Αφιέρωμα στα παραμύθια ''Το νου σας,καρχαρίες,ερχόμαστε'' & ''Η παχουλή βατραχίνα''

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ως αναγνώστρια δεν βάζω ''περιορισμούς'' στον εαυτό μου για το τι θα διαβάσω. Διαβάζω,σχεδόν,τα πάντα κι από όλα παίρνω κάτι. Με έχουν ρωτήσει γιατί επιλέγω να διαβάζω καί παιδικά βιβλία ενώ είμαι ενήλικη. Θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο που απαντώ πάντα. Κατά την άποψή μου είτε πρόκειται για έναν ενήλικα,είτε για ένα παιδί όλοι λαμβάνουν από τις ιστορίες ενός παραμυθιού χρήσιμα διδάγματα για την ζωή τους. Ακόμη κι αυτά,που όσο περνούν τα χρόνια καί μεγαλώνουμε,τα ξεχνάμε. Σήμερα,λοιπόν,σε αυτό το άτυπο αφιέρωμα δεν θα σας παρουσιάσω ένα αλλά δύο παιδικά παραμύθια ενός συγγραφέα του οποίου εκτιμώ πολύ την πένα του. Ο λόγος για τα παιδικά βιβλία ''Το νου σας,καρχαρίες,ερχόμαστε'' & ''Η παχουλή βατραχίνα'' του συγγραφέα κυρίου Στέφανου Παπαδόπουλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δερέ.

   Πέρα από το ατόφιο,προσωπικό στυλ της γραφής του συγγραφέα που παντρεύει άψογα την ψυγαγωγία με την εκπαίδευση,βρίσκω άκρως αρεστό τον τρόπο με τον οποίο ακουμπάει πάνω στις ψυχές των αναγνωστών του. Σας έχω ξαναμιλήσει για τον σεβασμό καί την προσοχή που τον ''συντροφεύουν'' κατά την διάρκεια της συγγραφής. Για να είμαι απόλυτα σωστή,οφείλω να αναγνωρίσω πως είναι ένα αντικειμενικά δύσκολο κοινό τα μικρά παιδιά καί χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς. Είναι πολύ έξυπνα καί δεν τα ξεγελάς. Άλλωστε,το λένε καί οι στίχοι του τραγουδιού που ερμηνεύει ο κύριος Σαββόπουλος ''Πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.''  Άς περάσουμε,όμως,πιο αναλυτικά στα βιβλία...


''ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ''


   Στο παρόν βιβλίο ο συγγραφέας,με απλό καί οικείο λόγο,θα μιλήσει μέσω της ιστορίας του στα μικρά παιδιά για έννοιες όπως είναι η ομαδικότητα,η αλληλεγγύη καί η γενναιότητα. Τρία χαρακτηριστικά που οφείλουμε όλοι κι όλες να έχουμε στη ζωή μας. Τρία χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να είναι δεδομένα αλλά δυστυχώς είναι ζητούμενα. Εκεί έρχεται ο/η εκάστοτε δάσκαλος/α μαζί με τους γονείς για να μεταλαμπαδεύσουν την αξία αυτών των εννοιών στα παιδιά καί να τα διδάξουν με τον κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο μέσω εύκολα αντιληπτών παραδειγμάτων. Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νού το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των σωστών δασκάλων. Εκείνοι/ες θα μας δώσουν τα φτερά για να πετάξουμε ψηλά.


   «Ο ήλιος ανατέλλει, τα τσόφλια των αβγών σπάνε και έξι χαριτωμένες χελωνοφατσούλες κάνουν την εμφάνισή τους στην άμμο. Ο χελώνος δάσκαλος Αντώνης αναλαμβάνει να οδηγήσει τους λιλιπούτειους μαθητές του στο παρθενικό τους ταξίδι στον κόσμο. Οι χρήσιμες συμβουλές και οι χρυσοί κανόνες δεν αρκούν για να ξεπεράσουν τους κινδύνους και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο δρόμο τους. Βλέπετε, το κάθε χελωνάκι έχει το χαρακτήρα του και αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη περιπέτεια άλλοτε με υπακοή και προσήλωση κι άλλοτε με αυθορμητισμό και αφέλεια. Η συμπεριφορά τους κάποιες φορές εξαντλεί την υπομονή του δασκάλου. Όμως αγαπά με πάθος το λειτούργημα που επέλεξε και δεν το βάζει κάτω. Έτσι, πορεύονται όλοι μαζί, με γέλια, κλάματα, επιβραβεύσεις, επιπλήξεις, ενθουσιασμό ή απροθυμία, για να φτάσουν τελικά πιο ώριμοι μπροστά στην άγνωστη, απέραντη θάλασσα. Όταν ο Αντώνης γίνεται η ασπίδα τους απέναντι στο μεγάλο κίνδυνο που παρουσιάζεται, τα χελωνάκια παύουν να κάνουν του κεφαλιού τους και ενώνονται σαν μια γροθιά για να τον υπερασπιστούν. Η ομαδικότητα, η γενναιότητα και η αλληλεγγύη που θα επιδείξουν τα μικρά, εμπνευσμένα από το παράδειγμα αυτοθυσίας του δασκάλου τους, θα είναι άραγε αρκετά για να τον σώσουν, ώστε να κολυμπήσουν με τη συνετή καθοδήγησή του στα βαθιά νερά της ζωής; Τα παιδιά μορφώνονται από το τι είναι ο ενήλικας και όχι απ' τα λόγια του. Καρλ Γιουνγκ» (Περίληψη οπισθοφύλλου)


