Ο δαμαστής της νοημοσύνης

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Κατά τη διάρκεια μίας συζήτησής μου με άλλους/ες βιβλιόφιλους/ες ακούστηκε η άποψη πως θα καταλήξουν οι συγγραφείς να είναι περισσότεροι/ες από εκείνους/ες που διαβάζουν. Δεν σας το κρύβω πως εν μέρει συμφωνώ κι εγώ με αυτήν την άποψη. Αλλά θεωρώ πως κανείς καί καμία δεν έχει το δικαίωμα να απαγορέψει σε κάποιον/α το να δοκιμάσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του/της. Άλλωστε,ο χρόνος έχει αποδείξει περίτρανα πως όποιου/ας δημιουργού η πένα αξίζει,διακρίνεται καί μας προσφέρει όμορφα,ποιοτικά βιβλία που προσβλέπουν στην εξέλιξη της λογοτεχνίας στη χώρα μας. Γι'αυτό κι εγώ με τη σειρά μου έχω αποφασίσει να στηρίζω τους/τις νέους/ες συγγραφείς γιατί πιστεύω πως υπάρχουν κι εκείνοι/ες οι ταλαντούχοι/ες που αξίζουν τα έργα τους να γίνουν ευρέως γνωστά στο αναγνωστικό κοινό. Ένα βιβλίο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από τον ιδιαίτερο τίτλο του είναι το πρώτο μυθιστόρημα της ανερχόμενης συγγραφέως Elion E. Thomo (Έλιον Ελένη Θώμο),''Ο δαμαστής της νοημοσύνης'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

   Όπως έχω ξαναπεί,η ανάγνωση ενός βιβλίου για μένα ξεκινά από τον τίτλο καί την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλό του. ''Ο δαμαστής της νοημοσύνης'' ο τίτλος καί έχω την απορία σε τι ακριβώς αναφέρεται,πέρα από το όποιο προφανές για τον καθένα καί την καθεμία που τον ακούει για πρώτη φορά. Μήπως είναι κάτι παραπάνω; Μήπως είναι η μέθοδος για να μας πει η συγγραφέας πως θα ''παίξει'' με ευφυή τρόπο με το μυαλό το δικό μας καί των προσώπων του βιβλίου; Κι έπειτα αυτά τα σπασμένα κομμάτια γυαλιού καί το περίτεχνο μενταγιόν τί μπορεί να συμβολίζουν; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα φάνταζε δύσκολη σαν μία σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες... 

   ''Η εφηβεία της δύσκολη, μπερδεμένη και αινιγματική. Γλυκιά η αγάπη και τυφλός ο έρωτας, ενώ εκείνος δαμαστής των πάντων… Ο λόγος της ύπαρξής της άκουγε μονάχα σε δυο λέξεις, Άννα και Μάρκο! Τα χαμόγελά τους, η αναπνοή της, να πλημμυρίζουν την ύπαρξή της. Μια ιστορία που βρίθει ανθρώπινες ανησυχίες, αινίγματα και γεγονότα που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν τα όνειρα και την πραγματικότητα πολλών ανθρώπων. Μια ματιά στο σκοτεινό παρελθόν, ένα αγαπησιάρικο μυστήριο παρόν που αναπολεί την υπαρξιακή αβεβαιότητα του μέλλοντος, με θηριώδεις εχθρούς.  Ο ανελέητος άγγελος παίζει με τις υπαρξιακές ανησυχίες ενός άντρα, καταβροχθίζοντας αθώες ψυχές…" διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου καί το μυστήριο καί η αγωνία αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ανάγνωσης του βιβλίου.

   Η συγγραφέας δείχνει να μην φοβάται να εκτεθεί στο αναγνωστικό κοινό κι από την πρώτη της αυτή προσπάθεια θέλει να μας αποδείξει ότι θέτει τον πήχη ψηλά καί πως ήρθε για να μείνει. Εγώ για να είμαι ειλικρινής,στην αρχή κάπως παραξενεύτηκα από την ιστορία. Μου έδινε τόσα όσα θεωρούσε εκείνη πως έπρεπε να γνωρίζω τη δεδομένη στιγμή. Όλα,όμως,θα αποκαλυφθούν σταδιακά καί όταν πρέπει,ώστε να υπάρχει μία συνεχόμενη ροή στην υπόθεση,να μένει αμείωτο το σασπένς καί οι ανατροπές να δίνουν τον απαραίτητο ρυθμό. Μία ιδιαίτερα πρωτότυπη τολμώ να πω ιστορία με δεδομένο πως μιλάμε για μία πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό. Δεν ''πατάει'' πάνω στα πολυειπωμένα μοτίβα,ώστε να είναι ''ασφαλής'',μα παίρνει το ρίσκο καί θεωρώ πως πράττει ορθά. Χρειάζεται τόλμη,μεράκι καί ταλέντο η συγγραφή.

   Ευρηματική βρήκα,επίσης,την κίνηση της συγγραφέως να αφηγηθεί η κύρια πρωταγωνίστρια μέσω της παρουσίας/απουσίας της όλο το χρονικό των γεγονότων της ιστορίας,από το παρόν στο παρελθόν κι έπειτα στο μέλλον καί τούμπαλιν χωρίς να μένει κάτι αναπάντητο,μα άφησε να αιωρείται στον αέρα μία αίσθηση πως ίσως να ξανασυναντήσουμε μερικά από τα πρόσωπα της ιστορίας σε επόμενο βιβλίο. Στα επιπλέον θετικά στοιχεία του κειμένου θα μπορούσα να προσθέσω το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,την σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων,τον αδιάκοπο λόγο της συγγραφέως,την ανάδειξη καί σκιαγράφηση του ψυχισμού των προσώπων του κειμένου καί την απαραίτητη δόση συναισθήματος που δεν ξέφευγε από τα επιτρεπτά όρια που κάτι τέτοιο θα είχε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

   Έρωτας,καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος,δολοπλοκίες,ενοχές,ίντριγκες,συμφέροντα καί αρκετά ακόμη,δοσμένα από την ''αιχμηρή'' καί φρέσκια γραφή της συγγραφέως,συνθέτουν την εικόνα που θα αντικρίσουμε ερχόμενοι/ες σε επαφή με την πλοκή του βιβλίου. Ένα βιβλίο που διαβάζεται άκοπα από την αρχή έως καί το τέλος καί με ικανοποίησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το μέλλον καί πιο συγκεκριμένα η συγγραφέας δεν έχει παρά να μας αποδείξει πως δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα. Εγώ ανυπομονώ για τη συνέχεια.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ELION E. THOMO


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





Ο δαμαστής της νοημοσύνης Ο δαμαστής της νοημοσύνης Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.