιόλας σελίδες καί τους κρατά εκεί μέχρι το τέλος.
  Κατά καιρούς τυχγάνει να ακούμε για αρπαγές ανηλίκων,ακόμη καί μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανυποψίαστων γονιών. Το αποτέλεσμα,καθημερινά,είναι να ανεβαίνει όλο καί περισσότερο ο αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών. Ελάχιστα είναι αυτά που επιστρέφουν σώα πίσω στην ζεστή αγκαλιά της οικογένειάς τους.
   Η επίδραση μίας τέτοιας ειδεχθούς πράξης έχει πολλά αρνητικά αντίκτυπα στην ψυχολογία τόσο των άμεσων θυμάτων,όσο καί των έμμεσων(συγγενείς θυμάτων). Οι πρώτοι θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τι τους είχε συμβεί,να το αποδεχθούν καί να το αφήσουν πίσω τους,αν είναι αυτό εφικτό. Καί οι δεύτεροι θα έχουν να σηκώσουν το βαρύ φορτίων των ενοχών καί των τύψεων που δεν μπόρεσαν να προστατέψουν το αγαπημένο τους πρόσωπο καί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν να τους συμβεί ό,τι τους συνέβη. Σίγουρα η επέμβαση των ειδικών όχι μόνο είναι καταλυτική αλλά επιβάλλεται να υπάρξει καί να είναι πάντα παρούσα για όσο χρόνο χρειαστεί.
  ''ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ'' ο τίτλος του βιβλίου κρύβει μέσα του δύο μηνύματα για τους αναγνώστες. Αρχικά,μας δίνεται ο τόπος όπου θα συντελεστούν τα κύρια γεγονότα της δράσης. Ένα δάσος κατάμεστο από δέντρα τα οποία προσφέρουν καταφύγιο αλλά ταυτόχρονα μπορούν καί καλύπτουν τα στοιχεία της υπόθεσης. Έπειτα,σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή η μνήμη μπορεί να ταυτιστεί με ένα δάσος. Το δάσος αποτελείται από πάρα πολλά δέντρα,τα οποία πάνω τους έχουν πολλά κλαδιά κι εκείνα πολλά παρακλάδια. Όμοια καί η μνήμη καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της σκέψης μας καί επεκτείνεται μέσα μας με πολλές θύμησες καί σκέψεις. Είναι σαν ένας άλλος δαιδαλώδης λαβύρινθος που εύκολα κάποιος/α μπορεί να χαθεί μέσα του.
  Ο λόγος του συγγραφέα είναι στιβαρός,συνεχόμενος καί καθηλωτικός. Αποτυπώνει πάνω στο χαρτί όλη την υπόθεση με οικείο τρόπο,χρησιμοποιώντας άφθονο λεξιλόγιο,άκρως παραστατικές εικόνες,κοφτούς διαλόγους καί προτάσεις ανάμεσα στους ήρωες. Κι όλα αυτά δοσμένα με την πρέπουσα αγωνία,σασπένς,τρόμο καί ακατάπαυστη δράση. Τίποτα καί κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των αναγνωστών. Όπως καί οι ήρωες,έτσι κι οι αναγνώστες πρέπει να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι εκεί,γιατί ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.
   Το βιβλίο επάξια ανήκει στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ γιατί ο συγγραφέας με ευφυή τρόπο χειρίζεται τον νού καί τις ψυχές τόσο των ηρώων,όσο καί των αναγνωστών σαν να είναι μαριονέτες στα χέρια του καί τις κρατάει από τα σχοινιά τους. Θα τους περάσει από διάφορα στάδια μέχρι να τους φέρει μπροστά στην πολυπόθητη λύτρωση. Όποια κι αν είναι αυτή για τον καθένα ξεχωριστά.
  Βρήκα,επίσης,πολύ ευρηματικό τον τρόπο με τον οποίο μπαίνει στην θέση κάθε ήρωα καί σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του καθενός ξεχωριστά. Από την μητέρα της οποίας το παιδί αγνοείται,την αστυνομικό που της έχει ανατεθεί να διελευκάνει την υπόθεση καί φέρει κι εκείνη τα δικά της προσωπικά προβλήματα κι ως ένα βαθμό μπορεί να νιώσει τον πόνο καί την αγωνία της δύστυχης μάνας,τον απαγωγέα έως καί τα θύματά του. Μας δίνει ουσιαστικά όλη την υπόθεση από μία πολύπλευρη εικόνα. Δεν αφήνει αθέατη καμία πλευρά του δράματος καί μας δίνει τα χρήσιμα στοιχεία για την επίλυση του γρίφου.
   Δεν δύναμαι να κατανοήσω για ποιον πιθανό λόγο ένας άνθρωπος σώφρων προβαίνει στην διατέλεση τέτοιων καταδικαστέων πράξεων. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ήθελα επουδενί να βρεθώ ποτέ εγώ,ή,κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο στην θέση του θύματος. Πιο σωστά,κανένας άνθρωπος σε όλον τον κόσμο να μην ζήσει αντίστοιχη κατάσταση. Είναι κάτι που το απεύχομαι.
  Κλείνοντας,κάπου εδώ την κριτική μου,θα ήθελα να σας πώ ότι κάπου μέσα στο κείμενό μου,υπάρχει μία αρκετά σημαντική πληροφορία για την ιστορία. Αρκεί να είστε παρατηρητικοί/ες καί να την εντοπίσετε. Είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε. Θα σας ανταμείψει η ανάγνωσή του.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

Υ.Γ. Μου άρεσε πάρα πολύ που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί σκακιστικούς όρους(θέσεις των πιονιών πάνω στην σκακιέρα) καί βάζει τους ήρωες στην θέση των φιγούρων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΑΜ ΛΟΪΝΤ (SAM LLOYD)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Memory Wood

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ








ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Reviewed by Dominica on Μαΐου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.