Επτά ψέματα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Όλα άρχισαν με ένα μικρό ψέμα. Η Τζέιν και η Μάρνι είναι αχώριστες φίλες. Από τα έντεκα ζουν τα πάντα μαζί: το σχολείο, τους πρώτους έρωτες, το κολέγιο, τις πρώτες σχέσεις τους ως ενήλικες, τις πρώτες τους δουλειές, κάθε κομμάτι της καθημερινότητας. Γύρω στα είκοσι πέντε ερωτεύονται και παντρεύονται. Η Τζέιν, όμως, δεν συμπαθεί τον άντρα της Μάρνι. Τον θεωρεί σνομπ, φαντασμένο, υποκριτή και αυτάρεσκο. Δεν πιστεύει ότι αγαπάει πραγματικά τη φίλη της. Μπορεί, όμως, η Μάρνι να εμπιστευτεί στ’ αλήθεια την Τζέιν; Γιατί αν η Τζέιν ήταν ειλικρινής ―αν δεν είχε πει ψέματα―, τότε ίσως ο άντρας της καλύτερής της φίλης να ήταν ακόμη ζωντανός… Αυτή είναι η ευκαιρία της Τζέιν να πει την αλήθεια. Το ερώτημα είναι: ΘΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ;''
                                                        (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Ο αριθμός ''επτά'',από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,τυγχάνει να ''χαίρει'' μεγάλης σημασίας καί να συνοδεύει πολλά από τα πιο σημαντικά γεγονότα,μνημεία,ανθρώπους καί ολόκληρους πολιτισμούς. Μοιάζει σαν να είναι φυσικό επακόλουθο αυτών. Αναφέρεται καί σε θετικά καί σε αρνητικά συμβάντα καί στις συνέπειες που επιφέρουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για μένα,ο συγκεκριμένος αριθμός είναι από τους πιο αγαπημένους μου γιατί μου θυμίζει μία πολύ ξεχωριστή στιγμή. Βέβαια,για πολλούς/ες εκεί έξω ίσως να σημαίνει κάτι άσχημο. Ο ίδιος ο αριθμός,ή,όσα ζήσαμε καί σχετίζονται τρόπο τινά με αυτόν,μας προκαλούν χαρά,ή,λύπη;
   Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το ψυχολογικό θρίλερ της συγγραφέως κυρίας Ελίζαμπεθ Κεϊ,με τίτλο ''Επτά ψέματα''. Ένα μυθιστόρημα που σκοπό του έχει να κάνει τους αναγνώστες να σκεφτούν αν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι είναι απόλυτα ειλικρινείς απέναντί τους,ή όχι. Ένα από τα πράγματα που απεχθάνομαι είναι τα ψέματα. Θα μου πείτε,πως υπάρχουν ψέματα που έχουν σκοπό να προστατέψουν κι όχι να πληγώσουν. Παρ'όλα αυτά,εγώ προτιμώ μία οδυνηρή αλήθεια,παρά ένα όμορφο ψέμα. Για τον απλούστατο λόγο,πως όταν μάθω την αλήθεια,όχι μόνο θα είναι πιο επώδυνη,μα θα έχω χάσει για πάντα την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του συγκεκριμένου ανθρώπου.
  Λένε ότι οι φίλοι/ες είναι η ''οικογένεια'' που επιλέγουμε. Σαν χαρακτήρας δεν είμαι τόσο ''ανοικτή'' καί δίνω,λοιπόν,μεγάλη βαρύτητα στην φιλία καί στους ανθρώπους που επιτρέπω να είναι δίπλα μου. Δεν θα μπορούσα στιγμή να διατηρήσω μία φιλική σχέση ξέροντας ότι ένα άτομο μου λέει ψέματα,ή,επιδιώκει να επωφεληθεί -κυρίως υλικά- από αυτήν. Οι φίλοι/ες είναι δίπλα μας τόσο στα εύκολα,όσο καί στα δύσκολα. Όπως οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς για εκείνους. Αυτό,όμως,δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει σχέση εξάρτησης,ή,να είναι μονίμως ''κολλημένος'' ο ένας πάνω στον άλλον. Επιβάλλεται -κατ'εμέ- να υπάρχουν όρια καί να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές.
