Μιλώντας για το σεξ σήμερα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                                                                 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά τη σεξουαλική αγωγή καί υγεία ως μάθημα στο σχολείο. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί,οι οποίοι έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις,θα μπορέσουν να εξηγήσουν στα παιδιά ό,τι συμβαίνει γύρω από αυτό το ζήτημα. Στις χώρες του εξωτερικού,ήδη εδώ καί πολλά χρόνια,έχει καθιερωθεί αυτό καί όλο καί περισσότερα παιδιά κι έφηβοι λαμβάνουν ορθές γνώσεις καί έχουν μία υγιή σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι ένα θέμα ταμπού για πολλούς εκεί έξω καί δεν το συζητούν με άνεση. Όμως,δεν παύει να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα. Πώς επιθυμούμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν το σώμα τους καί τις λειτουργίες του,να μπορούν να το φροντίζουν καί να το προφυλάσσουν,αν δεν τους έχουμε δώσει τις απαραίτητες γνώσεις; Δεν δύνανται από μόνα τους να τα γνωρίζουν αυτά,ούτε να τα μάθουν με εσφαλμένο τρόπο από όχι καί τόσο έγκυρες,ή,μη αποδεκτές πηγές.

   Επειδή γνωρίζω πως είστε αρκετοί γονείς εκεί έξω που θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας γι'αυτό,αλλά είτε λόγω φόβου,ίσως καί μίας πιθανής συστολής,είτε εξαιτίας του ότι δεν ξέρετε ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να τους μιλήσετε,σας έχω σήμερα μία πολύ καλή πρόταση βιβλίου,ιδανική είτε είστε γονιός,είτε εκπαιδευτικός. Ο λόγος για το βιβλίο/''εγχειρίδιο'' των συγγραφέων κυριών Σαλίμα Νουν καί Μεγκ Χίκλινγκ,με τίτλο ''Μιλώντας για το σεξ σήμερα - Τι χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά και πώς να τους μιλήσετε'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

   ''Δεν είστε σίγουροι ποιες και πόσες πληροφορίες πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλική τους υγεία; Μήπως φοβάστε τις ερωτήσεις τους; Ή αμφιβάλλετε για το κατά πόσο οι δικές σας πιθανές απαντήσεις είναι και οι «σωστές»; Οι συγγραφείς του βιβλίου Μιλώντας στα παιδιά για το σεξ κατανοούν όλους αυτούς τους φόβους και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν συζητούν τέτοια ευαίσθητα θέματα με τα παιδιά τους. Με κοινή εμπειρία 50 χρόνων στην εκπαίδευση γύρω από τη σεξουαλική υγεία, η Μεγκ Χίκλινγκ και η Σαλίμα Νουν παρέχουν στους γονείς, αλλά και στα παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι την εφηβεία, έναν έξυπνο και πρωτοποριακό οδηγό με σύγχρονες και πρακτικές πληροφορίες γύρω από το σεξ και την επιστήμη του σώματος.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 13 περιεκτικά κεφάλαια συν τον επίλογο που μας οδηγούν βήμα-βήμα καί μας βοηθούν να καλύψουμε όλες τις πιθανές ερωτήσεις των παιδιών,αλλά κι όλα όσα ταυτίζονται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Είναι γραμμένο με οικείο λεξιλόγιο που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως κι όχι μόνο σε ειδικούς. Αυτό το κάνει πιο προσιτό κι ευανάγνωστο. 

   Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά με την συζήτηση γύρω από το σεξ. Εξηγώντας το τι είναι ''σεξ'' θα μπορέσουμε να περάσουμε στο πως ορίζονται τα δύο φύλα μέσα στην κοινωνία καί πως συνδέονται αυτά με τη σεξουαλικότητα. Οι συγγραφείς σκόπιμα θα προσαρμόσουν το ύφος της ομιλίας τους ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Δε γίνεται να μιλάμε το ίδιο σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας όπως σε ένα παιδί δημοτικού,ή,σε έναν έφηβο. Θέλει υπομονή καί κατανόηση. Η αναφορά στην ανατομία καί στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος,θα οδηγήσει σε μία υγιή εικόνα του.

   Μέσα στο βιβλίο,επίσης,θα γίνει αναφορά σε πολύ σημαντικά θέματα που τα παιδιά καί οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν ορθή εικόνα κι άποψη. Θα μάθουν τι σημαίνει σεξουαλική συναίνεση,παρενόχληση καί εκφοβισμός. Το πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια καί να διαχειρίζονται τις όποιες επιρροές δέχονται από αυτό. Θα γίνει,επιπλέον,μία νήξη στην πορνογραφία καί τα λάθος πρότυπα/παραδείγματα που παρέχει. Προχωρώντας την ανάγνωσή του θα μάθουμε για την έμφυλη ταυτότητα καί τα στερεότυπα καί τις υγιείς αποφάσεις γύρω από το σεξ. Οι σεξουαλικές σχέσεις,η σεξουαλική ποικιλία καί τα υγιή όρια γύρω από αυτές είναι ένα κομμάτι που αξίζει της προσοχής μας. Τέλος,οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο ζήτημα της σεξουαλικής υγείας για παιδιά καί εφήβους με αναπηρία. Ο επίλογος έρχεται να μιλήσει για το πως η επιστήμη του σώματος καί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής οδηγεί σε σεξουαλικά ώριμους ενήλικες.

  Εγώ το βρήκα ιδιαίτερο κι ενδιαφέρον ως βιβλίο. Άν έχετε παιδιά,ή,είστε εκπαιδευτικοί,σας προτείνω να το αναζητήσετε. Δείτε το σαν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σας.

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: SALEEMA NOON & MEG HICKLING


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Talk sex today


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ



    

   



Μιλώντας για το σεξ σήμερα Μιλώντας για το σεξ σήμερα Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.