Οι εφιάλτες του Άγκαρατ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η αγάπη μου για τα βιβλία είναι δεδομένη καί πασιφανής. Ναι,υπάρχουν κάποια λογοτεχνικά είδη,που όπως έχω ξαναπεί,τα ξεχωρίζω κάπως παραπάνω. Χαίρομαι,ιδιαιτέρως,όταν μπορώ μέσα σε ένα βιβλίο να βρώ έναν συνδυασμό 2,ή,καί περισσοτέρων αγαπημένων μου λογοτεχνικών ειδών καί να υπάρχει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Για ένα ανάλογο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για το νέο ιστορικό μυθιστόρημα φαντασίας του συγγραφέα κυρίου Αριστείδη Νάστου,με τίτλο ''Οι εφιάλτες του Άγκαρατ''. Τον ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του αντιτύπου καί την δυνατότητα που μου έδωσε να το διαβάσω πρίν την επίσημη κυκλοφορία του στις 21 Δεκεμβρίου,αν θυμάμαι καλά.

   Την πένα του συγγραφέα την γνώρισα από το πρώτο του μυθιστόρημα καί μου είχε αφήσει αρκετά καλές εντυπώσεις. Είχα εκφράσει από τότε την επιθυμία να διαβάσω κι άλλα έργα του καί να που η ευχή μου πραγματοποιήθηκε πιο σύντομα απ'όσο περίμενα. Για δεύτερη φορά ο συγγραφέας επιλέγει να κινηθεί μέσα στα πλαίσια του ιστορικού μυθιστορήματος φαντασίας καί να μας προσφέρει ένα ενδιαφέρον,αγωνιώδες καί γεμάτο σασπένς καί περιπέτεια βιβλίο. 

   Για μένα είναι εμφανής η εξέλιξη στην γραφή του,αφού πλέον δομεί ακόμη πιο μεστά κείμενα. Χρησιμοποιεί οικείο,γλαφυρό λεξιλόγιο που ενισχύεται από λατινικές φράσεις καί λέξεις,περιγραφικότατες εικόνες καί γρήγορες εναλλαγές σκηνών καί εικόνων. Ευτυχώς δεν αφήνει να δημιουργηθούν κενά,ούτε προβαίνει σε κουραστικές επαναλήψεις. Άν καί εντόπισα κάποια μικρά λάθη,δεν με ενόχλησαν ιδιαίτερα,καθώς μιλάμε για ένα βιβλίο που είναι αυτοέκδοση καί γενικότερα δεν υπήρχε κάτι που θα με δυσκόλευε στην ανάγνωση,ή,την κατανόησή του. 

   ''Βασίλειο της Φραγκίας 1346 μ.Χ. Οι εφιάλτες αναστατώνουν συχνά τις νύχτες του Αλβίν. Περίεργες, τρομακτικές φιγούρες και πλάσματα των θρύλων, τον κάνουν να αμφιβάλλει για την πνευματική του διαύγεια. Είναι επόμενο για έναν άνθρωπο με τέτοιο περιπετειώδες και σκοτεινό παρελθόν που ναι μεν το έχει εγκαταλείψει, αλλά αυτό συνεχίζει και τον στοιχειώνει. Τώρα, προσπαθεί να ζήσει μία ήσυχη ζωή με τη γυναίκα του και τη μικρή τους κόρη σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στον Βορρά του βασιλείου εν μέσω ταραγμένης περιόδου, καθώς ο πόλεμος με την Αγγλία βρίσκεται προ των πυλών και πάλι. Όταν το σκοτεινό αυτό παρελθόν, από το οποίο νόμιζε πως είχε απελευθερωθεί για πάντα, εμφανιστεί και πάλι μπροστά του, ο Αλβίν αναγκάζεται να ακολουθήσει ξανά τον δρόμο του αίματος προκειμένου να προστατέψει αυτούς που αγαπά. Στον δρόμο αυτό, οι εφιάλτες του θα έρθουν στην επιφάνεια και θα ενωθούν με την πραγματικότητα, δοκιμάζοντας το μυαλό και τις αντοχές του. Σύντομα, όσο το παρελθόν θα ξετυλίγεται, αυτός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη μάχη που έχει δώσει ποτέ.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο ονειρικό όπου άνθρωποι καί πλάσματα της φαντασίας θα παλέψουν σε έναν πόλεμο που θα μοιάζει σαν έναν αέναο χορό ανάμεσα στο καλό καί στο κακό. Ποιό από τα δύο θα επικρατήσει τελικά; Τί θυσίες θα πρέπει να γίνουν από τους ήρωες; Θα μείνουν αλώβητοι/ες από αυτήν την εμπειρία,ή,οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες απ'ό,τι θα περίμεναν; 

   Βρήκα ευφυή την κίνηση του συγγραφέα να ενώσει κάτω από ένα κοινό πλέγμα την ιστορία της Αγγλίας την εποχή του Εκατονταετή Πολέμου στον μεσαίωνα με το φανταστικό στοιχείο. Για να είμαι ειλικρινής,επειδή δεν γνωρίζω κάτι για εκείνη την περίοδο,δεν μπορώ να ξέρω αν ο συγγραφέας έχει πέσει σε λάθη που αφορούν τα γεγονότα. Παρ'όλ'αυτά μου πρόσφερε γνώσεις με έναν πιο ψυχαγωγικό κι εύπεπτο τρόπο. Μου κατέστησε,κατά κάποιον τρόπο,πιο προσιτό αυτό το κομμάτι της ιστορίας καί με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα. Θεωρώ λάθος την κίνηση να σνομπάρουμε ανάλογα βιβλία. Μας δίνουν πολλά,αρκεί αν είμαστε δεκτικοί/ες.

    Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων θα λάβουμε χρήσιμα μαθήματα για την ζωή μας. Μαθήματα όπως είναι η δύναμη,η ανδρεία καί το θάρρος που οφείλουμε να επιδείξουμε απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που θα βρούμε στον δρόμο μας,η εμπιστοσύνη στα αγαπημένα μας πρόσωπα καί η εσωτερική μας ανάγκη για να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι άνθρωποι καί να παλεύουμε καθημερινά με τους προσωπικούς μας δαίμονες καί να μην τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την ψυχή καί την ανθρωπιά μας. 

   ''Οι εφιάλτες του Άγκαρατ'' ο τίτλος του βιβλίου καί θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιπροσωπεύουν τους εφιάλτες καί τους μύχιους φόβους του καθενός καί της καθεμίας από εμάς. Μόνο που οι συγκεκριμένοι εφιάλτες,παράλληλα με τον τρόμο που ίσως μας προξενούν,προκαλούν καί μία γλυκειά ευφορία στην ψυχή μας. Μία ευφορία που την αντιλαμβάνονται οι λάτρεις των συγκεκριμένων βιβλίων. 

   Eμένα το βιβλίο μου άρεσε πολύ καί ειδικά ο επίλογος του με έκανε να αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνέχειά του. Ποιός ξέρει; Άν καί μόλις τελείωσα την ανάγνωση αυτού,περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα. Εγώ του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο καί να αγαπηθεί όσο του αξίζει καί παραπάνω. Αναζητήστε το! Είμαι βέβαιη πως θα σας ικανοποιήσει.

                                                        Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΝΑΣΤΟΣ


ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ



Οι εφιάλτες του Άγκαρατ Οι εφιάλτες του Άγκαρατ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.