ΤΑ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - Μίνι αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία(μέρος 4ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τέταρτη καί τελευταία ημέρα του μίνι αφιερώματος στην αστυνομική λογοτεχνία κι αποφάσισα ως ''επίλογο'' να σας παρουσιάσω ένα κλασσικό έργο που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο λόγος για το βιβλίο ''Τα δεκατρία προβλήματα'' της -κατά γενική ομολογία- βασίλισσας του είδους Άγκαθα Κρίστι. Είναι το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω καί για ακόμη μία φορά δηλώνω γοητευμένη από την γραφή καί την ευφυϊα της. Θα μου επιτρέψετε να είμαι λάτρης του κλασσικού,όσο ξεπερασμένο ίσως μοιάζει σε αρκετούς. Για μένα εκπέμπει μία διαχρονικότητα,σχεδόν ερωτεύσιμη,που δύσκολα ξεπερνιέται...

    ''Τα δεκατρία προβλήματα'' ο τίτλος του βιβλίου καί σχετίζεται άμεσα με το περιεχόμενό του. Μέσα στις σελίδες του θα βρούμε 13 αυτοτελείς ιστορίες μυστηρίου που κάλλιστα κάποιες εξ αυτών θα μπορούσαν να γίνουν ολόκληρο βιβλίο. Στο παρόν μυθιστόρημα δεν κάνει την εμφάνισή του ο θρυλικός ήρωας της συγγραφέως,ο Ηρακλής Πουαρό,αλλά η αγαπητή της ηρωϊδα,η μις Μαρπλ. Για μένα ήταν η πρώτη φορά που ''συνάντησα'' την μις Μαρπλ καί θεωρώ πως η γνωριμία μας ήταν μία πολύ ευχάριστη συγκυρία. Τολμώ να πώ πως μου γέννησε θετικά συναισθήματα καί τη συμπάθησα όσο καί τον Πουαρό. Ένιωσα σαν να μου δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσω καί μία άλλη άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας της συγγραφέως.

   Διαβάζοντας τον πρόλογο που περιέχεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου καί έχει γραφτεί από την ίδια τη συγγραφέα το 1953,με δελέασε η άτυπη -αν θέλετε- σύγκριση ανάμεσα στους δύο ήρωές της. Έχοντας,λοιπόν,διαβάσει τρία έργα της ιδίας,δύο με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή Πουαρό καί ένα με πρωταγωνίστρια την μις Μαρπλ,διαπίστωσα το πόσο δίκιο εντέλει είχε. Ναι,ο Πουαρό είναι ένας έξυπνος καί ευρυματικός χαρακτήρας που μελετά καί δίνει λύσεις σε πιο σύνθετα καί περίπλοκα ζητήματα καί δεν μπορείς να τον περιορίσεις μέσα σε λίγες σελίδες,ενώ η μις Μαρπλ είναι πάντα εύστοχη στο να βρίσκει τη λύση γρήγορα. Δύο ήρωες αποκυήματα της φαντασίας του ίδιου ανθρώπου,αλλά τόσο ξεχωριστοί κι διαφορετικοί μεταξύ τους. 

   ''«Με τρομάζετε, μις Μαρπλ», είπε ο σερ Χένρι.

«Ελπίζω να μην επιθυμήσετε ποτέ να με βγάλετε από τη μέση.

Τα σχέδιά σας θα ήταν πάρα πολύ καλά».

Μια Τρίτη βράδυ ο ανιψιός της μις Μαρπλ και οι φίλοι του οργανώνουν μια βραδιά μυστηρίου και την προκαλούν να δώσεις λύσεις σε ανεξιχνίαστες μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομικές υποθέσεις. Έτσι γεννιέται η Λέσχη της Τρίτης. Η υπόθεση με τις κηλίδες αίματος που εξαφανίζονταν· ο κλέφτης που διέπραξε το ίδιο έγκλημα δύο φορές· το επιθανάτιο μήνυμα ενός δηλητηριασμένου που ακουγόταν σαν «ένας σωρός ψάρια»· η παράξενη υπόθεση της αόρατης διαθήκης· ένα μέντιουμ που είχε προειδοποιήσει πως το Γαλάζιο Γεράνι σημαίνει θάνατο.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Στα θετικά του βιβλίου μπορούν να συγκαταλεχθούν: η ίντριγκα,το διάχυτο μυστήριο,η αγωνία,η ποικιλία στις ιστορίες που ικανοποιούν άπαντες τους αναγνώστες,η γρήγορη ροή των γεγονότων,οι γλαφυρές περιγραφές,οι σύντομοι,ρεαλιστικοί διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες καί το χαρακτηριστικό πλούσιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσε πάντα η συγγραφέας. 

  Η Άγκαθα Κρίστι στο τέλος του επιλόγου για το βιβλίο της ''Τα δεκατρία προβλήματα'' θα εκφράσει την άποψη πως στο συγκεκριμένο βιβλίο περιέχεται η πραγματική ουσία της μις Μαρπλ για τους θαυμαστές της καί δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω λιγότερο,αφού πιστεύω ότι αν είμαστε προσεκτικοί/ες θα δούμε μία άψογη σκιαγράφηση του ψυχισμού της ηρωϊδας που θα την καταστήσει ακόμη πιο αγαπητή στα μάτια μας.

                     ''Τολμάτε να συναγωνιστείτε τη Λέσχη της Τρίτης στην επίλυση μυστηρίων;''

                                                            Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν πολλοί τίτλοι έργων της συγγραφέως καί μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά στο επίσημο site του εκδοτικού. Αναμένονται κι άλλοι. Εγώ θέλω μελλοντικά να καταφέρω να αποκτήσω όλα της τα βιβλία.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ(Agatha Christie)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Thirteen Problems


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΥΣΑ Θ. ΜΠΑΝΙΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

   


ΤΑ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - Μίνι αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία(μέρος 4ο) ΤΑ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - Μίνι αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία(μέρος 4ο) Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.