Έρωτας Μάγος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ αποκτά νέα ''εκδοτική'' στέγη,τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα,από την οποία δεν έχει πολύ καιρό που εκδόθηκε το νέο της έργο με τίτλο ''Έρωτας Μάγος''. Σήμερα,λοιπόν,μου δίνεται η ευκαιρία για δεύτερη φορά να έρθω σε επαφή με την γραφή της καί να χαθώ έστω καί νοερά μέσα στις σκέψεις καί στους όποιους προβληματισμούς της. Έχουμε να κάνουμε με ένα αισθηματικό μυθιστόρημα που μας υπόσχεται ένα ταξίδι στα άδυτα καί αχαρτογράφητα νερά της γυναικείας ψυχής καί ταυτότητας. Θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του,ή όχι;

   ''Ένας πετυχημένος και γοητευτικός άντρας κάνει μια απρόσμενη πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει τυπική σχέση. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντίσταση στην αρχή, όμως παρά τη συναισθηματική του ψυχρότητα τον θέλει όσο τίποτε στον κόσμο. Αποδέχεται λοιπόν την πρότασή του και αρχίζει για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η συμβίωσή τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιές ρωγμές και αναπηρίες, σκοτεινά πάθη και τραυματικές εμπειρίες από το δικό του μυστηριώδες παρελθόν και την περίεργη σχέση του με τον δίδυμο αδελφό του και το δικό της αγεφύρωτο χάσμα με την ελλειμματική οικογένειά της. Οι εύθραυστες ισορροπίες όμως διαταράσσονται και αλλάζει το σκηνικό, με την ηρωίδα να διαχειρίζεται ό,τι την πόνεσε και τη στιγμάτισε, και να ορίζει πια αυτή τους κανόνες."

   Άρχισα,λοιπόν,να διαβάζω θεωρώντας πως από την περίληψη του οπισθοφύλλου έχουμε ήδη κάποιες πληροφορίες ώστε να ξεκινήσει να ξετυλίγεται μπροστά μας το κουβάρι της υπόθεσης καί να ξέρουμε που ακριβώς βαδίζουμε καί το τι θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως περίμενα κάτι άλλο από αυτό που πρωτοδιάβασα. Τί θέλω να πω με αυτό; Η συγγραφέας αρχίζει με μία αναδρομή στο παρελθόν για να φτάσει στο σήμερα καί στους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας. Θα δούμε τον έρωτα που θα βιώσουν σχεδόν όλα τα πρόσωπα που θα παρελάσουν από μπροστά μας κατά τη διάρκεια της αφήγησης. Στο επίκεντρο η οικογένεια του κύριου πρωταγωνιστή καί ο τρόπος με τον οποίο επηρέασε ο έρωτας τις αποφάσεις τους,τις ζωές τους,την πορεία όλης της οικογένειας καί των ισχυρών δεσμών που θα αναπυχθούν αναμεταξύ τους. Κι όλο αυτό μέσα από ένα κοινωνικό πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζει το ύφος των έργων της συγγραφέως.

    Προχωρώντας οι σελίδες μπόρεσα να αντιληφθώ για ποιον λόγο έκανε η συγγραφέας την εν λόγω επιλογή. Όπως προείπα στον πρόλογό μου,ήθελε χάρη στις προσωπικές εμπειρίες κι επιλογές των γυναικών,κυρίως,ηρωϊδων του κειμένου να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της γυναικείας σκέψης καί συμπεριφοράς ειδικότερα απέναντι στο ζήτημα του έρωτα. Γυναίκες διαφόρων ηλικιών,με διαφορετικά θέλω,τρόπο ζωής,καταγωγή καί κοινωνική τάξη με κοινό παρανομαστή τη γέννηση του συγκεκριμένου συναισθήματος στην ψυχή τους κι όλων όσων αυτό τους έχει προκαλέσει. Για μένα αυτό είναι ένα από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Ο τρόπος που προσαρμόζει η συγγραφέας τον λόγο της καί αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο έρωτας οδηγεί αυτές τις γυναίκες να ανακαλύψουν τον κρυφό τους εαυτό,να διεκδικήσουν με πάθος καί σθένος όσα λαχταρούν καί το πως προσαρμόζουν τη ζωή,τη στάση καί τη συμπεριφορά τους ώστε να το πετύχουν. Προβαίνει σε μία άρτια σκιαγράφηση του ψυχισμού τους που μας φανερώνει πολλά.

   Τα μόνα λιγότερα αγαπημένα μου στοιχεία του βιβλίου -καθαρά από υποκειμενική άποψη- είναι δύο. Αρχικά,θα ήθελα η συγγραφέας να δώσει περισσότερη βαρύτητα στο ζευγάρι των δύο κύριων πρωταγωνιστών καί στη σχέση τους καί έπειτα,θα επιθυμούσα να μάθω περισσότερα από την μεριά του άνδρα πρωταγωνιστή. Κατά τ'άλλα μιλάμε για ένα κατανοητό καί καλογραμμένο βιβλίο με συνεχόμενη ροή που μου άρεσε αρκετά,αφού διαβάζεται άκοπα καί μας αποδεικνύει μέσα από την πλοκή του πως ο έρωτας είναι ένας αόρατος μάγος που μπαίνει στη ζωή των ανθρώπων καί την αλλάζει...

                                                                  Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ





    

   

Έρωτας Μάγος Έρωτας Μάγος Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 06, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.