ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   

   Υπάρχουν πολλά γεγονότα,μεγαλύτερα,ή,μικρότερα,που κατά έναν τρόπο έχουν ''στιγματίσει'' την πολιτική,οικονομική κι εν γένει την κοινωνική ζωή του τόπου μας καί των πολιτών. Λένε πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη,αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη. Ακόμη καί η φαινομενικά πιο μικρή κι ασήμαντη προσπάθεια,που μπορεί να καταβληθεί,δύναται να αποτελέσει έναν σοβαρό καί κέραιο λόγο καί αφορμή για να ''ταραχθούν'' τα κατά τ'άλλα γαλήνια νερά καί να αφυπνιστούν συνειδήσεις καί να διεκδικηθούν όσα δικαιούμαστε όλοι κι όλες. Λοιπόν,οφείλουμε να δίνουμε τον λόγο στους πρωταγωνιστές καί στις πρωταγωνίστριες αυτών των γεγονότων που τους αξίζει μία ιδιαίτερη μνεία μέσα από τα βιβλία που διαβάζουμε. Δείτε το σαν ένα ''ευχαριστώ'' για την προσφορά τους καί ένα χρήσιμο μάθημα για τις επόμενες γενιές.

   Στο τελευταίο πακέτο βιβλίων που έλαβα από τις εκδόσεις Γράφημα (τους οποίους ευχαριστώ πολύ) περιείχε μέσα καί το νέο βιβλίο του συγγραφέα Παύλου Μουρουζίδη,με τίτλο ''ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ" το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που σημάδεψαν το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας ως έναν βαθμό τον καιρό που συνέβησαν. Εγώ λόγω ηλικίας (δεν είχα γεννηθεί όταν συνέβησαν τα γεγονότα που αναφέρονται) δεν δύναμαι να γνωρίζω για το εν λόγω συμβάν που περιγράφεται μέσα στην υπόθεση του βιβλίου. Παρ'όλ'αυτά,μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί πάντα θέλω να λαμβάνω γνώσεις καί να διευρύνω τους ορίζοντές μου. 

   Πριν να ξεκινήσω την ανάγνωση του βιβλίου,λοιπόν,διάβασα το βιογραφικό του συγγραφέα καί έπειτα συνέχισα με την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλο καί σας την παραθέτω αυτούσια: ''Ο Αχιλλέας, νέο παιδί, μεγαλώνει ανέμελα στο χωριό του. Αφήνει την ήρεμη ζωή της υπαίθρου για να μαθητεύσει στη Σιβιτανίδειο, να πιάσει δουλειά στα μηχανουργεία του Πειραιά κι από κει στα βαπόρια· γοητεύεται από τις κομμουνιστικές ιδέες και τα υψηλά ανθρωπιστικά ιδεώδη της μεγάλης λογοτεχνίας. Το εργατικό κίνημα, οι ταξικοί αγώνες, το όραμα του κομουνισμού, η γοητεία της μάχης για την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε καταναγκασμό, η κοινωνία της ισότητας, η δύναμη της συντροφικότητας, η ομορφιά του έρωτα και του αγώνα, έρχονται στο προσκήνιο. Αλλά ταυτοχρόνως, η επίθεση του κεφαλαίου. Τα παιχνίδια της εργοδοσίας και τα φράγματα των μηχανισμών της, στη μεγάλη απεργία που ξεσπά. Οι δραματικές εξωτερικές και εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις, η άρνηση και η πάλη ως την ανατροπή. Όταν η πόλη κοιμάται και οι πρωτοπόροι εργάτες αγρυπνούν. Η νίκη και η ήττα. Η ενότητα των αντιθέσεων."

   Μπορεί να μην ασπάζομαι τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου,αλλά έχω μάθει να ακούω πάντα όλες τις απόψεις πριν να καταλήξω σε ένα οριστικό συμπέρασμα καί δεν σας το κρύβω πως ως έναν βαθμό με έπεισαν τα λεγόμενά του. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται καί στον τρόπο γραφής του συγγραφέα. Ενώ ο ίδιος έγραφε το βιβλίο,φάνταζε σαν να είχε πάρει την θέση του ο πρωταγωνιστής καί να είχαν γίνει ένα πρόσωπο. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση φέρνει στο προσκήνιο τον άνθρωπο,τα ιδανικά του,τις επιθυμίες του,την θέληση καί την ανάγκη του για ένα καλύτερο καί πιο δίκαιο αύριο για όλους κι όλες. Μαζί με τον πρωταγωνιστή διανύουμε την πορεία από την παιδική στην ενήλικη ζωή,σε μία μεταβατική περίοδο όπως ήταν τα πρώτα χρόνια μετά το τέλος της μεταπολίτευσης.

   Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου μπορώ να συμπεριλάβω τα μεστά κεφάλαια,την γρήγορη εναλλαγή σκηνών με την ορθή κάλυψη πληροφοριών χωρίς την ανεπιθύμητη γέννηση κενών,ή,κουραστικών επαναλήψεων,τον στρωτό λόγο του συγγραφέα καί τις περιγραφικές εικόνες. Το μόνο που ίσως να άλλαζα θα ήταν η μικρότερη έκταση στην αναφορά των πρώτων συμβάντων,αλλά καί πάλι αυτό επαφίεται στις προτιμήσεις του κάθε αναγνώστη καί της κάθε αναγνώστριας ξεχωριστά. Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο βιβλίο που δεν θεωρώ απαραίτητα πως απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό,αλλά σε όλους κι όλες που τους αρέσει η ποικιλία.

                                                                  Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ

















ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.