Σουπάι: Η Καρδιά του Δαίμονα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   ''Πες μου ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σου και εγώ θα σου την τσακίσω. Πες μου ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου και εγώ θα τον κάνω γίγαντα για να ριχτεί στις πόλεις σου. Πες μου ποιος είναι ο έρωτάς σου και εγώ θανατικό θα τον κάνω." (Απόσπασμα από περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας Μάριος Μητσόπουλος επιστρέφει με το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Σουπάι: Η Καρδιά του Δαίμονα" που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bookstars. Πρόκειται για μία εναλλακτική νουβέλα φαντασίας όπου εκεί ο συγγραφέας με αφορμή την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους καί τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκαν στον γηγενή πληθυσμό,προβαίνει σε ένα πάντρεμα μερικών ιστορικών γεγονότων με την αχαλίνωτη φαντασία καί μας προσφέρει ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο που κρατά το ενδιαφέρον μας από την αρχή έως καί το τέλος. 

   Λίγο-πολύ όλοι κι όλες γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν καί εκμεταλλεύτηκαν οι Ευρωπαίοι άποικοι τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής. Αν καί στην αρχή οι ιθαγενείς φάνηκαν να φοβούνται τους ξένους,καλή τη πίστη,ίσως παρασυρμένοι/ες από όσα τους έταζαν,τους πλησίασαν καί τους εμπιστεύτηκαν. Δυστυχώς,πήραν από εκείνους σχεδόν τα πάντα. Τους στέρησαν την ελευθερία,τον τόπο,τις οικογένειές τους,ακόμη καί την ίδια τους τη ζωή. Πολλοί/ες εξ αυτών πουλήθηκαν ως σκλάβοι/ες σε πλουσίους της Ευρώπης κι όχι μόνο. Τους έκαναν εργάτες σε δύσκολα -αρκετές φορές σε καταναγκαστικά- έργα που οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας ήταν κάτι το δεδομένο. Λίγοι/ες κατάφεραν να ξεφύγουν καί να επιβιώσουν. Ναι,υπήρξαν καί εκείνοι/ες που πάλεψαν καί αντιστάθηκαν,χωρίς αυτό,βέβαια,να σημαίνει πως η παύση των εχθροπραξιών καί η διατήρηση της φαινομενικής ειρήνης...

    "Οι λευκοί έχουν εισβάλλει στο νέο κόσμο για τα καλά. Αδύναμοι είναι εμπρός στα παιδιά της ζούγκλας, αλλά όλα έρχονται να ανατραπούν όταν αναζητούν τη βοήθεια των ιερέων του δαίμονα Σουπάι. Σε μια επική περιπέτεια, ο Ναγί και οι φίλοι του πρέπει να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι και να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις δυνάμεις του κακού." διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου κι αμέσως αυξάνεται σε ένταση η έξαψη που αισθανόμαστε για το τι θα ''συναντήσουμε'' μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Πώς η ιστορία γίνεται πηγή έμπνευσης της φαντασίας του συγγραφέα; Άραγε,ποιος ήταν ο Σουπάι καί πως η ύπαρξη του μπορεί να επηρέασε τα πρόσωπα της ιστορίας καί την ροή των γεγονότων;

    Έχοντας διαβάσει κι άλλο έργο του συγγραφέα,πέρα από εξοικειωμένη,δηλώνω για μία ακόμη φορά ικανοποιημένη από τον τρόπο γραφής του. Άν εξαιρέσουμε κάτι μικρά λάθη στην επιμέλεια του βιβλίου,που ούτε καν τα συγκράτησα,μου φάνηκε πως ο λόγος του έγινε πιο στρωτός καί συγκεντρωμένος. Δεν πλατιάζει,ούτε υπερβάλλει. Εστιάζει την προσοχή του στην υπόθεση του βιβλίου κι αφήνει σε εμάς,το αναγνωστικό κοινό,να βγαλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Χρησιμοποιεί άφθονο λεξιλόγιο καί δανείζεται ονόματα θεών καί πολεμιστών από τους Ίνκας. Τα λοιπά είναι αποκυήματα της σκέψης του καί έχουν δεχθεί καί κάποιες αλλαγές.

   Ο συγγραφέας αποδίδει έναν φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που με αξιοπρέπεια πάλεψαν εναντίον των κατακτητών που όπως λέει κι ο ίδιος (κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα μαζί του) δεν είχαν καμία δικαιοδοσία καί αξίωση στον τόπο τους. Μας δίνει,λοιπόν,την ιστορία κι από την μεριά των γηγενών καί από τη μεριά των αποίκων,όχι σε ίσο βαθμό,αλλά αυτό δεν με επηρέασε αρνητικά. Άλλωστε,ήθελα να δω μέσα από την σκοπιά των ανθρώπων που υπέστησαν όλα αυτά. Συνειδητοποίησα,για πολλοστή φορά,πως παντού υπάρχουν καλοί καί κακοί άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα προς ίδιον συμφέρον. Ακόμη καί να θυσιάσουν την πατρίδα καί τον λαό τους προς ικανοποίηση του ατομικού τους συμφέροντος.

    Παράλληλα,με όλα τα παραπάνω έλαβα πολλά καί σημαντικά μαθήματα. Όπως είναι η αξία της φιλίας,η ανάγκη για διαφύλαξη των κεκτημένων καί της ελευθερίας μας,η άσβεστη φωτιά που σιγοκαίει μέσα μας για δικαίωση καί τιμωρία των ενόχων καί τέλος,η πίστη στην δύναμη καί στην ανδρεία που όλοι/ες κρύβουμε βαθειά μέσα μας καί γίνονται ''όπλα'' στα χέρια μας όταν βρισκόμαστε σε δεινή θέση.

   Εν κατακλείδι,μιλάμε για μία αξιοπρεπή προσπάθεια από μεριάς του συγγραφέα. Αφήστε που με άφησε με την αίσθηση πως μελλοντικά,ίσως να υπάρξει καί συνέχεια της ιστορίας. Κάτι το οποίο,δεν σας το κρύβω,πως όχι μόνο με βρίσκει σύμφωνη,αλλά με ενδιαφέρει να δω το πως ο συγγραφέας θα εξελίξει τόσο την ιστορία,όσο καί τα πρόσωπα αυτής. Άν σας ελκύουν ανάλογα βιβλία,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.

                                                                Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: BOOKSTARS-FREE PUBLISHING





     


Σουπάι: Η Καρδιά του Δαίμονα Σουπάι: Η Καρδιά του Δαίμονα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.