ΤΡΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η ζωή δεν είναι παραμύθι,ούτε σενάριο τηλεοπτικής σειράς,ή,κινηματογραφικής ταινίας. Δεν κινείται μεταξύ άσπρου καί μαύρου χρώματος. Υπάρχουν καί οι άλλες αποχρώσεις των χρωμάτων αλλά καί οι γκρίζες ''ζώνες'' σαν αυτή που ζούμε τον τελευταίο ένα χρόνο καί κάτι εξαιτίας της πανδημίας από την εμφάνιση του κορωνοϊου καί της παρατεταμένης καραντίνας με τα όποια αρνητικά επακόλουθα -σε πολλούς τομείς- στην καθημερινότητά μας. Έχω αναφερθεί ξανά στο γεγονός πως η καραντίνα οδήγησε πολλούς/ες δημιουργούς να γράψουν βιβλία που να θίξουν όχι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά καί άλλα που σχετίζονται τρόπον τινά με εκείνη καί να μας προσφέρουν διαφορετικά βιβλία από όσα τους/τις έχουμε ''συνηθίσει''. Για μένα,πέρα από τα πολλά μειονεκτήματα που έχουν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους στη ζωή μας,υπάρχουν καί κάποια πλεονεκτήματα. Όπως ο χρόνος για να δημιουργήσουμε,να κάνουμε την όποια αυτοκριτική μας,να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά καί να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας καί να δούμε ξεκάθαρα το τι αξίζει πραγματικά. 

  Ο συγγραφέας Εμμανουήλ Μαύρος επανέρχεται δυναμικά με το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Τρένα μεγάλων αποστάσεων'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος εκδοτική. Ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεσή του θα θίξει θέματα που μας ταλανίζουν,λίγο έως πολύ,όλους κι όλες καί παράλληλα,θα βοηθήσει να οξυνθεί η κριτική μας ικανότητα καί σκέψη. Κάτι άκρως σημαντικό -κατ'εμέ- όχι μόνο για την συγκεκριμένη περίοδο που ζούμε αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο της ζωής μας. Βλέπετε,ο κορωνοϊός ήρθε καί η καραντίνα κάποια στιγμή -εύχομαι όσο τον δυνατό πιο σύντομα- θα τελειώσει αλλά τα κατάλοιπά τους θα μας ακολουθούν χρόνια. Συνετό θα είναι να πάρουμε ένα μάθημα απ'όλο αυτό καί να μην είμαστε αιθεροβάμονες... Ποιά,όμως,η θέση του έρωτα μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό; 

   ''Η υφήλιος κλυδωνίζεται από μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως πανδημία. Η χορήγηση ενός εμβολίου κατά της φονικής αυτής γρίπης επιβάλλει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού προγράμματος μέσω του οποίου δα καταχωρούνται όσοι πολίτες προβούν σε εμβολιασμό. Είναι εφικτή, όμως, η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή θα αποτελέσει αφορμή για την καταστρατήγηση αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων;" (Απόσπασμα από περίληψη οπισθοφύλλου)

   ''Τρένα μεγάλων αποστάσεων'' ο τίτλος του βιβλίου καί σε συνδυασμό με την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλό του -για να είμαι ειλικρινής- αρχικά δεν μπόρεσα να καταλάβω με ποιον τρόπο συνδέονταν με την πλοκή. Καθώς,όμως,έφτανα προς την ολοκλήρωση της ανάγνωσης,λύθηκαν όλες μου οι απορίες που είχα σχετικά με αυτά τα δύο. Φυσικά καί δεν πρόκειται να σας πω. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο. Είναι σαν να ανοίγει καί να κλείνει ένας κύκλος με αφετηρία τον τίτλο του βιβλίου. Αν με ρωτούσαν,βέβαια,σε ποιο είδος θα κατέτασσα το βιβλίο,θα ήταν στην κατηγορία του κοινωνικού μυθιστόρηματος με τα απαραίτητα ψήγματα αισθηματικής λογοτεχνίας που επαρκούν σε ένα ανάλογο έργο. 

   Άν καί δεν έχω διαβάσει κάποιο προηγούμενο έργο του συγγραφέα καί ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με την πένα του,έχω να δηλώσω πως από την αρχή κιόλας της ανάγνωσης ένιωσα μία οικειότητα. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να μπορέσω να κατανοήσω τον τρόπο γραφής καί σκέψης του καί να συνεχίσω με το ίδιο ενδιαφέρον καί προσήλωση την ανάγνωση του βιβλίου. Ναι,με ''κράτησε'' εκεί ο λόγος του καί διάβασα το βιβλίο με μία ανάσα. Η καθαρότητα του τρόπου εκφρασής του καί η πραγματική ουσία των λεγομένων του,που ξέρει τι θέλει να πει καί το πως,χωρίς τάσεις εντυπωσιασμού,ή,άλλων κουραστικών -ας μου επιτραπεί η έκφραση- αμπελοφιλοσοφιών,έχει ως αποτέλεσμα ένα καλογραμμένο βιβλίο που ικανοποιεί το αναγνωστικό κοινό. Θεωρώ πως κατάφερε να μεταδώσει τα όσα επιθυμεί. 