ΗΛΙΚΙΑ: 6-8 ΕΤΩΝ


''Η ΠΑΧΟΥΛΗ ΒΑΤΡΑΧΙΝΑ''


   Η κοινωνία μας αν καί έχει προχωρήσει μπροστά σε πολλά ζητήματα,έχει μείνει πίσω σε κάποια άλλα. Υπάρχει μία προκατάληψη κι αρνητική διάθεση προς τα άτομα που φέρουν πάνω τους περισσότερα κιλά. Ποιός/α,όμως,θα ορίσει το πως πρέπει να είναι η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου για να είναι αποδεκτός από το σύνολό; Γιατί μένουμε στο ''φαίνεσθαι'' κι όχι στο ''είναι''; Είμαι απολύτως κάθετη πως η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου δεν συνάδει με την ψυχή του. Η καλοσύνη,ή,η κακία,η υψηλή ή όχι νοημοσύνη,η δύναμη,ή,η αδυναμία της ψυχής καί η αγάπη δεν είναι επακόλουθα καμίας εξωτερικής εμφάνισης. Όλα αυτά έγκειται στο μέσα του ανθρώπου. Παράλληλα,ο συγγραφέας υμνεί την μητρική αγάπη καί τις όποιες θυσίες αυτή συνεπάγεται. Μία αγάπη που όμοιά της δεν υπάρχει καί δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη. Μία αγάπη που μπορεί να καταστήσει μία γυναίκα ηρωϊδα καί υπεράνθρωπο. Ας αφήσουμε πίσω στερεότυπα καί λανθασμένες πεποιθήσεις κι ας νοιαστούμε για τον άνθρωπο.


''Η βατραχίνα Σοφία έχει μεγάλη οικογένεια, μεγάλη καρδιά και μεγάλη. κοιλιά. Λατρεύει τον βενιαμίν της, τον Πρίγκιπα, και φροντίζει άψογα το νουφαρόσπιτό της. Δεν λέει όμως ποτέ όχι στις λιχουδιές. Α, όλα κι όλα! Υπάρχει άλλωστε τίποτα καλύτερο από ένα γλυκό κουνούπι; Γι” αυτό και ταράζεται πολύ όταν μαθαίνει ότι οι συμμαθητές του Πρίγκι­πά της τον πειράζουν για την εμφανή αδυναμία της μαμάς του στο καλό φαγητό. Καταλαβαίνει ότι, άθελά της, έχει γίνει η αιτία να στενοχωρηθεί το γυρινάκι της. Μια επίθεση των ψαριών στο σχολείο των γυρίνων, όμως, κάνει τους πάντες στην κοινότητα των βατράχων να το ξανασκεφτούν πριν κοροϊδέψουν τη Σοφία για το βάρος της. Γιατί αυτή η γενναία μαμά βατραχίνα αναδεικνύεται ηρωίδα ακριβώς επειδή είναι παχουλή! Ένα ξεχωριστό παραμύθι που δείχνει ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στην ομορφιά της ψυχής και παράλληλα υμνεί την απέραντη μητρική αγάπη.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)


ΗΛΙΚΙΑ: 3-5 ΕΤΩΝ


    Κοινά χαρακτηριστικά των βιβλίων είναι το γεμάτο λεξιλόγιο,η σωστή επιλογή στην γραμματοσειρά καί το παιχνίδισμα στο μέγεθος κάποιων λέξεων,η εξαιρετική,πολύχρωμη εικονογράφηση,η πολύ καλή ποιότητα του χαρτιού καί οι δραστηριότητες που βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες των βιβλίων καί βασίζονται στην ιστορία τους. Θα βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους καί να εντυπωθούν στο μυαλουδάκι τους τα όσα έμαθαν. Εγώ τα βιβλία τα βρήκα υπέροχα καί σας τα προτείνω. Αναζητήστε τα.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΕΡΕ
























Αφιέρωμα στα παραμύθια ''Το νου σας,καρχαρίες,ερχόμαστε'' & ''Η παχουλή βατραχίνα'' Αφιέρωμα στα παραμύθια ''Το νου σας,καρχαρίες,ερχόμαστε'' & ''Η παχουλή βατραχίνα'' Reviewed by Dominica on Μαρτίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.