Φαίδρα - Αφιέρωμα στη σειρά βιβλίων ''Σκοτεινές πόλεις'' (Μέρος 7ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   ''Όποιος όμως σκαλίζει στα βάθη των αιώνων και στα αποκρυφιστικά μυστικά, όποιος επικαλείται σκοτεινά πνεύματα, ανοίγει πύλες που θα έπρεπε για πάντα να μείνουν σφραγισμένες. Γιατί πίσω τους παραμονεύουν η διαστροφή και το κακό που περιμένουν την ευκαιρία τους." (Απόσπασμα από περίληψη οπισθοφύλλου)

    Είναι γνωστό τοις πάσι πως το σεξ καί το χρήμα διαφεντεύουν όλον τον κόσμο. Απ΄την αρχαιότητα μέχρι καί σήμερα δεν έχει βρεθεί κάτι που μπορεί να τα παραγκωνίσει. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων,την ικανοποίηση,την ηδονή καί τη διαιώνιση του είδους,αλλά χρησιμοποιούνται -κατά κόρον- με σκοπό επίδειξη εξουσίας αναμεταξύ των ανθρώπων. Είναι κι αυτά μέσον στο χειριστικό παιχνίδι της ανθρώπινης θέλησης καί υποταγής. Κακά τα ψέματα,είναι κάτι που καλά επικρατεί γύρω μας,ακόμη κι αν εμείς δεν εμπλεκόμαστε άμεσα σε αυτό. Ο συγγραφέας Μπάμπης Δρουκόπουλος,θέλω να πιστεύω πως έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου,προβαίνει στη συγγραφή του βιβλίου του με τίτλο ''Φαίδρα'' που ανήκει στη σειρά ''Σκοτεινές πόλεις''.

  Ο συγγραφέας επιλέγει καί πράττει ορθώς,κατ'εμέ,δίνοντας ως τίτλο του βιβλίου του το όνομα της κεντρικής του ηρωϊδας κι όχι του άνδρα πρωταγωνιστή. Καί για να σας προλάβω,δεν το κρίνω σωστό επειδή είμαι γυναίκα,αλλά αφού έχω διαβάσει πρώτα το βιβλίο καί ελπίζοντας να έχω κατανοήσει όλο το νόημά του. ''Φαίδρα'',λοιπόν,καί η περιέργεια δεν με σκότωσε,αλλά με ''οδήγησε'' να ψάξω περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα,λοιπόν,με τον μύθο η Φαίδρα ήταν η δεύτερη σύζυγος του ήρωα Θησέα που αγάπησε παράφορα τον γιο του δεύτερου,ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της καί τελικά σκοτώθηκε με αποτέλεσμα ο θάνατός του να προκαλέσει απέραντη δυστυχία σε εκείνη που αποφάσισε να δώσει τέρμα στη ζωή της. Ποια είναι,άραγε,τα κοινά στοιχεία ανάμεσα σε αυτές τις δύο γυναίκες που τυγχάνει να έχουν το ίδιο όνομα; Μήπως ο έρωτας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις ζωές καί στις επιλογές αυτών των δύο γυναικών;

   Δύο τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης. Ο Μάνος καί η Φαίδρα. Φαινομενικά δεν τους ενώνει τίποτα. Είναι δύο άνθρωποι με διαφορετικά θέλω καί στάση ζωής. Τί θα γίνει όταν αυτοί οι δύο ενωθούν; ''Ο Μάνος, ένας σαρανταπεντάρης τυραννικός επιχειρηματίας, έχει ένα πάθος στη ζωή του: τον αποκρυφισμό. Ύψιστος στόχος του, να κάνει επίκληση σε ένα ον από τα βάθη των αιώνων: τη Μεγάλη Μητέρα ή αλλιώς Ύδρα, που τον έχει επισκεφτεί στα όνειρά του. Όργανό του, για να εκπληρώσει τον σκοπό του, η Φαίδρα, μία επαγγελματικά απελπισμένη γυναίκα, την οποία προσλαμβάνει στην εταιρεία του. Και της αναθέτει καθήκοντα και υποχρεώσεις που μόνο επαγγελματικά δεν είναι. Γιατί η Φαίδρα πληροί τις προϋποθέσεις: είναι υποτακτική, χωρίς σεξουαλικούς ενδοιασμούς και χειραγωγείται εύκολα." (Απόσπασμα από περίληψη οπισθοφύλλου)

   Το βιβλίο απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικες! Ένα πράγμα που το χαρακτηρίζει είναι η υπερβολή στις ερωτικές σκηνές που μπορούν να θεωρηθούν πιπεράτες καί άκρως περιγραφικές. Το ερωτικό στοιχείο συνδυάζεται με το θρίλερ καί το μεταφυσικό προκαλώντας απανωτές εκρήξεις! Το θυμικό υπερβαίνει της λογικής καί όλες οι άμυνες κάμφθονται. Για να είμαι ειλικρινής,δεν με ενόχλησαν καθόλου,αφού τις θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής,ώστε να οδηγηθούν τα πρόσωπα εκεί που πρέπει. Σε άλλη περίπτωση,θα με έβρισκαν κάθετα αντίθετη. Ναι,είναι ένα ζήτημα καθαρά υποκειμενικό,οπότε οι αναγνώστες/στριες θα κρίνουν αν τους είναι αρεστό,ή όχι. 

   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα άρτιο καί καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Οι σελίδες του κυλούν σαν νερό μέσα από τα χέρια μας καί η ένταση κορυφώνεται με την τελευταία σκηνή. Μία σκηνή που δεν σας το κρύβω πως μου εξιτάρει την φαντασία καί γιατί όχι,να μην με κάνει να σκέφτομαι πως μελλοντικά θα μπορούσε να υπάρξει μία συνέχεια. Στο ερώτημα αν θα διάβαζα ξανά το βιβλίο,η απάντηση είναι ναι! Όπως,βέβαια,θα ήθελα να συναντήσω την πένα του συγγραφέα καί σε επόμενα έργα του. Η ευθύνη βαραίνει εσάς για το αν θα το διαβάσετε,ή όχι!

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Εισαγωγικό σημείωμα: Στέλλα Καραμπακάκη


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ

   


Φαίδρα - Αφιέρωμα στη σειρά βιβλίων ''Σκοτεινές πόλεις'' (Μέρος 7ο) Φαίδρα - Αφιέρωμα στη σειρά βιβλίων ''Σκοτεινές πόλεις'' (Μέρος 7ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.