  Μπορεί μία φιλία να πάρει άλλες διαστάσεις καί να μετατραπεί σε εμμονή; Η απάντηση είναι ''ναι''. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται καί η υπόθεση του βιβλίου. Φαντάζει τρομακτική η σκέψη πως ένας άνθρωπος που είναι στο πλάι μας καί τον θεωρούμε έμπιστο φίλο μας,να αρχίσει να αναπτύσσει τέτοιες μη φυσιολογικές,επιτρέψτε μου να πώ,συμπεριφορές που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη καί πολύ σοβαρά εγκλήματα τόσο εις βάρος μας,όσο καί άλλων αγαπημένων μας προσώπων. Τί είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο να πράττει με τον συγκεκριμένο τρόπο; Mήπως η λανθασμένη εντύπωση πως ο φίλος/η φίλη του του ''ανήκει''; Μήπως ο φόβος πως μπορεί να χάσει μερίδιο από την αγάπη που του/της αναλογεί; Mήπως κάτι άλλο πιο βαθύ; Σε αυτό,καλύτερα θα μας απαντήσει ένας ειδικός.
   ''Επτά ψέματα'',όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί ο νούς μου αυτόματα πήγε στα ψέματα που ειπώνονται ανάμεσα στους φίλους/ες. Ψέματα του τύπου ''Δεν μπορώ να πάμε σήμερα για καφέ,γιατί έχω να γράψω μία εργασία'',καί η αλήθεια απλά να είναι πως δεν έχει κάποιος/α την διάθεση να βγεί έξω. Θα μου πείτε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό σαν ψέμα. Ναι,συμφωνώ,αλλά γιατί να μην πούμε την αλήθεια,χωρίς βέβαια να προσβάλλουμε τον άλλον; Επειδή,όμως,δεν θέλω να είμαι τόσο απόλυτη,αυτά τα ψέματα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με κάποια άλλα που μπορεί να επηρεάσουν άρδην την ζωή του φίλου/της φίλης μας καί να φέρουν τα πάνω κάτω.
  Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε επτά μέρη,όσα είναι καί τα ψέματα που θα αποκαλυφθούν βήμα-βήμα μέσα στις σελίδες του. Κάθε μέρος αποτελείται από συνοπτικά περιεκτικά κεφάλαια,τα οποία δίνουν χρήσιμες πληροφορίες κι αναφέρονται στο πως έφτασε η μία πρωταγωνίστρια το να πεί το κάθε ψέμα. Ο λόγος της συγγραφέως είναι ομαλός καί αυξάνει σε εντάση κι αγωνία όσο περνούν οι σελίδες καί πλησιάζουμε προς την τελική αποκάλυψη όλων των γεγονότων. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση,σαν ένα άλλο είδος εκ βαθέων εξομολόγησης,από την μία πρωταγωνίστρια,όχι μόνο βοηθάει στην ομαλή εξιστόρηση των γεγονότων,μα καί στην σκιαγράφηση του χαρακτήρα της καί την κατανόηση των πράξεών της από το αναγνωστικό κοινό.
  Η συγγραφέας ''παίζει'' τόσο με την ψυχολογία των ηρώων της,όσο καί με την ψυχολογία των αναγνωστών. Θέτει εμμέσως το ερώτημα κατά πόσο είμαστε σίγουροι/ες για τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Η σκέψη καί μόνο μας προκαλεί ρίγη ανατριχίλας σε όλο μας το κορμί. Καλό,βέβαια,θα είναι να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο καί να θεωρούμε ότι όσοι/ες μας περιστοιχίζουν είναι πιθανοί stalkers. Δεν είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις -ευελπιστώ δηλαδή- που συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά.
  Να θυμάστε πάντα αυτό. Τα ψέματα μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν στο τέλος. Αποφύγετέ τα όσο μπορείτε. Γιατί αν αρχίσουν να υπάρχουν,μπορεί να κλυδωνιστούν φιλίες μίας ζωής καί να απογοητευτείτε καί να πληγωθείτε όλοι/ες.
  Εάν είστε λάτρεις των ψυχολογικών θρίλερ,ή,δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να διαβάσετε κάποιο καί επιθυμείτε να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο αυτών,το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι μία πολύ καλή πρόταση. Εμένα μου άρεσε καί το διάβασα με μία ανάσα. Άν καί το θέμα που πραγματεύεται είναι αρκετά σοβαρό,το βιβλίο είναι ευανάγνωστο καί καθόλου κουραστικό. Αναζητήστε το!
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΚΕΪ (ELIZABETH KAY)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Seven Lies

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ


 
  
Επτά ψέματα  Επτά ψέματα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.