ΠΡΩΣΙΚΟ ΜΠΛΕ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Άν καί ο συγγραφέας κύριος Φίλιπ Κερ έχει φύγει πια από την ζωή,άφησε πίσω του σημαντικό έργο που το αγκάλιασε θερμά το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας,με αποτέλεσμα οι εκδόσεις Κέδρος να προβαίνουν στην μετάφραση καί κυκλοφορία μυθιστορημάτων του συγγραφέα που μέχρι σήμερα δεν είχε τύχει να εκδοθούν στα ελληνικά. Σήμερα,λοιπόν,έχω την χαρά μέσα από το blog μου να σας παρουσιάσω το αστυνομικό-ιστορικό μυθιστόρημά του,με τίτλο ''Πρωσικό μπλε''. Ένα βιβλίο αρκετά μεγάλο σε όγκο,μα πολύ ενδιαφέρον.

   Στο μυθιστόρημα ''Πρωσικό μπλε'' μου δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσω ξανά τον αγαπημένο ήρωα του συγγραφέα,τον Μπέρνι Γκούντερ. Η πρώτη μας γνωριμία έγινε στο βιβλίο ''Φοβού τους Δαναούς'' καί να που πάλι ξαναβρεθήκαμε. Οι περισσότεροι/ες λάτρεις των βιβλίων του Κερ θα τον γνωρίζετε ήδη μέσα απ'το βιβλίο ''Η τριλογία του Βερολίνου''. Ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω,αλλά δεν μου έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία. Ευελπιστώ στο μέλλον να τα καταφέρω. 

    Για να είμαι ειλικρινής,όταν διάβασα πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει το βιβλίο στην χώρα μας,κάπως διχάστηκα. Από την μία μεριά ένιωθα ενθουσιασμό για να το διαβάσω κι από την άλλη μεριά ένιωθα δισταγμό φοβούμενη μήπως θα επαναλαμβανόταν κατά κάποιο τρόπο η ιστορία. Οι ανησυχίες μου όλες καταρρίφθηκαν όταν ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου. Χάρη στην πλοκή του συγκεκριμένου βιβλίου μπορούν οι αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά κι άγνωστα,μέχρι πρότεινος,γεγονότα της ζωής του ήρωα που τον σημάδεψαν καθοριστικά κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του. Μοιάζουν σαν τα χαμένα κομμάτια ενός παζλ,που βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά σε μία ολοκληρωμένη εικόνα.

    Ο λόγος του συγγραφέα είναι όμοιος όπως καί σε προηγούμενα έργα του. Είναι απλός καί οικείος. Διανθίζεται από άφθονο λεξιλόγιο,σύντομες προτάσεις,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί μικρά,περιεκτικά κεφάλαια που καθιστούν το κείμενο ευκολοδιάβαστο καί προσιτό. Ένα χαρακτηριστικό της γραφής του Κερ,είναι η ειρωνεία καί ο κυνισμός που παρουσιάζεται μέσα από το ύφος καί τον λόγο του κεντρικού του ήρωα,τον Μπέρνι Γκούντερ. Σαν με αυτόν τον τρόπο να καυτηριάζει καί να καταδικάζει όλα τα κακώς κείμενα της εποχής του καί της δράσης του Χίτλερ καί των Ες Ες. 

   ''Γαλλική Ριβιέρα, 1956.

Ο Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντής της Στάζι, αναθέτει στον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να δηλητηριάσει με θάλλιο την Ανν Φρεντς, πράκτορα με την οποία είχαν συνεργαστεί και οι δύο στο παρελθόν. Ο Μίλκε δεν του αφήνει κανένα περιθώριο να αρνηθεί. Στο ταξίδι προς την Αγγλία συνοδεύει τον Γκούντερ ο Φρίντριχ Κορς, παλιός σύντροφός του από την Κρίπο, που πλέον εργάζεται για τη Στάζι και βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει ότι ο επιθεωρητής θα κάνει σωστά τη δουλειά. Ενώ ταξιδεύουν προς το Καλαί ο Γκούντερ το σκάει. Κατευθύνεται προς τα γερμανικά σύνορα προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος, ενώ φέρνει στη μνήμη του την τελευταία φορά που συνεργάστηκε με τον Κορς.

