Καθαρή πόλη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Ποια τα ζητούμενά μας ως πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών όσον αφορά τον τρόπο διαβίωσής μας; Η απάντηση στην ερώτηση είναι ''πολλά'',μα κυριότερα όλων είναι η ασφάλεια καί η οριστική έκλειψη του ό,τι προκαλεί καί ''λερώνει'' το υγιές -έστω καί φαινομενικά- τοπίο γύρω μας. Ας πούμε αλήθειες! Όλοι κι όλες επιθυμούμε να ζούμε σε πόλεις φιλικά προσκείμενες προς τους κατοίκους τους. Θέλουμε να μην υπάρχει φόβος,παρανομία,εγκλήματα καί αρκετά ακόμη απορρίματα που ''μολύνουν'' όχι μόνο τον αέρα που αναπνέουμε,αλλά καί τις ζωές μας. Απορρίματα,όχι μόνο με την κυριολεκτική σημασία του όρου,μα κυρίως με την μεταφορική... Ναι,καλά ακούσατε. Είναι αυτό που καταλάβατε. Ποιος/α,πέρα από τις αρμόδιες αρχές καί τη δικαιοσύνη,θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αυθαίρετα για όλα αυτά; Μπορούν οι πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους καί με ποιο κόστος;

  Ο συγγραφέας Βαγγέλης Παπαδιόχος επανέρχεται με το τρίτο του βιβλίο,με τίτλο ''Καθαρή πόλη'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κάλλιστα οι δέκα αυτοτελείς ιστορίες εγκλημάτων που αναφέρονται μέσα σε αυτό θα μπορούσαν να βασίζονται σε αληθινά γεγονότα βγαλμένα από την καθημερινότητά μας. Άλλωστε,έχει αποδειχθεί πως σε πολλά μέρη στη χώρα μας,από τις μεγαλουπόλεις έως καί τα μικρά χωριά της επαρχίας,η παραβατικότητα καί η εγκληματικότητα δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους με ποικίλους τρόπους. 

   ''Καθαρή πόλη'' όπως προείπα ο τίτλος καί σε συνδυασμό με την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου,νομίζω πως μπορούμε να δούμε πέρα από αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Να αναγνωρίσουμε καί να κατανοήσουμε τον μεταφορικό χαρακτήρα αυτών καί να ενταχθούμε όσο πιο ομαλά γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ιστοριών. Κι αυτό το θεωρώ ως ένα από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου μαζί με το ύφος γραφής του συγγραφέα. Εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχω διαβάσει τα προηγούμενα έργα του,δεν δύναμαι να μπώ στη διαδικασία να τα ''συγκρίνω''. Από αυτό,όμως,που διάβασα,μπορώ να σας πω πως έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από τον γλαφυρό καί αρκετές φορές δηκτικό/καυστικό του λόγο,τις ρεαλιστικές απεικονίσεις τόσο των προσώπων,όσο καί των εγκλημάτων,τις γρήγορες εναλλαγές των σκηνών,την αρτιότητα των ιστοριών,το πλούσιο λεξιλόγιο καί τους αληθοφανείς,μοντέρνους διαλόγους ανάμεσα στα πρόσωπα. Ταυτόχρονα,η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί των ηρωϊδων,όπως καί η τοποθέτησή τους μέσα στα κείμενα τους/τις καθιστά απτούς/ες από το αναγνωστικό κοινό γεννώντας συναισθήματα,σκέψεις κι ένα ποσοστό ταύτισης μαζί τους. 

    ''Στο επίκεντρο των διηγημάτων,οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις που δοκιμάζονται,υπαρξιακές κρίσεις και ψυχολογικά τραύματα,κοινωνικά απόκληροι,μαφιόζοι με ισχυρές διασυνδέσεις,άνθρωποι της διπλανής πόρτας που εξυφαίνουν σχέδια εκδίκησης,με άλλες ιστορίες να έχουν στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας,άλλα στοιχεία τρόμου και άλλα φαντασίας όλα όμως δομημένα ως ενιαίο σύνολο με σταθερό αφηγηματικό χαρακτήρα." διαβάζουμε στην περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου κι εδώ αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως η τέχνη αντιγράφει τη ζωή με τον πιο περίτεχνο καί ευνόητο την ίδια στιγμή. 

   Όλη η δράση των ιστοριών λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά μέρη της χώρας μας έχοντας ο συγγραφέας έναν διττό σκοπό. Αρχικά,δεν θέλει να υπάρχει ταύτιση όλων των κακώς κειμένων με μία συγκεκριμένη περιοχή,καθώς δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει που μπορεί να συμβεί κάτι καί που όχι καί κατά δεύτερον,θέλει να αποδείξει την σαθρότητα που υπάρχει πίσω από το ''φαίνεσθαι''. Όχι! Η προσλαμβάνουσα εικόνα δε σχετίζεται πάντα με το ''είναι''. Όσο κι αν θέλουμε να διατηρήσουμε μία ψευδή,διαστρεβλωμένη εικόνα των πραγμάτων,βάζοντας τα πάντα κάτω από το χαλί,για να μην αμαυρωθεί η αλήθεια,νομίζοντας τάχα μου πως η συνείδησή μας είναι ''καθαρή'' όπως καί η πόλη μας,κάνουμε ένα τεράστιο λάθος!

    Κλείνοντας κάπου εδώ την αναφορά μου στο βιβλίο,εκτός του ότι μου άρεσε αρκετά ως προς στο σύνολο των ιστοριών που περιέχονται μέσα σε αυτό,έχω την αίσθηση πως ο συγγραφέας θα μας απασχολήσει ακόμη εντονότερα στο μέλλον,διότι πιστεύω πως έχει δυνατότητες εξέλιξης καί δύναται να μας προσφέρει κι άλλα αξιόλογα έργα. Με βεβαιότητα σας λέω πως αξίζει της προσοχής σας. Αναζητήστε το!

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ













Καθαρή πόλη Καθαρή πόλη Reviewed by Dominica on Ιουλίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.