Οκτώ



 Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Νέα Υόρκη, 1972 Εξειδικευμένη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αυτοδίδακτη ειδήμων στο σκάκι και στα μαθηματικά, η Κάθριν Βέλις εργάζεται σε μια εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών, μέλος των Μεγάλων Οκτώ. Προτού ταξιδέψει στην Αλγερία για ένα νέο έργο της εταιρείας, η Κάθριν μαθαίνει για τον θανάσιμο κίνδυνο που της επιφυλάσσει το μέλλον από μια μάντισσα που της διαβάζει το χέρι. Λίγο μετά, ένας αντικέρ πλησιάζει την Κατ με μια παράξενη πρόταση: της εμπιστεύεται την πληροφορία πως ένας ανώνυμος πελάτης του προσπαθεί να συγκεντρώσει τα χαμένα κομμάτια μιας ανυπολόγιστης αξίας σκακιέρας, τα οποία εικάζεται ότι βρίσκονται στην Αλγερία. Αν η Κατ καταφέρει να τα φέρει πίσω, η αμοιβή της θα είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη.
Νότια Γαλλία, 1790 Η Μιρέιγ ντε Ρεμί και η εξαδέλφη της Βαλεντίν είναι δύο νεαρές δόκιμες μοναχές στο ιστορικό μοναστήρι του Μονγκλάν. Σε μια εποχή όπου ολόκληρη η Γαλλία είναι παραδομένη στις φλόγες της επανάστασης, οι δύο κοπέλες ανυπομονούν να αποτινάξουν τα δεσμά της μοναστικής ζωής, και η επιθυμία τους δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Θαμμένα βαθιά στα θεμέλια του Μονγκλάν βρίσκονται τα πολύτιμα κομμάτια μιας πελώριας σκακιέρας που ανήκε κάποτε στον βασιλιά Καρλομάγνο. Ήξεραν ότι όποιος κατάφερνε να τα αποκτήσει όλα θα γινόταν ο κυρίαρχος ενός παιχνιδιού με απεριόριστες δυνάμεις. Με σκοπό να προστατεύσουν τη σκακιέρα από οποιονδήποτε θα μπορούσε να καπηλευτεί το μυστικό της ανείπωτης δύναμής της, οι δύο νεαρές μοναχές αποφασίζουν να σκορπίσουν τα κομμάτια της σε ολόκληρο τον κόσμο...''
                                                      (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Η επιστήμη της αριθμολογίας είναι πολύ πιο σημαντική από όσο μπορεί κάποιος/α να νομίζει. Εάν κάτσουμε να σκεφτούμε το πόσο μας επηρεάζουν οι αριθμοί στην καθημερινή μας ζωή καί τα πόσα μπορούν να εξηγηθούν μέσω αυτών,ή,τα πόσα αντιπροσωπεύουν,θεωρώ πως θα μαγευτούμε από την ομορφιά τους καί θα θέλουμε να μάθουμε όλο καί περισσότερα στοιχεία γύρω από εκείνους. Κι αν δεν σας αρκούν όλα αυτά για να πεισθείτε για την σπουδαιότητά τους καί το μυστήριο που τα ακολουθεί,ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Πόσοι αριθμοί συμβολίζουν κάτι; Π.χ. αν γυρίσουμε στο πλάι τον αιρθμό ''8'',έχουμε αυτόματα το σύμβολο του απείρου.
   Επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το παγκόσμιο best seller της συγγραφέως κυρίας Katherine Neville,με τίτλο ''Οκτώ''. Ένα βιβλίο που είναι ο πρόδρομος βιβλίων ανάλογων όπως ''Ο κώδικας Ντα Βίντσι''. Εγώ είχα την χαρά να το διαβάσω καί σήμερα να σας το παρουσιάζω μέσα από το blog μου.
  Αγαπώ οτιδήποτε εκμπέμπει μία εσάνς μυστηρίου καί καλά κρυμμένων μυστικών,που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Από μικρή δε ηλικία με έλκυε καθετί που ''κρυβόταν'' πίσω από έναν αριθμό. Προσπαθούσα να ''σπάσω'' κωδικούς καί να λύσω αινίγματα σαν μία άλλη μικρή εξερευνήτρια που θα ανακάλυπτε κρυμμένους θησαυρούς. Τολμώ να πώ,πως αισθάνομαι μεγάλη χαρά όταν μου δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων που διαβάζω,παρ'όλο που πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας του κάθε συγγραφέα.
