Γραβάτα γένους θηλυκού

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Οι σύγχρονες κοινωνίες διατείνονται πως είναι φιλικά προσκείμενες καί δίκαιες απέναντι στις γυναίκες. Κατά πόσον,όμως,ισχύει αυτό; Πόσο εφικτό είναι να επιβιώσει μία γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο μέσα σε μία κοινωνία φαινομενικά ανδροκρατούμενη; Τί προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει; Καί μέχρι πού θα χρειαστεί να φτάσει ώστε να τα καταφέρει; Τί θα πρέπει να ''θυσιάσει'' καί τί όχι; Μήπως σας μπέρδεψα με όλα αυτά τα ερωτήματα; Πιστέψτε με,μα έχει άμεση σχέση με την υπόθεση του βιβλίου που διάβασα καί θα σας μιλήσω σήμερα. Η συγγραφέας Ιφιγένεια Μπακογιάννη αποκτά νέο εκδοτικό σπίτι,τις εκδόσεις Υδροπλάνο,καί προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό το δεύτερο προσωπικό της μυθιστόρημα με τίτλο ''Γραβάτα γένους θηλυκού''. Δεν μπορείτε να πείτε! Το άκουσμα του οξύμωρου τίτλου μας γεννά απορίες που πρέπει να απαντηθούν καί αρχίζουν να μας εξάπτουν την φαντασία...

   Η γραβάτα ανέκαθεν θεωρείτο αναπόσπαστο,κατά κόρον,ενδυματολογικό αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Συνυφασμένη η γραβάτα είτε με πιο επίσημο ένδυμα,είτε με την επίδειξη κύρους,σοβαρότητας καί ισχύος,όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θα προσφέρει το κάτι παραπάνω στην τελική εικόνα. Θέμα συνήθειας,ή όχι,έτσι έχουμε μάθει να την θεωρούμε. Όχι,πως ένας άνθρωπος κρίνεται για το πόσο σοβαρός,ή,φαιδρός είναι με το αν φορά,ή όχι γραβάτα. Μας κάνει,λοιπόν,αρκετές φορές εντύπωση η σκέψη μία γυναίκα να επιλέξει να φορέσει μία. Προσωπικά δεν θεωρώ πως θα της αφαιρέσει κάτι από την θηλυκότητά της. Αντιθέτως,πιστεύω πως προσδίδει επιπλέον δυναμισμό στη γυναίκα που επιλέγει να την φορέσει. Οπότε συνετό θα ήταν να μην υπάρχουν αυτά τα ταμπού καί οι δήθεν τάσεις καθωσπεπρισμού...

    ''Η Τζες είναι μία πετυχημένη makeup artist, η οποία ζει σε ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο του Μανχάταν. Σίγουρη και γεμάτη ομορφιά, λάμψη και αυτοπεποίθηση, κινείται με δυναμισμό σε μία κοινωνία που οικτίρει συχνά, καθώς τη θεωρεί καθαρά ανδροκρατούμενη. Τι γίνεται όμως όταν ο κόσμος της καταρρεύσει σε μία μέρα και η ίδια κληθεί να επιβιώσει, μπαίνοντας στον ανδρικό ρόλο; Τι γίνεται όταν η γραβάτα, ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του ανδρικού ντυσίματος, γίνει γένους θηλυκού;" διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου,κι αν αρχικά νομίζουμε πως πρόκειται απλά για ένα ακόμη αισθηματικό μυθιστόρημα με το κλισέ ευτυχισμένο τέλος,η ίδια η υπόθεση έρχεται να μας ανατρέψει αυτήν την άποψη. Στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας θα δούν πολλές γυναίκες τον εαυτό τους,όπως καί παρόμοιες εμπειρίες ζωής. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση καί οι εσωτερικοί μονόλογοι των κεντρικών ηρώων θα μας βοηθήσει να προβούμε σε μία άρτια σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους,μα καί να δούμε την υπόθεση από όλες τις οπτικές. 

    Η συγγραφέας επιλέγει μέσα στο νέο της μυθιστόρημα να παντρέψει το συναίσθημα με τη λογική,το μυστήριο καί την απαραίτητη δόση περιπέτειας. Όχι,δεν είναι ένα ακόμη αισθηματικό μυθιστόρημα που βασίζεται πάνω στις ήδη υπάρχουσες νόρμες. Αυτός είναι καί ο βασικός λόγος για τον οποίο το βρήκα αρεστό για τα αναγνωστικά μου γούστα. Η συγγραφέας,παράλληλα με το ζήτημα του έρωτα,θα μιλήσει για την αδελφική καί φιλική αγάπη,την ανάγκη να μας εμπιστευτούν καί να εμπιστευτούμε τους άλλους γύρω μας,αλλά καί σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία καί δεν είναι άλλα από την θέση της γυναίκας στον εργασιακό τομέα καί τα δικαιώματά της,όπως καί το ζήτημα της κατανόησης καί αποδοχής της διαφορετικότητας.

   Στα λοιπά θετικά του βιβλίου μπορούν να συγκαταλεχθούν τα εξής: ο οικείος,ανάλαφρος λόγος της συγγραφέως που άλλοτε μας κάνει να γελάσουμε καί άλλοτε να συγκινηθούμε,τα μικρά περιεκτικά κεφάλαια,η αδιάκοπη δράση,η γρήγορη εναλλαγή σκηνών καί τέλος,οι ρεαλιστικοί -κάποιες φορές χιουμοριστικοί- διάλογοι ανάμεσα στα πρόσωπα του κειμένου. Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα χαριτωμένο καί καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα κι άκοπα. Άν είστε λάτρεις του είδους,αναζητήστε το!

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





    

    

Γραβάτα γένους θηλυκού Γραβάτα γένους θηλυκού Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.