Έχεις λίγο χρόνο;

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


  Ιούνιος μπήκε! Καί το καλοκαίρι φωνάζει δυνατά πως είναι εδώ καί τι καλύτερο από το να προμηθευτείτε νέα βιβλία για να κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά σας. Η σημερινή μου πρόταση είναι το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Σοφίας Δάρτζαλη,με τίτλο ''Έχεις λίγο χρόνο;" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για μένα είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά παραμύθια που διάβασα φέτος από την αρχή της χρονιάς. Ένα βιβλίο γεμάτο από αγάπη καί ουσία που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών κι άνω.

   ''Τα ρολόγια συνήθως μετρούν τον χρόνο. Αυτή είναι η δουλειά τους. Κάποια ρολόγια κάποτε είχαν μέσα κι έναν κούκο, ένα μηχανικό πουλί που ανακοίνωνε κάθε ώρα που άλλαζε. Ένα τέτοιο ρολόι-κούκο θα χαρίσει ο παππούς στον εγγονό του, κι ο κούκος θα γίνει ο καλύτερός του φίλος. Ο μικρός μεγαλώνει, κι ο κούκος τον παρατηρεί, τον επαινεί, τον συμβουλεύει. Μοιράζεται μαζί του τις χαρές, τις λύπες - τις στιγμές του όλες. Μέχρι που καταλαβαίνει τον πραγματικό του ρόλο: να μετρά τον χρόνο. Κι όταν θελήσει να σταματήσει να μετρά, άραγε ο χρόνος θα υπακούσει; Μια ιστορία γεμάτη στιγμές, λεπτά, ώρες και χρόνια, πολλά κούκου, αγάπη, τέλος και αρχή, αλλά κυρίως συνέχεια."(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο χρόνος είναι αμείλικτος... Κυλά σαν το νερό μέσα από τα χέρια μας. Κι όμως,εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ψευδαίσθηση πως είναι άπειρος ο διαθέσιμος χρόνος που έχουμε κατά τη διάρκεια του βίου μας. Θεωρούμε πως πάντα έχουμε το περιθώριο να πούμε,ή,να κάνουμε πράγματα τα οποία επιθυμούμε. Η αλήθεια,όμως,είναι άλλη. Δυστυχώς,όσο μεγαλώνουμε ο χρόνος έχει την τάση να περνάει πιο γρήγορα,ή,τουλάχιστον εμείς έτσι να τον αντιλαμβανόμαστε. Μήπως θα πρέπει να εκτιμάμε τον χρόνο που μας έχει δοθεί καί να τον γεμίζουμε με αγάπη,ευτυχία κι όμορφες στιγμές,αφήνοντας πίσω τα όποια άσχημα κι αρνητικά τυγχαίνουν. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο,αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε. 

   Ανέκαθεν αγαπούσα τα ρολόγια. Από μικρή ηλικία θεωρώ τα ρολόγια ως προέκταση του χεριού μου. Όσο παράξενο κι αν θα σας ακουστεί αυτό που θα πω,για μένα τα ρολόγια είναι σαν ένα είδος σταθεράς στη ζωή μου. Σαν να κρατούν τον ρυθμό καί δεν με αφήνουν να ''χαθώ''. Όχι,δεν τον αντιμετωπίζω ως εχθρό,αλλά ως φίλο που με βοηθά να διεκπεραιώνω σωστά τις όποιες υποχρεώσεις μου,μα ταυτόχρονα να γεμίζω τον ελεύθερο χρόνο μου σε συναναστροφές με άτομα που αγαπώ καί κάνοντας δημιουργικά πράγματα. Μάθετε τα παιδιά σας να εκτιμούν τον χρόνο καί να τον ''εκμεταλλεύονται'' στο έπακρο με τον κατάλληλο πάντα τρόπο.

   Τα θετικά του βιβλίου πολλά καί θα σας αναφερώ κάποια εξ αυτών. Αρχκά,ο λόγος της συγγραφέως είναι κατανοητός καί προσαρμοσμένος στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το λεξιλόγιο είναι οικείο καί οι προτάσεις καί οι διάλογοι σύντομοι. Επίσης,έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην εικονογράφηση του βιβλίου από την κυρία Σάντρα Ελευθερίου. Εν ολίγοις,έχουμε να κάνουμε με ένα προσεγμένο καί ποιοτικό βιβλίο που ικανοποιεί μικρούς καί μεγάλους. Αξίζει να το διαβάσετε!

                                                                   Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΔΑΡΤΖΑΛΗ


ΕΙΚΟΝOΓΡΑΦΗΣΗ: ΣΑΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: METAIXMIO


Η συγγραφέας Σοφία Δάρτζαλη διαβάζει ένα  απόσπασμα από το νέο της βιβλίο. 


Βίντεο-Animation: Ιωάννα Νικολαΐδου

Μοντάζ: Ίων Νικολούλιας

Μουσική (Διασκευή-Ενορχήστρωση-Εκτέλεση): Τζένη Χατζοπούλου



   

Έχεις λίγο χρόνο; Έχεις λίγο χρόνο; Reviewed by Dominica on Ιουνίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.