   Ο συγγραφέας παράλληλα με το κοινωνικό κομμάτι,θα αναφερθεί καί στον έρωτα καί τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις προσπαθούν με πολύ κόπο καθημερινά να ισορροπήσουν καί να διατηρηθούν όρθιες πάνω σε τεντωμένα σχοινιά σαν άλλοι ακροβάτες του τσίρκου. Όμως,οι εποχές αλλάζουν όπως καί οι άνθρωποι. Οι γυναίκες πλέον έχουν όσα δικαιωματικά τους αξίζουν καί τα διεκδικούν μέχρις εσχάτων. Θέλω να πιστεύω πως η ισότητα καί η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πια δεδομένη κι αποδεκτή από όλους κι όλες. Βέβαια,υπάρχουν ακραία φαινόμενα συμπεριφορών κι από τις δύο πλευρές. Εγώ δεν δηλώνω υπέρ των άκρων. Τί γίνεται,όμως,όταν δύο ''εκπρόσωποι'' των αντίθετων πεποιθήσεων έρθουν ''αντιμέτωποι'' με τον έρωτα που θα νιώσουν ο ένας για την άλλη; Πώς ο εγωϊσμός θα διεισδύσει,ίσως καί καταστρέψει ένα τόσο όμορφο συναίσθημα για χάρη ενός πείσματος;

   ''Η Χριστίνα Πολίτη είναι μία γοητευτική, ταλαντούχα, νέα επιστήμονας, που αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος. Η παιδεία, οι προοδευτικές αντιλήψεις και οι οικογενειακές της καταβολές δεν της επιτρέπουν να αγνοήσει και να υποβαθμίσει τον παράγοντα άνθρωπο, όμως η εργασία της σε μία ελληνική πολυεθνική τη φέρνει αντιμέτωπη με την ιδεολογία και τα "πιστεύω" της. Ο Γιώργος Κούρτης είναι ένας αδίστακτος, επιτυχημένος, νέος επιχειρηματίας με αμέτρητες επιτυχίες, τόσο στον χώρο των πολυεθνικών όσο και στο πεδίο των σχέσεων με όμορφες και διάσημες γυναίκες. Έως τώρα, δεν έχει γνωρίσει ποτέ την αποτυχία, την απόρριψη ή την αντίσταση απ' οποιονδήποτε αντιμετωπίζει, μέχρι που η πορεία του διασταυρώνεται αναγκαστικά μ' εκείνη της Χριστίνας." (Απόσπασμα από περίληψη βιβλίου)

   Πιστεύω πως η σκιαγράφηση των χαρακτήρων όλων των ηρώων καί των ηρωϊδων του κειμένου βοηθούν για να αναδειχθεί παραπάνω το νόημα του κείμενου. Μέσα από τις αντιθέσεις τους,καθένας καί καθεμία ξεχωριστά αντιπροσωπεύει καί μία μερίδα των πολιτών. Από τις αγαπημένες μου φεμινίστριες καί τους λιγότερο συμπαθείς φαλλοκράτες έως τους διεφθαρμένους πολιτικούς καί τις γυναίκες που δηλώνουν χαρούμενες καί ικανοποιημένες από την ζωή τους,παραμένοντας ''υποταγμένες'' στους συζύγους τους απλά καί μόνο για να μην χάσουν τα όποια οφέλη απολαμβάνουν από αυτόν τον γάμο. Ο συγγραφέας -κατά την άποψή μου- παίρνει θέση υπέρ των γυναικών κρατώντας πάντα μία αντικειμενικότητα απέναντι στα όποια γεγονότα θα λάβουν χώρα μέσα στο κείμενο. Καυτηριάζει με το γάντι τα κακώς κείμενα καί στέκεται υπέρ των όποιων θετικών.  

    Εν ολίγοις,έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που παρουσιάζει μία διαφορετική εκδοχή των όσων ζούμε με μία αληθοφάνεια που έρχεται να μας προβληματίσει καί να μας ταρακουνήσει από τις αναπαυτικές μας θέσεις. Εγώ έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να συμφωνεί με τον συγγραφέα. Όσο για το φινάλε; Είναι εκείνο που ταίριαζε απόλυτα με όλο το ύφος της πλοκής. Δεν θα ήθελα κάτι άλλο. Άλλωστε,είπαμε,η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές καί δεν γίνονται πάντα όλα με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε. Αναζητήστε το. Είναι ένα πραγματικά καλό βιβλίο.

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΜΑΥΡΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ



  




ΤΡΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΤΡΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Reviewed by Dominica on Απριλίου 25, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.