Βαυαρικές Άλπεις, 1939.

Στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ δολοφονείται ένας μηχανικός ο οποίος επιβλέπει τα έργα που γίνονται στα Εδάφη του Ηγέτη. Ο Μπέρνι Γκούντερ επιλέγεται για να διαλευκάνει την υπόθεση υπό άκρα μυστικότητα και παίρνει μαζί του ως βοηθό τον Φρίντριχ Κορς. Έχει ακριβώς μία βδομάδα για να βρει τον δολοφόνο, μέχρι να έρθει ο Χίτλερ για τον εορτασμό των πεντηκοστών γενεθλίων του. Ο Μπέρνι ξέρει καλά σε τι μπελάδες έχει μπλέξει. Θα είναι καταστροφικό αν ο Χίτλερ ανακαλύψει ότι έχει διαπραχθεί ένας φόνος στη βεράντα του σπιτιού του. Το βουνό όμως φιλοξενεί και την ελίτ του ναζιστικού κόμματος. Θα είναι χειρότερο για τον Γκούντερ αν ο δολοφόνος είναι ένας από αυτούς.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Χωρισμένη η εξιστόρηση της ιστορίας σε δύο χρόνους,πρίν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου καί μετά την λήξη του,λίγα χρόνια μετά την διαίρεση της Γερμανίας,θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο από το οποίο θα μπορέσουν οι αναγνώστες να έρθουν πιο κοντά σε πρόσωπα που με την δράση τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης καί να δούν κατάματα την σκληρή στάση καί συμπεριφορά όσων ανήκαν στους Ες Ες καί στον στενό κύκλο του Χίτλερ. Ταυτόχρονα,η Στάζι καί τα μέλη της θα δείξουν το αμείληκτο πρόσωπό τους φανερώνοντας την δική τους οπτική μεριά των γεγονότων κι εντέλει τον σκοπό τους. 

   ''Πρωσικό μπλε'' ο τίτλος που επέλεξε ο συγγραφέας να κοσμήσει το βιβλίο καί αυτομάτως γεννιούνται ερωτηματικά στο μυαλό των αναγνωστών για το αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτόν,ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι απορίες θα λυθούν κατά την διάρκεια της παράθεσης των γεγονότων. Με μόνιμους συνοδοιπόρους μας την αγωνία,την συνεχόμενη δράση καί το μυστήριο,θα κάνουμε ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο καί θα γίνουμε μάρτυρες των όσων θα διεξαχθούν. Ένα ταξίδι δύσκολο κι απαιτητικό,που εντέλει μας δικαιώνει για την επιλογή μας να διαβάσουμε το βιβλίο. Εμένα μου άρεσε εξίσου με το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα που είχα διαβάσει,γιατί εκτός από το αστυνομικό στοιχείο που ''θρέφει'' ευχάριστα την φαντασία μου,το ιστορικό κομμάτι της υπόθεσης με γέμισε με γνώσεις για την σύγχρονη ιστορία που μέχρι τώρα μου παρέμεναν άγνωστες. 

   Εν κατακλείδι,πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον καί προσήλωση από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Θεωρώ πως οι λάτρεις της πένας του Φίλιπ Κερ θα μείνουν άκρως ικανοποιημένοι/ες από την ανάγνωση του βιβλίου. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις για μία ακόμη φορά. Αναζητήστε το.

                                                          Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΙΛΙΠ ΚΕΡ(PHILIP KERR)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Prussian Blue


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

   ΠΡΩΣΙΚΟ ΜΠΛΕ ΠΡΩΣΙΚΟ ΜΠΛΕ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.