Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Αγαπώ να ανακαλύπτω έργα νέων συγγραφέων,να τα διαβάζω καί να σας τα παρουσιάζω μέσα από το blog μου. Θεωρώ πως πάντα είναι απαραίτητες οι ''τονωτικές ενέσεις'' στον χώρο της λογοτεχνίας καί η εμφάνιση νέων φωνών που έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν μελλοντικά πολλά καί καλά έργα καί να δώσουν έναν τόνο αναζωογόνησης καί φρεσκάδας. Η σημερινή μου πρόταση για εσάς αφορά το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Αναστασίας Ξυγκάκη με τίτλο ''Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
   ''Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες'' όπως προανέφερα ο τίτλος που κοσμεί το βιβλίο καί σε συνδυασμό με το εξώφυλλο γεννούν ποικίλες σκέψεις στο μυαλό μας. Ποιά ήταν η Εστρέλλα Φερνάντες; Τί θα μάθουμε από εκείνη; Αυτός ο ραγισμένος καθρέφτης τί συμβολίζει καί ποιά αλληγορία κρύβεται πίσω του; Το σπάσιμο ενός καθρέφτη,όχι μόνο στην χώρα μας καί την λαϊκή μας παράδοση,αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει συσχετιστεί με διάφορες δεισιδαιμονίες καί προκαταλήψεις που τις συνοδεύουν. Όπως τον επερχόμενο θάνατο κάποιου ατόμου καί την κακοτυχία. Εγώ επιλέγω  να μην πιστέψω στις προλήψεις καί να δώ πίσω από το ''φαίνεσθαι''. 
   Όταν ο κόσμος σου αλλάζει εν ριπή οφθαλμού καί σε μία στιγμή ανατρέπονται όλα όσα γνωρίζεις καί θεωρείς δεδομένα,καταρρέουν σαν άλλοι χάρτινοι πύργοι,τί στάση επιλέγεις να κρατήσεις; Θα αφεθείς καί θα παρασυρθείς από την απελπισία; Θα πολεμήσεις για ό,τι σου έχει απομείνει; Θα βρείς την δύναμη να συγχωρήσεις όσους/ες σε πλήγωσαν,ή,θα επιλέξεις να διαβείς τον δρόμο της εκδίκησης; Με ποιό προσωπικό κόστος; Αξίζει να χάσεις μέρος από την ψυχή σου για να ικανοποιηθεί αυτή η αστείρευτη καί αχόρταγη δίψα για εκδίκηση; Η πολυπόθητη λύτρωση θα έρθει από εκεί,ή,έπειτα θα νιώθεις χειρότερα; Κι αν η ζωή σου δίνει απλόχερα μία δεύτερη ευκαιρία καί εσύ την αρνείσαι,ποιός φέρει τελικά την μεγαλύτερη ευθύνη;
   Αν καί έχουμε στα χέρια μας ένα πρωτόλειο δείγμα γραφής,το κείμενο είναι δουλεμένο με αρκετά καλό τρόπο καί το βρήκα ευανάγνωστο καί καθόλου κουραστικό. Ο λόγος της συγγραφέως είναι σύγχρονος καί οικείος. Χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο κι όμορφες,περιγραφικές εικόνες. Θεωρώ πως υπάρχει μία αρκετά καλή κι εξελίξιμη βάση πάνω στην οποία βασίστηκε η συγγραφέας καί μελλοντικά θα επιθυμούσα να δώ αυτήν την εξέλιξη σε κάποιο επόμενο έργο της. Το μόνο που θα άλλαζα,θα ήταν να υπάρχουν κάποιες ''γέφυρες'' ανάμεσα στα κεφάλαια που θα τα ένωναν με πιο ομαλό τρόπο,χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως έχουμε ένα κακό βιβλίο.
   Η συγγραφέας μέσα από την ιστορία του βιβλίου της θίγει κάποια σημαντικά ζητήματα που ταλάνιζαν καί εξακολουθούν να ταλανίζουν σε μικρότερο πια βαθμό τις κοινωνίες. Από την θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία καί τα δικαιώματά της,έως τις προκαταλήψεις σχετικά με διάφορες κοινωνικές τάξεις,τον ρατσισμό που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι που ανήκαν σε χαμηλότερα κοινωνικά/οικονομικά στρώματα από τους κατέχοντες την δύναμη καί το χρήμα στα χέρια τους καί την ανάγκη του λαού για δικαιοσύνη,ισότητα καί ένα καλύτερο κι ελπιδοφόρο μέλλον.
  Για περισσότερες πληγροφορίες σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του. ''Ισπανία, τέλος 19ου αιώνα αρχές 20ου. Μία ιδιαίτερα ταραγμένη κοινωνικά και πολιτικά εποχή που σημαδεύεται από τις συνεχείς αγροτικές και εργατικές εξεγέρσεις εναντίον του καθεστώτος και τη βίαιη καταστολή τους. Ο απαρηγόρητος από τον χαμό της γυναίκας του μεγαλοϊδιοκτήτης γης Δον Αλφόνσο Φερνάντες και η έξυπνη και θαρραλέα μοναχοκόρη του Εστρέλλα, μετά τη φυγή τους από το αρχοντικό τους στη Μαδρίτη, ζουν ήσυχα σ’ ένα μικρό ψαροχώρι της Μούρσιας. Ο ξαφνικός θάνατος του λατρεμένου της πατέρα και ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό που έρχεται στο φως, συγκλονίζουν τη νεαρή Εστρέλλα και την οδηγούν στον ματωμένο δρόμο της εκδίκησης. Δεν διστάζει, προκειμένου να υλοποιήσει το σκοτεινό σχέδιό της, να απαρνηθεί το όνομα και τα πλούτη της και να συμμαχήσει με τους ορκισμένους εχθρούς της τάξης της, τους εξεγερμένους ελευθεριακούς. Σ’ αυτή τη θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν που τη στοιχειώνει, η Εστρέλλα θα συναντήσει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός αναρχικού και θα πληρώσει το τίμημα των επιλογών της.''
   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είναι αναμενόμενο πως θα νιώσουμε αρκετά κι έντονα συναισθήματα. Από τον έρωτα καί την αγάπη ανάμεσα στο παιδί με τον πατέρα τους,έως την αδικία,τον πόνο,την απελπισία καί την απόγνωση. Θα νοιαστούμε για κάποιους ήρωες καί άλλους θα τους αντιπαθήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις πράξεις των καί να δώσουμε λύσεις. Μπορεί να είναι ένα ήπιο καί προσιτό βιβλίο,μα δεν πρόκειται να μην σας ''αγγίξει'' σε κάποιον βαθμό. Εμένα μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί σας προτείνω να το διαβάσετε κι εσείς.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΥΓΚΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ

Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες Ο καθρέφτης της Εστρέλλα Φερνάντες Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.