ΝΤΕΛΙΚΑΛΤ – Εγώ και Μερικές Φίλες μου ν.2

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  

                                                                  ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

 

    Η ποικιλία των ειδών στα βιβλία που διαβάζω είναι ένα από τα ζητούμενα μου ως αναγνώστρια. Θέλω να εναλάσσεται η θεματολογία των βιβλίων για δύο κυρίως λόγους. Αρχικά,για να μην κουράζομαι ερχόμενη σε επαφή συνεχώς με το ίδιο είδος καί έπειτα,θέλω να μου γεννάται μέσα στην ψυχή μου το αίσθημα της λαχτάρας να ξαναδιαβάσω κάποιο βιβλίο που να ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Τί θέλω να πώ με αυτό; Θέλω να το πεθυμήσω καί να το αναζητήσω. Όχι να το διαβάσω επειδή τυγχάνει να υπάρχει στη στήλη με τα αδιάβαστα,που κατά ένα μαγικό τρόπο μεγαλώνει αντί να μικραίνει. Ναι,αυτήν την στήλη που πολλοί/ες βιβλιόφιλοι/ες την γνωρίζουμε από πρώτο χέρι!

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γράφημα το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Αλεξάνδρας Μυλωνά με τίτλο ''ΝΤΕΛΙΚΑΛΤ – Εγώ και Μερικές Φίλες μου ν.2''. Όσοι/ες έχετε διαβάσει το προηγούμενο,είμαι βέβαιη πως έχετε μία αίσθηση για το τι πραγματεύεται το παρόν. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θυμίζει κατά πολύ μία θεατρική πρόζα που θα συναντούσαμε σε μία παράσταση stand-up comedy. Ένα βιβλίο που κατάφερε καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί την επιθυμία -όταν με το καλό περάσει όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας- να το δώ να παρουσιάζεται σε κάποια σκηνή. Θα το παρακολουθούσα με μεγάλη ευχαρίστηση.

   ''Ντελικάλτ, αφηγήσεις γυναικών σε πρώτο πρόσωπο συντονισμένης ταλάντωσης ίσως,ερωτικής. Πάτι 16, Νεφέλη Αγγελική 21,Λεοντώ 28, Καιτούλα 37, Αθηνά 39,Σουλτάνα 45, Τζόρτζια 48, Ευανθία 52,Στέλλα 56, Γιάννα 63 χρόνων. Μαζί τους και η συγγραφέας, Άλμα 69+. Ντελικάλτ, ένα λεπταίσθητο παρκούρ της θηλυκής ψυχής που μονολογεί μια νύχτα με πανσέληνο του Αυγούστου. Ντελικάλτ, ένα ξεχωριστό stand-up comedy,θέατρο ζωντανό στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Και η πόλη όλη άγρυπνη να παρακολουθεί…'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στο χαρτί τις αφηγήσεις ετερόκλητων γυναικών. Διαφορετικές μεταξύ τους τόσο από άποψη ηλικίας καί εμπειριών,όσο κι από άποψη προσωπικών ''θέλω'' κι επιλογών. Ο λόγος καί το λεξιλόγιό της κάθε φορά προσαρμόζονται άψογα στο ποια γυναίκα παίρνει σειρά για να μιλήσει. Από την έφηβη κοπέλα έως καί την γυναίκα που έχει περάσει μία ηλικία αλλά παραμένει ακμαία καί παρούσα στη ζωή. Εξομολογήσεις γυναικών που έχουν ανάγκη για αποδοχή καί αγάπη από τους γύρω τους,για έρωτα καί το κυριότερο να αποδεχθούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο στις ψυχές αυτών των γυναικών που μας επιτρέπει να δούμε βαθειά μέσα τους. Να περάσουμε από διάφορα επίπεδα που θα μας οδηγήσουν έξω από αυτόν τον άτυπο λαβύρινθο.

   Βρήκα αρεστό το πηγαίο χιούμορ που διακρίνει σε πολλά σημεία του κειμένου την πένα της συγγραφέως. Έρχεται τις κατάλληλες στιγμές καί στον βαθμό που χρειάζεται με διττό σκοπό. Αρχικά,για να αποφορτίσει το κλίμα όπου πρέπει,ώστε να μην βαρύνει το κλίμα της αφήγησης καί έπειτα,για να μπορέσει το κείμενο να είναι πιο ευανάγνωστο καί να πετύχει τον σκοπό του. Ποιός είναι αυτός; Μα να ταυτιστεί το αναγνωστικό κοινό -κυρίως οι γυναίκες- με τις ηρωϊδες του βιβλίου καί ταυτόχρονα οι άνδρες να κατανοήσουν ένα μέρος της γυναικείας ψυχολογίας. 

   Δεν θα σας κουράσω παραπάνω,αλλά θα σας προτρέψω να είστε ''ανοικτοί/ες'' στο τι επιλέγετε να διαβάζετε. Να δίνετε πάντα ευκαιρίες καί σε δημιουργούς που δεν έχει τύχει να διαβάσει ποτέ άλλοτε κάποιο δικό τους έργο. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα ανακαλύψετε καί θα σας ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Εμένα ήταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή της συγγραφέως καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί γιατί όχι να μην αναζητήσω καί μελλοντικά άλλα έργα της.

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΛΩΝΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ



     

    

   



ΝΤΕΛΙΚΑΛΤ – Εγώ και Μερικές Φίλες μου ν.2 ΝΤΕΛΙΚΑΛΤ – Εγώ και Μερικές Φίλες μου ν.2 Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.