Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Λατσίνου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


      Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Χριστίνα Λατσίνου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο ''JOSTEN HOLDER''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                        Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΤΣΙΝΟΥ


                                              Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Χ.Λ. Εντελώς τυχαία. Είχα μόλις χωρίσει και έψαχνα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω. Είχα βρει ένα εργαστήρι που λεγόταν “Ξεκλειδώστε την δημιουργικότητα σας” και είχα κλείσει θέση. Άργησα να ξεκινήσω και πήρα ταξί να πάω αποφασισμένη να το δω. Ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά όχι κάτι συγκλονιστικό μέχρι που φτάσαμε στο σημείο που μας ζήτησε να γράψουμε κάτι και μετά να το παρουσιάσουμε ανά ομάδα. Βέβαιη πως δεν μπορούσα να γράψω,μου το είχαν διαβεβαιώσει οι πάντες μέχρι τότε στην ζωή μου,καθόμουν με το τετράδιο και το μολύβι περιμένοντας να περάσει η ώρα,να ομολογήσω την αποτυχία μου και να αποχωρήσω. Εκεί που κοίταζα το υπερπέραν μου ήρθε μια φράση. Άντε ας την γράψω σκέφτηκα. Πριν προλάβω να την τελειώσω μου ήρθε δεύτερη και τρίτη και τέταρτη. Να μην τα πολυλογώ είχα γράψει ένα δίστιχο ποιηματάκι. Το κοίταζα με έκπληξη και διαβεβαίωσα την ομάδα μου πως δεν έλεγε τίποτα. Μια συγγραφέας όμως που ήταν στην ομάδα με ενθάρρυνε πως ήταν καλό. Γύρισα στο σπίτι ενθουσιασμένη και αποφασισμένη να εξερευνήσω αυτήν την νέα δυνατότητά μου. Έκανε η κόρη μου μαθήματα συγγραφής εκείνο το διάστημα και της ζήτησα να μου δώσει ό,τι τους έδινε ο δάσκαλος για έμπνευση. Έγραψα δύο μικρές ιστορίες εκείνο το βράδυ και από τότε δεν σταμάτησα να γράφω. Είχα όντως ξεκλειδώσει την δημιουργικότητα μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας προς τους αναγνώστες;


Χ.Λ. Αυτό που θέλω να πω μέσα από τα βιβλία μου είναι πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ζούμε,καλύτερος,πιο συμπονετικός,με αγάπη.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Χ.Λ. Το όραμα μου είναι να δουν αυτόν τον τρόπο όλο και περισσότεροι άνθρωποι.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Χ.Λ. Έχω γράψει ένα μυθιστόρημα ακόμα επίσης επιστημονικής φαντασίας,μια αυτοβιογραφία,ένα εφηβικό τριλογία και ένα βιβλίο με παραμύθια. Όλα βρίσκονται στην φάση της επιμέλειας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από τί εμπνέεστε συνήθως;


Χ.Λ. Δεν είναι καθόλου συγκεκριμένο αυτό. Μπορεί να είναι μια φράση που θα πει κάποιος,μια πινακίδα στο δρόμο,μια κινηματογραφική ταινία,ακόμα και ένα όνειρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Χ.Λ. Δεν θεωρώ πως υπάρχει πρέπει για κάτι. Τα βιβλία τα βρίσκω ενδιαφέρονται γιατί με βοηθάνε να δω τα πράγματα με άλλο μάτι. Όποιος θέλει το ίδιο,τα βιβλία θα τον βοηθήσουν,εξίσου βέβαια μπορεί να κάνει και μια κινηματογραφική ταινία.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Το πρώτο σας μυθιστόρημα «Josten Holder» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, μπορεί να έχει το περίβλημα της επιστημονικής φαντασίας, και αυτό αχνά, αλλά κινείται στο πλαίσιο του κοινωνικού μυθιστορήματος. Ήταν συνειδητή επιλογή σας αυτή η φόρμα;


Χ.Λ. Όταν ξεκίνησα να το γράφω είχα επιλέξει πως θα βρισκόμασταν σε έναν άλλο πλανήτη. Γράφοντάς το κατάλαβα τον λόγο. Δεν μπορώ να γράψω για κάποιο καλύτερο κόσμο στην γη και στο παρόν. Η επιστημονική φαντασία με βοηθάει να πω αυτό που θέλω.


EΡΩΤΗΣΗ 8: Ως αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Χ.Λ. Μου αρέσουν τα μυθιστορήματα εποχής,οι περιπέτειες,τα έξυπνα αστυνομικά,τα κοινωνικά που δεν είναι μελό αλλά γενικά είμαι ανοιχτή σε όλα τα είδη τουλάχιστον να τα δοκιμάσω. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;


Χ.Λ. Νομίζω δύσκολα και ίσως φταίνε οι εύπεπτοι συγγραφείς που προμοτάρονται από μεγάλους εκδοτικούς.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;


Χ.Λ. Υπάρχουν πάρα πολλά. Ένα από τα πρώτα που έχω διαβάσει είναι η Μάνα της Περλ Μπακ. Όλη αυτή τη περιγραφή μιας κουλτούρας και ενός πολιτισμού που δεν είχα ιδέα μου φάνηκε συγκλονιστική. Επίσης αγάπησα την Αφρική από τα βιβλία του Wilbur Smith. Τα βιβλία εποχής είναι κορυφαία στις προτιμήσεις μου. Ανοίγουν παράθυρα στο παρελθόν.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία σε άλλο ύφος και άλλο λογοτεχνικό είδος σε σχέση με το «Josten Holder»;


Χ.Λ. Δεν μπορώ να το αποκλείσω,ούτε να το διαβεβαιώσω. Το πλαίσιο πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει το θέμα μου. Αν αυτό είναι άλλο ύφος ή είδος,έτσι και θα γίνει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Χ.Λ. Ότι κάτι πρέπει να θέλουν να πουν. Κάτι που θα έχει λόγο ο αναγνώστης να το διαβάσει. Υπάρχουν πολλά βιβλία που έχω διαβάσει και αναρωτήθηκα για ποιό λόγο έχασα τον χρόνο μου. Ως συγγραφέας πιστεύω πως αν αποφύγουμε αυτό,είμαστε εντάξει.


                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                                Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


















Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Λατσίνου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Λατσίνου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.