Η θύελλα της σκέψης

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πολλάκις έχω αναφερθεί στην ποίηση καί στον τρόπο που θα έπρεπε αυτή να ''αντιμετωπίζεται'' από το αναγνωστικό κοινό. Θεωρώ -μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος- πως ως λογοτεχνικό είδος είναι το πιο κοντινό σε όλους τους αναγνώστες καί όλες τις αναγνώστριες. Κατά ένα μοναδικό,δικό της τρόπο η ποίηση καταφέρνει καί εξωτερικεύει όλα όσα υπάρχουν μέσα στις ψυχές μας. Σαν να μας ''απογυμνώνει'' από σκέψεις,συναισθήματα,πάθη,μυστικά κι ό,τι άλλο. Ίσως αυτό να μας προκαλεί το αίσθημα του φόβου. Ο τρόπος,δηλαδή,που η ποίηση δύναται να κοιτάξει βαθειά μέσα μας καί να αποκαλύψει τα πάντα. Γι'αυτό καί μερίδα του αναγνωστικού κοινού να την ''αποφεύγει'',αλλά μέχρι πότε; Για όλους κι όλες πιστεύω πως υπάρχουν ποιητικές συλλογές που μπορούν να μας κάνουν να τη δούμε από άλλη σκοπιά καί γιατί όχι να μην την αγαπήσουμε...

   Άν καί ανέκαθεν υπήρξα ερωμένη της ποίησης,τον τελευταίο χρόνο διαβάζω όλο καί συχνότερα ποιητικές συλλογές. Είναι ό,τι χρειάζομαι σε περιόδους έντασης,ή,όταν αισθάνομαι πως ολισθαίνω συναισθηματικά καί ''πέφτω'' μέσα σε μία μαύρη τρύπα από την οποία δεν μπορώ να ξεφύγω. Συνεχίζω,λοιπόν,τις βιβλιοπροτάσεις μου για εσάς με τη νέα ποιητική συλλογή του ποιητή Απολλώνιου Γκλαβά,με τίτλο ''Η θύελλα της σκέψης'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Μία ποιητική συλλογή που ο τίτλος της εκφράζει αυτό το οποίο αισθάνομαι το τελευταίο διάστημα. Θα συνέβαινε,όμως,καί με τα ποιήματα που περιέχονται μέσα σε αυτήν; Το μόνο που έπρεπε να κάνω,ήταν να ξεκινήσω την ανάγνωση των,όπερ καί εγένετο.

   ''Η θύελλα της σκέψης'' όπως προείπα ο τίτλος της ποιητικής συλλογής κι αν το καλοσκεφτούμε,η σκέψη μας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μία δυνατή θύελλα που κάποιες φορές μας σφυροκοπά στο πρόσωπο καί άλλες μας παρασύρει σε μία γλυκειά δίνη... Ο ποιητής μέσα απ΄τα ποιήματά του θα μας μιλήσει για όλες εκείνες τις σκέψεις που γεννιούνται καθημερινά μέσα στο νου μας καί μας ταλανίζουν απαιτώντας επιτακτικά απαντήσεις. Από την ανάγκη για αυτοκριτική,τα όποια αρνητικά συναισθήματα,τον έρωτα,την αγάπη,την πίστη στον Θεό,τις όμορφες στιγμές έως καί την αναζήτηση καί εντέλει την αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Πιστεύω πως κάθε αναγνώστης/στρια θα βρεί κάτι μέσα στο νόημα των ποιημάτων που θα τον/την αντιπροσωπεύει. Άλλωστε,για μένα,η ανάγνωση βιβλίων οποιουδήποτε είδους είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση του καθενός καί της καθεμίας εκεί έξω. 

   ''Για σένα, τι θόρυβο κάνει η σιωπή; Έχεις άραγε διερωτηθεί ποτέ; Είμαι σίγουρος πως όχι. Για μένα η σιωπή ήτανε πάντοτε φυγή. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η σιωπή για μένα είναι μόνιμα ένα σιγανό μουρμουρητό μιας τεράστιας μηχανής, που με παίρνει μακριά απ’ όλα. Όλα όσα έχω ανάγκη, όλα όσα αγαπώ και θέλω στη ζωή μου. Μια διαρκής συνεχόμενη φυγή, από την οποία μάταια το μυαλό μου καταστρώνει σχέδια να ξεφύγει. Κατά καιρούς είχε την γεύση αναίτιου Έρωτα και κάπως γλύκαινε ο στεναγμός μου. Αναίτιου, γιατί ότι αγάπησα πραγματικά δεν τόλμησα ποτέ να το αγγίξω, ήξερα ότι κάποτε θα έπρεπε να το αφήσω και αυτό θα με σκότωνε. Για κάποιους τυχερούς, η σιωπή έχει το άρωμα του ρόδου και τον ήχο πουλιών στην ανέμελη βόλτα τους, για άλλους πιο τυχερούς, μυρίζει αγάπη και έρωτα, γέλια και φωνές, για κάποιους άλλους είναι δάκρυ και στεναγμός και για ελάχιστους ένα απέραντο και εκκωφαντικό κενό, για τους τελευταίους λυπάμαι πολύ. Για σένα, τι θόρυβο κάνει η σιωπή;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Ο διάχυτος λυρισμός,ο ρομαντισμός,ο σύγχρονος ανεπιτήδευτος λόγος,το άφθονο λεξιλόγιο,οι γλαφυρές εικόνες καί αμεσότητα των ποιημάτων καθιστούν την ποιητική συλλογή οικεία καί ευκολοδιάβαστη. Ο ποιητής δεν υπερβάλλει με συγγραφικά τρικ,ή,βερμπαλισμούς. Καταφέρνει καί μεταλαμπαδεύει στο αναγνωστικό κοινό το νόημα των ποιημάτων του καθιστώντας κατανοητό το σκεπτικό του. Εμένα σε γενικές γραμμές μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις η παρούσα συλλογή καί θα σας την πρότεινα αν ανήκετε στους λάτρεις του ρομαντισμού,ή,αν θέλετε να ''πειραματιστείτε'' καί με άλλα λογοτεχνικά είδη.

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΓΚΛΑΒΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

















   

Η θύελλα της σκέψης  Η θύελλα της σκέψης Reviewed by Dominica on Μαΐου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.