ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι αν επαρκεί ο χρόνος για να μπορέσουν να αποτυπωθούν πάνω στο χαρτί όλες οι καίριες στιγμές της ιστορίας της χώρας μας καί αν υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να τις καταγράψουν καί να αναφερθούν σε αυτές με όση περισσότερη ακρίβεια καί αντικειμενικότητα γίνεται. Γιατί κακά τα ψέματα,όσο περνάει ο καιρός,δυστυχώς,οι μνήμες ξεθωριάζουν καί πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού τα όποια ντοκουμέντα υπάρχουν από τότε. Είναι πολύτιμοι θησαυροί μέσα στο ''σεντούκι'' μας καί αποτελούν χρήσιμα εφόδια για το μέλλον μας καί την διαφύλαξη της ταυτότητας της χώρας μας.

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Χριστόφορου Σεμέργελη,με τίτλο ''Μία θάλασσα,δύο πατρίδες''. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην όχι καί τόσο προβεβλημένη -κυρίως ως θέμα στα ιστορικά μυθιστορήματα- Θεσσαλική Επανάσταση του 1878,όπου οι αιχμάλωτοι Έλληνες πάλεψαν για την ελευθερία τους από τους Τούρκους καί την πολυπόθητη ένωση με την υπόλοιπη απελευθερωμένη Ελλάδα. Ένα βιβλίο,που αν καί πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα,διαβάζεται με μία ανάσα καί ικανοποιεί καί τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

   Η ιστορία πάντα με γοήτευε,με γοητεύει καί θα εξακολουθεί να το κάνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το συναίσθημα που με πλημμυρίζει όταν ''χάνομαι'' μέσα στις σελίδες ανάλογων μυθιστορημάτων δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με άλλα. Νιώθω περισσότερο από ποτέ κομμάτι αυτού του τόπου καί σαν μία άυλη,αυτόπτης μάρτυρας όλων των γεγονότων. Μπορώ να σταθώ δίπλα σε όλα αυτά τα γενναία πρόσωπα που πάλεψαν μέχρις εσχάτων καί θυσιάστηκαν για τον αγώνα,αλλά καί για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας κι όσα έχουμε. Νιώθω ότι είμαι συνοδοιπόρος τους καί ότι τους προσφέρω δύναμη καί κουράγιο. Ή μήπως τελικά συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως εκείνοι/ες μέσα από τα σπουδαία κατορθώματά τους γίνονται η πηγή της δική μας δύναμης καί ελπίδας;

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι καλά δομημένος,αδιάκοπος καί χωρίς την εμφάνιση κουραστικών επαναλήψεων,ή,περιττών ''κοιλιών'' που θα έφερναν τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρησιμοποιεί άφθονο λεξιλόγιο,ρεαλιστικές,περιγραφικές εικόνες που καθιστούν το κείμενο ''ζωντανό'',γρήγορους διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί σύντομες προτάσεις. Τα κεφάλαια είναι μεστά καί βοηθούν ώστε να έχουμε μία ομαλή εξέλιξη στην εξιστόρηση των γεγονότων καί το βιβλίο να διαβάζεται άκοπα.

   ''1878. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του. Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Βρήκα εξαιρετική την κίνηση του συγγραφέα μέσα από την υπόθεσή του βιβλίου του να αποδώσει έναν άτυπο φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις λιγότερο γνωστές γυναίκες που τάχθηκαν στο πλευρό των ανδρών καί πολέμησαν αψηφώντας το γεγονός πως κινδύνευαν καί ότι η μυϊκή τους δύναμη ήταν μικρότερη σε σχέση με το άλλο φύλο. Η δύναμη της ψυχής τους ήταν πολλαπλάσια καί το θάρρος που ξεπηδούσε μέσα από τις καρδιές τους έβαζε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα. Τα μηδένιζαν καί έστεκαν αγέρωχες μπροστά στον εχθρό. Πρότυπα είναι για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Άλλωστε,η ιστορία έχει να επιδείξει αρκετές γνωστές γυναικείες προσωπικότητες που έβαλαν το λιθαράκι τους καί βοήθησαν στην απελευθέρωση της χώρας μας. Δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα πάντα καί έγιναν αρχηγοί που διοικούσαν επάξια καί είχαν τον σεβασμό όλων των ανδρών.

   Ο συγγραφέας με απόλυτη προσοχή καί σεβασμό θα μιλήσει για εκείνη την μαύρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Θα καταδείξει τα κακώς κείμενα καί θα φανερώσει ένα μέρος των ενόχων. Αυτοί οι άνθρωποι,οι ήρωες του βιβλίου,θα γίνουν σύμβολα. Φάροι που εκπέμπουν ελπίδα με το ασίγαστο φως τους. Στο πρόσωπό τους θα δούμε να παίρνουν σάρκα καί οστά η αγάπη για την πατρίδα,τα ιδανικά καί οι αξίες με τις οποίες πρέπει όλοι κι όλες να πορευόμαστε στη ζωή μας. 

   Καί μέσα σε όλα αυτά ο έρωτας που μπορεί να γεννηθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες καί μέσα στην δείνη ενός φρικτού πολέμου. Αρκεί αυτός καί μόνο να γίνει κίνητρο για να ανάψει η σπίθα που θα ξεκινήσει μία φωτιά που θα καίει μέσα μας καί θα μας ‘’αναγκάσει’’ να αλλάξουμε στάση ζωής καί τον τρόπο σκέψης μας; Είναι ο έρωτας ικανός να οπλίσει το χέρι μας για να παλέψουμε να επιβιώσουμε από τα πυρά του εχθρού;

   Επειδή το βιβλίο έχει μόνο λίγες μέρες που κυκλοφόρησε,κάπου εδώ θα ολοκληρώσω την αναφορά μου σε αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως με άφησε με μία γλυκόπικρη γεύση στα χείλη καί η αληθοφάνεια που χαρακτηρίζει τον επίλογό του,θα γίνει η αφορμή να γεννηθούν πολλές σκέψεις στο μυαλό μου,καί γιατί όχι,να μην το ξαναδιαβάσω μελλοντικά. Άν αγαπάτε τα ιστορικά μυθιστορήματα,είναι μία ιδανική πρόταση. Αναζητήστε το!

                                                       Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ






ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.