ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Διάβασα καί σας προτείνω το ιστορικό βιβλίο,με τίτλο ''ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ",του συγγραφέα Ρότζερ Κρόουλι που κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς αναγνώστες του είδους,αλλά σε όλους κι όλες που αγαπούν την ιστορία καί αρέσκονται να μαθαίνουν όσα περισσότερα γίνεται. Η χρονολογική περίοδος στην οποία αναφέρεται είναι απ΄το 1521 έως το 1580. Θα μάθουμε για την πολιορκία της Μάλτας,τη ναυμαχία της Ναυπάκτου καί τη διαμάχη για την κατάκτηση του κέντρου του κόσμου κι άλλα ενδιαφέροντα. Βλέπετε,ανέκαθεν η Μεσόγειος καί όλες οι χώρες γύρω από αυτήν υπήρξαν επίκεντρο των επιθυμιών πολλών κατακτητών κι όχι άδικα. Όποιος τις κατείχε,είχε στα χέρια του τη μέγιστη δύναμη. Θεωρείτο ο υπέρμετρος αφέντης καί δύσκολα κάποιος θα ερχόταν σε αντιπαράθεση μαζί του. Ο συγγραφέας,λοιπόν,ύστερα από ενδελεχή έρευνα καταγράφει πάνω στο χαρτί μία ιστορία καθηλωτική καί ενδιαφέρουσα από την αρχή έως καί το τέλος. 

   ''Το 1521, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο ηγέτης της τότε πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έστειλε το στόλο του να επιτεθεί στο χριστιανικό νησί της Ρόδου. Η επιχείρηση αυτή έμελλε να είναι η απαρχή μιας επικής σύγκρουσης η οποία διήρκεσε εξήντα ολόκληρα χρόνια με μήλον της έριδος τον έλεγχο της Μεσογείου, που τότε ήταν το κέντρο του κόσμου. Στο βιβλίο αυτό, ο ιστορικός Ρότζερ Κρόουλι καταγράφει τις μακρόχρονες μάχες μεταξύ χριστιανισμού και Ισλάμ για την εξουσία στην Ευρώπη. Από την Κωνσταντινούπολη έως τα Στενά του Γιβραλτάρ, πειρατές, σταυροφόροι και πολεμιστές επιδεικνύουν γενναιότητα και τόλμη, και αγωνίζονται για να επιβιώσουν, να αποφύγουν τη σκλαβιά και τελικά να κυριαρχήσουν. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν προσωπικότητες που έμειναν στην Ιστορία, όπως ο Μπαρμπαρόσα, ο πειρατής που τρομοκράτησε την Ευρώπη, ο ριψοκίνδυνος αυτοκράτορας Κάρολος Ε´, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι τελευταίοι των σταυροφόρων, και ο ευφυής χριστιανός ναύαρχος Δον Χουάν της Αυστρίας, ενώ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια η πολιορκία της Μάλτας, η μάχη για την Κύπρο και η ναυμαχία της Ναυπάκτου, γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα γεωπολιτικές εξελίξεις." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Στα θετικά του βιβλίου μπορούν να προστεθούν τα ακόλουθα:

- Ο Κρόουλι,πέρα από το ιστορικό υπόβαθρο,κάνει μία σαφή νήξη καί στο πολιτικό καί οικονομικό γίγνεσθαι της τότε εποχής.

- Οι περιγραφές των εικόνων είναι τόσο καλά δουλεμένες καί παραστατικές που όποιος/α διαβάζει το κείμενο αισθάνεται αυτόματα μέρος της ιστορίας.

- Ο λόγος του συγγραφέα είναι καθαρός καί στρωτός. Δεν υπερβάλλει,ούτε χρησιμοποιεί περιττές φιορτιτούρες,ή,άλλα συγγραφικά τεχνάσματα για να πείσει το αναγνωστικό κοινό.

- Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν αναλυτικοί χάρτες της περιοχής από εκείνη την περίοδο.

- Θα βρούμε κατάλογο με τις φωτογραφίες που περιέχονται μέσα στο βιβλίο κι αναφέρονται σε εκείνα τα γεγονότα,καθώς καί στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτά.

- Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη ώστε να είναι πιο ευνόητο καί καθόλου κουραστικό. 

- Τα γεγονότα αναφέρονται με ορθή χρονολογική σειρά,χωρίς να υπάρχουν πισωγυρίσματα.

- Τα κεφάλαια είναι περιεκτικά,γεμάτα δράση,περιπέτεια καί σασπένς.

- Διαβάζοντας το βιβλίο θα γίνουμε μάρτυρες της σύγκρουσης ανάμεσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία καί την χριστιανοσύνη.

    Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που ρίχνει παραπάνω φως σε μία καίρια στιγμή για την ιστορία της Ευρώπης,αλλά κι ολόκληρου του κόσμου μας. Παράλληλα,μπορούμε να το θεωρήσουμε κι ως μία αναπαράσταση των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς καί θρησκευτικά δόγματα που συνέβαιναν κατά το παρελθόν καί συνεχίζονται μέχρι καί τις μέρες μας. Εμένα το βιβλίο με ικανοποίησε πολύ. Άν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε!

                                                               Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ROGER CROWLEY (ΡΟΤΖΕΡ ΚΡΟΟΥΛΙ)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: EMPIRES OF THE SEA - THE FINAL BATTLE FOR THE MEDITERRANEAN 1521-1580


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΚΟΥΜΕΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

















ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.