  Ας περάσουμε τώρα στα περαιτέρω σχετικά με το βιβλίο καί την υπόθεσή του. Από το εξώφυλλο,κιόλας,μας δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα ''πατήσουμε'' μαζί με τους ήρωες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε,πρέπει να εστιάσουμε κάπως παραπάνω την προσοχή μας εκεί καί να μην το προσπεράσουμε γρήγορα. Μοιάζει σαν να κρύβονται εκεί χρήσιμες πληροφορίες.
  Για τον τίτλο του καί τον συμβολισμό του αριθμού ''8'' ήδη μίλησα πιο πάνω,οπότε ας μην τα επαναλάβω καί γίνω κουραστική. Τα πιόνια,όμως,μαζί με την σκακιέρα που κοσμούν το εξώφυλλο μπορούν σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή να απεικονίζουν την αέναη μάχη μεταξύ καλού καί κακού. Το ποιο από τα δύο θα επικρατήσει δεν είναι κάτι δεδομένο,καθώς οι ανατροπές είναι συνεχόμενες. Τα πιόνια κάθε φορά στήνονται για μία νέα ''μάχη'' πάνω στην σκακιέρα. Ένας ο νικητής καί ένας ο ηττημένος. Πάντα μα πάντα,όμως,θα υπάρχει μία ρεβάνς... Άλλωστε,η ζωή μας μοιάζει σαν μία παρτίδα σκάκι. Καί εμείς τα πιόνια που μας επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός κινήσεων. Από την μία μεριά είναι τα λευκά πιόνια καί από την άλλη τα μαύρα. Δεν είμαι σε θέση να σας πώ αν τα λευκά αντιπροσωπεύουν το καλό καί τα μαύρα το κακό,ή,το αντίστροφο. Κρατήστε,εδώ,πως η σκακιέρα αποτελείται από 8 σειρές,καθεμία από τις οποίες έχει 8 θέσεις για τα πιόνια.
  Η συγγραφέας δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα ευρυματικό,ευφυές κείμενο,με αριστοτεχνική γραφή καί πλοκή,που θα κάνει καί αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το σκάκι,να μυηθούν στην μαγεία του. Οι δε λάτρεις αυτού,θα μπούν στην διαδικασία να μελετούν τις κινήσεις τις δικές τους καί των αντιπάλων τους. Μην ξεχνάτε πως το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής. Χρειάζεται υπομονή καί συγκέντρωση. Είναι ένας εθισμός.
  Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου,για πολλοστή φορά,αποδεικνύεται ότι όσοι/ες κατέχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους νιώθουν υπέρτατη ηδονή. Είναι σαν ένα άλλο ''αφροδισιακό''. ''Τρέφονται'' από εκείνη καί πάντα τους προκαλεί έξαψη καί ευφορία. Αυτή η ικανοποίηση της νίκης είναι ο λόγος για να μπεί κάποιος/α σε όλη αυτήν την διαδικασία. Ακόμη καί πολλά σημαίνοντα ιστορικά πρόσωπα με αφορμή -ακόμη κι έναν θρύλο που μπορεί να μιλάει για μία πηγή αστείρευτης δύναμης- όπως για παράδειγμα το σκάκι του Καρλομάγνου στο οποίο αναφέρεται η υπόθεση του βιβλίου,έχουν εμπλακεί σε ανάλογα παιχνίδια.
   Η αγωνία,το σασπένς,η συνεχόμενη δράση καί περιπέτεια θα είναι οι σύντροφοί μας σε αυτό το παράλληλο ταξίδι στο παρόν καί το παρελθόν. Όχι πως μπορούσε να γίνει αλλιώς,αφού αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα...
  Επειδή το βιβλίο,όπως προείπα,επανακυκλοφορεί,κάπου εδώ θα κλείσω την κριτική μου προτρέποντάς σας να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Εγώ χρειάστηκα δύο μέρες για να το ολοκληρώσω. Είναι πολύ ενδιαφέρον καί απαιτητικό βιβλίο. Πρέπει να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι/ες καί ήρεμοι/ες,όταν αποφασίσετε να το διαβάσετε.
                                                           Καλά σας αναγνώσματα! 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: KATHERINE NEVILLE

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE EIGHT

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
 



Οκτώ Οκτώ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.