30 Ιστορίες,Χίλιες εικόνες

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    ''Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις'' λέει το ρητό κι εσωκλείει μία μεγάλη σοφία μέσα του,αν καθίσουμε καί το σκεφτούμε πιο διεξοδικά. Άλλωστε,πόσες φορές αντικρίζοντας μία εικόνα δεν έχουν ειπωθεί περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς; Μία εικόνα μοιάζει σαν ένα υφαντό από σκέψεις,συναισθήματα,ίσως καί μνήμες... Κι όλα αυτά ξαφνικά ξεπετάγονται από την εικόνα καί ''παίρνουν'' σάρκα καί οστά μπροστά στα μάτια μας. Άλλες φορές όλο αυτό είναι επώδυνο κι άλλες ευχάριστο. Πάντα όμως η συναισθηματική φόρτιση είναι παρούσα καί έντονη.

   Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα κυρίου Φίλιππου Φιλίππου,με τίτλο ''30 Ιστορίες,Χίλιες εικόνες'' καί σήμερα έχω την χαρά να σας την παρουσιάζω μέσα από το blog. Πρόκειται για το πρώτο έργο του συγγραφέα κι αν εξαιρέσουμε 2-3 μικρά λάθη που εντόπισα -λόγω κεκτημένης ταχύτητας που πιθανώς να διέφυγαν της προσοχής του- είναι ένα αρκετά καλό βιβλίο με δυνατότητες εξέλιξης μελλοντικά. Δεν θέλω ποτέ να είμαι αυστηρή με τα πρωτόλεια έργα των συγγραφέων καί πάντα επιθυμώ να τους δίνεται χρόνος καί ευκαιρίες για να εξελιχθούν στην πορεία.

   ''Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο διηγημάτων που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από 30 διηγήματα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κύρια θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από θέματα που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων από αλκοολισμό μέχρι ναρκωτικά, ενώ κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα και όχι μόνο της κοινωνίας…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας εξαιτίας της ιδιότητάς του ως νοσηλευτικός λειτουργός δύναται να γνωρίζει περισσότερα απ'ό,τι εμείς σε σχέση με τα νοσήματα καί τις δύσκολες καταστάσεις που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες καί διαταραχές. Με απόλυτο σεβασμό καί προσοχή αποτυπώνει πάνω στο χαρτί ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων που μπορεί να έχουμε γνωρίσει,ή έστω ακούσει από τρίτους,ή ακόμα καί να αφορούν εμάς τους ίδιους. Σπάει τρόπον τινά την σιωπή του καί φέρνει στο προσκήνιο όλα όσα ταλανίζουν όχι μόνο τους πάσχοντες,αλλά καί τις οικογένειές τους. Δυστυχώς,όλοι επηρεάζονται από αυτό το σκηνικό καί κανείς/καμία δεν μένει αλώβητος/η στο τέλος. 

   Κακά τα ψέματα,όλα αυτά τα προβλήματα,ακόμη καί στις μέρες μας,αποτελούν θέματα ταμπού καί δεν είναι εύκολο σε κάποιον να μιλήσει ελεύθερα σε κάποιον άλλον χωρίς τον φόβο του αποκλεισμού καί της απομόνωσης. Βλέπετε,εμείς οι άνθρωποι συνηθίζουμε με μεγάλη ευκολία να τοποθετούμε ''ταμπέλες'' σε καθετί ξένο,ή,διαφορετικό από εμάς. Μπορείτε,άραγε,να μπείτε στην θέση των πασχόντων,ή,των οικείων τους; Πώς μπορεί να αισθάνονται; Τί σκέφτονται; Τί τους τρομάζει καί τί τους δίνει ελπίδα; Το ξέρω πως είναι ακατόρθωτο αν δεν βρίσκεστε ήδη στην ίδια θέση. Από την μία μεριά φαντάζει λογικό,αλλά από την άλλη πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι κι όχι άγρια θηρία. Ότι σκεφτόμαστε καί πράττουμε βάσει της λογικής κι όχι βάσει του άλογου,του θυμικού...

    Χάρη στις ιστορίες των διηγημάτων όχι μόνο θα δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι,αλλά θα μας δοθεί η δυνατότητα να νιώσουμε τα συναισθήματα που νιώθουν καί τον τρόπο που βιώνουν όλα αυτά οι πρωταγωνιστές μέσα από τις προσωπικές τους εξομολογήσεις. Ποιά η πηγή της δυναμής τους; Πόσο κουράγιο καί ψυχική αντοχή έχουν; Είναι ένας αγώνας φαινομενικά άνισος καί σκληρός,αλλά όχι μάταιος. Η περιγραφή όλων αυτών των εμπειριών θα αγγίξει λεπτές χορδές στην ψυχή μας καί θα μας κάνει να δούμε την ζωή με άλλα μάτια καί να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε. Δείτε το ως ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει όλοι κι όλες να λάβουμε στην ζωή μας.

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι στρωτός καί συνεχόμενος. Χρησιμοποιεί πλούσιο,οικείο λεξιλόγιο,ρεαλιστικές καί γλαφυρές εικόνες καί αποφεύγει τις περιττές φιοριτούρες καί βερμπαλισμούς. Στοχεύει να γεννήσει σκέψεις καί συναισθήματα κατανόησης καί ανθρωπιάς στο αναγνωστικό κοινό κι όχι απλά να εντυπωσιάσει σαν ένα άλλο πυροτέχνημα εξαιτίας της φύσης των διηγημάτων. Από μόνο του το θέμα είναι ιδιαίτερο καί δελεαστικό. Δεν θεωρώ πως θα ήταν συνετό να πράξει αλλιώς ο συγγραφέας. Όχι μόνο θα το αποδυνάμωνε,αλλά θα έχανε καί την ουσία του.

   ''30 Ιστορίες,Χίλιες εικόνες'' όπως ήδη προανέφερα ο τίτλος του βιβλίου καί δεν νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρξει άλλος πιο ταιριαστός με το ύφος της συλλογής. Ένα τίτλος εύηχος που τραβάει το βλέμμα μας πάνω στο βιβλίο καί μας προσκαλεί να χαθούμε οικειοθελώς μέσα στις σελίδες του καί να ανακαλύψουμε έναν άλλο κόσμο,όχι εξωπραγματικό,μα πιο κοντά σε εμάς απ'όσο πιστεύουμε...

   Εάν ψάχνετε ένα διαφορετικό βιβλίο για να σας κρατήσει συντροφιά είναι μία καλή πρόταση. Εμένα μου άφησε στο σύνολό του αρκετά καλές εντυπώσεις καί κάποιες ιστορίες θα μείνουν καιρό νωπές στην μνήμη μου γιατί υμνούν την ζωή του ανθρώπου,την αξία καί την αξιοπρέπεια που πρέπει να μας συντροφεύει όλους κι όλες ανεξαιρέτως.

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ









   

30 Ιστορίες,Χίλιες εικόνες 30 Ιστορίες,Χίλιες εικόνες Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.