Αλλόκοτο

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   ''Η φωτιά καίει. Ο πάγος λιώνει. Εκτός,κι αν έχεις κάτι αλλόκοτο.''

   Τί θεωρείτε εσείς ως κάτι το αλλόκοτο; Κάτι που σας φοβίζει; Κάτι που διαφέρει από εσάς; Κάτι έξω από την σφαίρα της λογικής που θα μπορούσε να ευσταθεί μόνο στα πλαίσια της φαντασίας; Κάτι του οποίου η ύπαρξη μπορεί να σας γοήτευε καί να σας δελέαζε με ''προκλητικό'',''εθιστικό'' τρόπο; Ή τελικά,κάτι το οποίο θα ευχόσασταν να υπάρχει στην πραγματικότητα,αλλά δεν το εκμυστηρευόσαστε ως σκέψη ούτε καν στον ίδιο σας τον εαυτό; Κι αν σας δινόταν η ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με ένα αλλόκοτο έστω καί σε νοητό επίπεδο,θα το τολμούσατε,ή όχι; Εγώ πήρα αυτό το ρίσκο καί βγήκα κερδισμένη. Πώς; Μα διαβάζοντας το βιβλίο του συγγραφέα Eli Brown,με τίτλο ''Αλλόκοτο'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα καί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Anubis. Ένα βιβλίο που δύναται κάποιος/α να το ερωτευτεί απ΄το πρώτο,κιόλας,κοίταγμα στο εξώφυλλό του. Από τα χρώματα καί τις εικόνες που έχουν επιλεγεί έως το ανάγλυφο των γραμμάτων στον τίτλο,μας μυεί με ένα δικό του τρόπο μέσα στον κόσμο του...

   ''Μια τσαγιέρα που δεν αδειάζει ποτέ, ένας γάντζος που παγώνει ό,τι αγγίζει, μια θράκα που καίει ακατάπαυστα – τα αλλόκοτα είναι καθημερινά αντικείμενα με ξεχωριστές ιδιότητες. Η Κλόβερ Έλκιν, κόρη του γιατρού Κόνστανταϊν, ζει σε έναν τόπο όπου τα θαύματα είναι αληθινά. Διακατέχεται από έμφυτη περιέργεια και ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και δράση, συλλέγοντας αλλόκοτα στα χνάρια της μητέρας της – αντίθετα, ο Κόνστανταϊν την προτιμά πρακτική και συγκρατημένη όπως ο ίδιος. Καθώς οι εντάσεις στα σύνορα κλιμακώνονται, η Κλόβερ θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια: την αποστολή να προστατέψει το αλλόκοτο που της εμπιστεύτηκε ο πατέρας της, εκείνο που μπορεί να δώσει το έναυσμα για την έναρξη ενός πολέμου… ή και για την αποφυγή του. Στο ταξίδι της, η Κλόβερ θα συναντήσει έναν πετεινό που διοικεί στρατό, μια θεατρίνα που είναι άσος στα ψέματα κι έναν άνθρωπο κυριευμένο από ένα καπέλο που κλέβει μυστικά… Και όλα αυτά ενόσω την κυνηγούν αδίστακτοι κακοποιοί και τα φρικτά δημιουργήματα μιας μάγισσας. Καθώς ανακαλύπτει την αλήθεια για τους γονείς και το παρελθόν της, η γενναία Κλόβερ θα γίνει ηρωίδα σε μια εναλλακτική εκδοχή των ΗΠΑ του 19ου αιώνα, μπλεγμένη στο κουβάρι της ιστορίας…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Δεν σας το κρύβω πως υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι πως μπορεί να έρθει η στιγμή που θα γίνεται μία ανακύκλωση των ίδιων ειπωμένων ιστοριών από τους δημιουργούς είτε για λόγους κούρασης καί έλλειψης έμπνευσης,είτε λόγω του ότι μπορεί να είναι επηρεασμένοι/ες από το ύφος γραφής άλλων δημιουργών που αποτελούν δικά τους πρότυπα. Για να μην παρεξηγηθώ,δεν είναι κακό οι νεότεροι συγγραφείς να θαυμάζουν έναν/μία δημιουργό,αλλά πρέπει να έχουν το προσωπικό τους στυλ που θα τους/τις κάνει να ξεχωρίζουν. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο,όταν έμαθα για την κυκλοφορία του παρόντος βιβλίου,ήμουν βέβαιη πως θα ανακάλυπτα μέσα στις σελίδες του το κάτι μοναδικό. Κάτι με το οποίο θα ερχόμουν πρώτη φορά σε επαφή μαζί του μέσα από ένα βιβλίο φαντασίας που εναρμονίζεται άψογα με το μυστήριο καί τον τρόμο. 

   Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του μας παρουσιάζει μία επική ιστορία φαντασίας με τα απαραίτητα στοιχεία θρίλερ που εντείνουν το συναίσθημα του φόβου,της αγωνίας,της έντασης καί των αναπάντεχων ανατροπών. Το πάντρεμα ανθρώπων με πλάσματα της φαντασίας καί η εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων τόσο των μεν,όσο καί των δε έχει ως αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα ιδιαίτερο καί εναλλακτικό βιβλίο,που παρά το είδος στο οποίο ανήκει,θα μπορούσε να κρύβει μέσα του σκέψεις καί συναισθήματα ακόμη καί συμπεριφορές ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Σαν μία αλλιώτικη αλληγορία της αληθινής ζωής. Μόνο που εδώ υπάρχει άφθονη μαγεία,περιπέτεια καί διαρκή θαύματα που θαμπώνουν τα μάτια μας καί εξιτάρουν την φαντασία μας. Διοτί,τελικά,οι απαντήσεις -ίσως καί οι λύσεις- σε κάποια προβλήματα που μπορεί να μας απασχολούν μπορεί να δοθούν μέσα από τα βιβλία. 

   Γιατί να επιλέξει κάποιος/α αναγνώστης/στρια να διαβάσει το βιβλίο; Πέρα από το γεγονός ότι θα λατρεύει την συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων,είναι ένα βιβλίο που περιέχει -αν όχι όλα- τα περισσότερα από τα ζητούμενα που θα το καθιστούσαν ως ένα δυνατό καί καλογραμμένο κείμενο που διαβάζεται με μία ανάσα από την αρχή έως το μεγάλο φινάλε χωρίς να κουράζει,αλλά με τον ίδιο ζήλο καί προσοχή. Ο λόγος του συγγραφέα είναι καθηλωτικός καί σαρωτικός. Δεν μας επιτρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού. Από τις γλαφυρές,παραστατικές εικόνες,τα μεστά κεφάλαια,την γρήγορη,κινηματογραφική δράση έως καί το ατελείωτο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει όλο το σκηνικό καθιστώντας το ομιχλώδες,μοιάζει σαν μία πηγή από την οποία ξεπηδούν,χωρίς σταματημό,ό,τι έχουμε φανταστεί κι ακόμη περισσότερα. Καί το κυριότερο όλων; Μιλάμε για ένα άκρως πρωτότυπο βιβλίο που θεωρώ πως ικανοποιεί ακόμη καί τους/τις πιο απαιτητικούς/ες αναγνώστες/στριες.

    Στο ερώτημα αν μου άρεσε το βιβλίο,η απάντηση είναι θετική! Ναι,με ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βλέπετε,η φαντασία κρατά σφιχτά από το χέρι το θρίλερ καί έτσι βαδίζουν σε μονοπάτια πρωτόγνωρα. Όλα διογκώνονται καί η υπερβολή δεν είναι αρνητικό,αλλά θετικό πρόσημα στο όλο κλίμα που εκλαμβάνουμε από την ανάγνωση του βιβλίου. Ναι,σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αναζητήστε το!

                                                                Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ELI BROWN


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ODDITY


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ANUBIS







Αλλόκοτο Αλλόκοτο Reviewed by Dominica on Ιουλίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.