ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


        ''Ένα μυθιστόρημα φαντασίας για τη σκοτεινή εποχή του χρόνου που διδάσκει αξίες ζωής!''


   Ποιός είπε ότι τα βιβλία φαντασίας έχουν μοναδικό σκοπό μόνο την ψυχαγωγία των αναγνωστών; Έχοντας διαβάσει αρκετά μυθιστορήματα που να ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος,μπορώ να σας πώ ότι πολλά εξ αυτών έχουν ένα βαθύτερο καί ουσιαστικότερο νόημα καί μέσα από τις ιστορίες τους μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα προς τους αναγνώστες,από χρήσιμες συμβουλές για την ζωή τους έως καί παραδείγματα προς σύνεση κι αποφυγή.

   Μία εκ των πιο αγαπημένων μου συγγραφέων φανταστικής λογοτεχνίας,της οποίας έχω διαβάσει πέντε από τα έξι βιβλία που έχει γράψει,είναι η κυρία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου. Την εκτιμώ τόσο σαν συγγραφέα,όσο καί σαν εικονογράφο. Παρακολουθώ καί θαυμάζω την δουλειά της που την αναρτεί στην σελίδα της στο facebook (Angel Eyes Fantasy Art) καί στο site της (https://angeleyes.gr/). Θεωρώ πως η πένα της είναι πολύ δυνατή καί πολλά υποσχόμενη στον χώρο της λογοτεχνίας μελλοντικά. Ήδη έχει δώσει πολύ καλά δείγματα καί συνεχώς βελτιώνεται. 

   Σήμερα έχω την χαρά να σας παρουσιάσω μέσα από το blog μου το νέο της εικονογραφημένο -πάντα απ΄την ίδια- μυθιστόρημα φαντασίας,με τίτλο ''Το δάσος που βρυχάται''. Σε αυτό το βιβλίο η εξέλιξη στην γραφή της είναι ακόμα πιο φανερή,αφού ο λόγος της είναι πιο μεστός καί πιο καθηλωτικός. Κάνει χρήση πλούσιου λεξιλογίου ταιριαστού με τον χώρο καί χρόνο στον οποίο θα διεξαχθούν τα γεγονότα. Τα κεφάλαια μοιάζουν σαν να είναι σκηνή κάποιας κινηματογραφικής ταινίας,αφού η συνεχόμενη δράση καί οι απανωτές ανατροπές είναι πάντα παρούσες. Δεν υπάρχουν φλυαρίες,βαρετές επαναλήψεις,ή,''κοιλιές''. Επάξια το βιβλίο μπορεί να λάβει τον όρο ''page turner''. Εγώ το διάβασα με την ίδια λαχτάρα από την αρχή έως το τέλος μέσα σε λίγες ώρες.

   Η συγγραφέας κι αυτήν την φορά επιλέγει να τοποθετήσει την υπόθεση του βιβλίο στον κόσμο του ονειρόκοσμου καί να χτίσει ένα μαγικό σκηνικό όπου θνητοί καί πλάσματα της φαντασίας θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν όσα έχουν,καθώς καί τις ισορροπίες που υφίστανται χρόνια ανάμεσα σε αυτά τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σύμπαντα. Η διαφορά είναι πως κάνει ένα υπέροχο πάντρεμα ανάμεσα στην πραγματικότητα καί την φαντασία. Εμπνέεται από λαϊκούς μύθους καί γνωστές τοποθεσίες καί τις συνδυάζει με τοπία εξωπραγματικά,με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν τα όρια μεταξύ τους καί να δίνει στους αναγνώστες ένα δελεαστικό κι ενδιαφέρον βιβλίο. Χάρηκα που είδα να ασχολείται με την λαογραφία ενός τόπου καί να την προσαρμόζει έτσι ώστε να εντάσσεται με φυσικό τρόπο μέσα στην μυθοπλασία. 

   Μέσα από την πλοκή του βιβλίου η συγγραφέας επιθυμεί να μιλήσει για την αξία των αρετών καί της ηθικής στο σύνολό της που θα πρέπει να είναι μόνιμοι συνοδοιπόροι στην ζωή των ανθρώπων. Κι αυτό το κάνει με τρόπο οικείο καί καθόλου αυστηρό,ή,επικριτικό. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να φέρονται στους άλλους με σωστό τρόπο. Να μπαίνουν,έστω καί για λίγο,στην θέση τους καί να προσπαθούν να τους κατανοήσουν καί να τους δικαιολογήσουν. Να σκεφτούν τι θα έκαναν κι αυτοί αν βρισκόντουσαν σε παρόμοια κατάσταση. 

   ''«Κι όμως, Ζόραν, αυτές οι τρεις… Οι Τρεις Μαρίες θα δοκιμάσουν τις Αξίες σου. Και δε θα τις ενδιαφέρει ούτε μια σταλιά το υπέρογκο Ένστικτό σου…»

Ο νεαρός Ζόραν, τοξότης της τάξης των κυνηγών, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα του δινόταν η ευκαιρία να διεκδικήσει επίσημα την κόμισσα της Πολέζια Αναστασία, με την οποία διατηρεί κρυφή ερωτική σχέση. Όμως ο επίτροπος της κομητείας τον επιλέγει ως έναν από τους τέσσερεις υποψήφιους για να λάβει μέρος στους αγώνες που θα αναδείξουν τον πιο άξιο άντρα του τόπου. Ο Ζόραν με συνοδοιπόρο τον αιθερικό χρυσαετό του, τον Κρέσνικ, θα μπει στο μυστηριώδες δάσος Τσέρνομπογκ την τριακοστή πρώτη Οκτωβρίου για να διαγωνιστεί ελπίζοντας ότι το δυνατό του ένστικτο και η ικανότητά του για επιβίωση θα τον βγάλουν νικητή. Όμως η σκοτεινή εποχή του δάσους μόλις ξεκινά και παίρνει τον τοξότη στο αιθερικό πεδίο. Και θεότητες όπως η Παρθένα Κυνηγός, η Μάνα Κυρά και η Γραία θα είναι αυτές που θα τον θέσουν σε δοκιμασίες. Ενώ ο κερασφόρος φύλακας του δρυμού, Λισρέβε και οι τρεις λύκοι του που απαρτίζουν το Τριγκλάβ καραδοκούν στις σκιές…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Το βιβλίο θεωρώ πως κυκλοφόρησε την πιο κατάλληλη στιγμή. Είμαστε στις αρχές του φθινοπώρου καί οι κλιματικές αλλαγές λόγω της εποχής σε συνδυασμό με το πέπλο μυστηρίου καί τον χρόνο που θα διεξαχθεί η πλοκή της ιστορίας είναι το πιο ειδυλλιακό σκηνικό για την ανάγνωση του βιβλίου,χωρίς αυτό να σημαίνει πως το βιβλίο δεν μπορεί να διαβαστεί το ίδιο ευχάριστα όλο τον χρόνο. 

   Για μένα είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία φαντασίας που έχω διαβάσει την φετινή χρονιά καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε με κλειστά μάτια. Είτε είστε λάτρεις της συγκεκριμένης κατηγορίας βιβλίων,ή όχι,αξίζει της προσοχής σας. Το όνομά της συγγραφέως θα μας αποσχολεί πολύ ευχάριστα από εδώ καί πέρα. Εύχομαι σύντομα να καταφέρω να διαβάσω καί άλλο έργο της. 

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΙΛΑ ΚΙΣΣΑ-ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΑΛΟΥ


ΕΠΙΣΗΜΟ SITE: https://angeleyes.gr/

   ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.