Η ΦΤΕΡΟΥΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν φτάσει στα χέρια μου καί σας έχω παρουσιάσει αρκετά καί καλά παιδικά βιβλία. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως οι συγγραφείς που ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία κάνουν τόσο προσεγμένη δουλειά,πάντα με σεβασμό καί προσοχή στο κοινό στο οποίο απευθύνονται. Για ένα ανάλογο παιδικό βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως κυρίας Μαριάνθης Παπάδη με τίτλο '' Η ΦΤΕΡΟΥΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Το βιβλίο δεν το γνώριζα καί ήρθε σε μένα ως δώρο. Ένα δώρο που προσφέρει πολλά καί η αξία του είναι παραπάνω από την τιμή πώλησής του.

   Η οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας -είτε είναι εκ γενετής,είτε επίκτητη- επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τον άνθρωπο που πάσχει από αυτήν,όσο καί τους οικείους του. Πολλές φορές οι γονείς επειδή φοβούνται το πως θα συμπεριφερθεί ένας ξένος,ακόμη καί γνωστός,ή,άλλο μέλος της οικογένειας στο παιδί τους που τυγχάνει να πάσχει από μία ανάλογη ασθένεια/πάθηση,δυστυχώς κάνουν κάποια λάθη. Πράξεις κι επιλογές που σύμφωνα με εκείνους σκοπό έχουν να προστατέψουν από την κριτική,τον πόνο,την απόρριψη καί οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού τους. Απομονώνουν το παιδί,θεωρώντας πως το κάνουν για το καλό του. Όμως αυτό είναι λάθος καθώς το παιδί καταλήγει να νιώθει άσχημα.

   Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα κατηγορούσα τους γονείς που κάνουν τα πάντα για να είναι το παιδί τους ευτυχισμένο καί καλά. Το ζήτημα,όμως,είναι πως πρέπει ως κοινωνία στο σύνολό μας να αρχίσουμε να αποβάλλουμε από πάνω μας λανθασμένες πεποιθήσεις καί ταμπού. Ας αρχίσουμε να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο καί να τον αποδεχόμαστε με ό,τι τον καθιστά διαφορετικό από εμάς. Για να γίνει,όμως,αυτό θα πρέπει η οικογένεια να διδάξει στα μικρά παιδιά την αποδοχή,την αγάπη,την ισότητα καί το κυριότερο όλων πως η διαφορετικότητα είναι που μας κάνει ξεχωριστούς/ες.

   ''Μια πεταλούδα, η πανέμορφη Φτερουγένια, κόρη του άρχοντα της κοιλάδας Ζεστασιάς, Λουκά Πεταλουδόγελου και της αρχόντισσας Φιόνας, γεννιέται με τσαλακωμένο το φτερό. Οι γονείς της την κλειδώνουν στο παλάτι, για να μην τη δουν και μάθουν πως η όμορφη αρχοντοπούλα δεν είναι σαν τις άλλες πεταλούδες. Αραγε θα καταφέρει να «ελευθερωθεί» και να δείξει στους γονείς της πως η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Θετικά στοιχεία του βιβλίου: 1)απλή καί κατανοητή γλώσσα,2)σύντομες προτάσεις,3)ωραία επιλογή γραμματοσειράς,4)εξαιρετική,πολύχρωμη εικονογράφηση καί 5)ουσιαστική καί διδακτική ιστορία μέσω οικείων,προσιτών παραδειγμάτων.

    Μην ξεχνάτε ποτέ την συμβουλή μου να αγοράζετε καί να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας. Είναι οι αναγνώστες/στριες του μέλλοντος. Εγώ το εφαρμόζω στον ανηψιό μου καί έχει αρχίσει καί μου ζητάει από μόνος του βιβλία να διαβάσει. Είμαι σίγουρη πως κι αυτό θα του αρέσει όπως κι εμένα. Γιατί να μην το διαβάσετε κι εσείς;

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΔΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΝΟΓΙΑΝΝΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: 24γράμματα







    

   

    



Η ΦΤΕΡΟΥΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ  Η ΦΤΕΡΟΥΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.