Κατριόνα



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η φαντασία των ανθρώπων,όπως καί το σύμπαν,δεν έχει όρια καί μπορεί να γεννά καθημερινά όλο καί περισσότερα εξωπραγματικά πλάσματα καί κόσμους καί να αφήνεται μέσα σε αυτά. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσει κάποιος να χαλαρώσει καί να αποτινάξει από πάνω του όλο το στρες της καθημερινής ζωής. Μην σας πώ,ότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει τρόπο τινά να ξορκίσει,ως ένα βαθμό,τα κακά που συμβαίνουν γύρω του. Μοιάζει σαν ένας άλλος μηχανισμός άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού με σκοπό να βρεί την ψυχική γαλήνη καί ισορροπία.
  Τί αναζητάτε από ένα βιβλίο φαντασίας; Εγώ θέλω όλα να είναι υπερβολικά. Τί εννοώ με αυτό; Δεν θέλω να έχω περιορισμούς στο τι θα συναντήσω μέσα στις σελίδες ενός μυθιστορήματος φαντασίας. Θέλω να έχω συνοδοιπόρους πλάσματα που δεν έχω δεί ποτέ στην καθημερινή μου ζωή καί τα γνωρίζω μόνο μέσα από τα παραμύθια. Θέλω να ζήσω σε τόπους ξένους καί μακρινούς. Θέλω να γίνω ένα με αυτούς καί να βιώσω αλλιώτικες καταστάσεις. Θέλω να είμαι ξένοιαστη. Μα καί την ίδια στιγμή,θέλω να προασπιστώ την χώρα που θα με φιλοξενεί καί να βοηθήσω στην μάχη τους νέους μου συντρόφους. Θέλω για λίγο να γίνω πλάσμα της φαντασίας καί ηρωίδα σε ένα ανάλογο βιβλίο. Μπορεί να σας φαντάζει παιδιάστικο όλο αυτό,μα πείτε μου την αλήθεια. Δεν έχει περάσει ποτέ η ίδια σκέψη από τον νού σας;
  Η συγγραφέας κυρία Έλντυ Στεφάνου υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα φαντασίας,με τίτλο ''Κατριόνα'',το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας καί περιμένω με πολλή ανυπομονησία τα επόμενα δύο. Μου άρεσε πάρα πολύ καί είμαι πεποισμένη πως μελλοντικά θα το διαβάσω με την ίδια λαχτάρα,όπως καί την πρώτη φορά.
  Τολμώ να πώ πως η γνωριμία μου την γραφή της συγγραφέως ήταν μία πολύ καλή έκπληξη. Με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό. Ο λόγος της είναι απλός καί μεστός. Δεν αερολογεί,ούτε πλατιάζει. Τα κεφάλαια είναι μικρά καί περιεκτικά καί καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο. Η δράση καί η περιπέτεια καί η αγωνία για το τι έπεται,είναι παρούσες συνεχώς,με αποτέλεσμα το βιβλίο να λάβει τον όρο ''page turner''. Δύσκολα θα το αφήσει κάποιος από τα χέρια του. Η συγγραφέας εσκεμμένα χρησιμοποιεί καθημερινό λεξιλόγιο καί γρήγορους,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες. Έτσι,αποσκοπεί στο να είναι οικείο το κείμενο στους αναγνώστες. Οι δε εικόνες που περιέχονται μέσα στην υπόθεση είναι άκρως περιγραφικές καί μπορεί εύκολα να τις προσλάβει ένας αναγνώστης.
  Η πλοκή του βιβλίου είναι δελεαστική για τους αναγνώστες. Η πιθανή ύπαρξη παράλληλων κόσμων με τον δικό μας,καθώς καί πλασμάτων που ζούν εκεί,ανέκαθεν γοήτευε καί γοητεύει τους ανθρώπους,όσο φόβο,παράλληλα,μπορεί να τους γεννά σαν σκέψη. Κι αν κάποιος/α που μοιάζει σαν εμάς προέρχεται από έναν κόσμο μαγικό καί πρέπει να το ανακαλύψει μεγαλώνοντας; Ποιά η αντίδρασή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Κι αν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτό που έχει μάθει να ζεί καί στο πεπρωμένο του;
  Για μένα τα βιβλία φαντασίας είναι μία διαφορετική οπτική της δικής μας καθημερινής ζωής. Σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή είναι μία μικρογραφία των κοινωνιών. Εάν το καλοσκεφτεί κάποιος καί παρατηρήσει πιο προσεκτικά,θα αντιληφθεί ότι πολλά από τα κακώς κείμενα της δικής μας σύγχρονης κοινωνίας καί παλαιότερων εποχών,επαναλαμβάνονται καί συμβαίνουν καί σε εκείνες τις αλλόκοτες κοινωνίες. Παντού υπάρχουν το καλό καί το κακό,η ευτυχία καί η δυστυχία,η ελευθερία καί η τυραννία,η υπερίσχυση του ατομικού συμφέροντος έναντι του γενικού καί τέλος οι προασπιστές της ελπίδας καί του μέλλοντος.
  Η συγγραφέας με έντεχνο τρόπο αποφασίζει καί σταματάει την αφήγηση των γεγονότων σε καίριο σημείο για την εξέλιξη της ιστορίας. Με ήρωες που αντιπροσωπεύουν το καλό,το κακό,την γενναιότητα,την φιλία,την συντροφικότητα καί την αδερφική αγάπη,το βιβλίο θα κρατήσει εξαιρετική συντροφιά σε όποιον/α αποφασίσει να το διαβάσει. Αναζητήστε το!
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατριόνα, μια μυστηριώδης και πανέμορφη χώρα κρυμμένη και προφυλαγμένη από τα μάτια των ανθρώπων. Πανέμορφες Νεράιδες και εκπληκτικά Ξωτικά, Φεγγαρόπαιδα με μοναδικές δυνάμεις, Νάνοι, Μάγοι, Κένταυροι, Λυκάνθρωποι και Γοργόνες, διαμορφώνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας σε έναν παράλληλο κόσμο, σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όμπαν της Σκωτίας, ένα μαγευτικό τοπίο, μια κοπέλα η Ρόρι, που 18 ολόκληρα χρόνια έχει μάθει να λατρεύει, να αγα- πάει και να μην θέλει για κανέναν λόγο να αποχωριστεί τον τόπο της… Τί είναι αυτό που θα την μεταπείσει; Ποιος είναι αυτός που θα της δείξει τον δρόμο για την Κατριόνα και θα της αποκαλύψει μια ζωή δική της που δεν είχε ιδέα ότι υπήρχε; Τί και ποιοί την περιμένουν; Ένας Βασιλιάς που έχει υποδουλώσει την Κατριόνα και κάνει ό,τι μπορεί για να κατακτήσει και τον υπόλοιπο κόσμο… Η Κατριόνα είναι μια συγκλονιστική τριλογία, με συναρπαστική δράση σ’ ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο ανάμεσα σε δύο κόσμους και αλλεπάλληλες ανατροπές, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΝΤΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ
Κατριόνα Κατριόνα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.