Bach ο Γάτος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής,οι υψηλές απαιτήσεις τόσο από τον εαυτό μας,όσο κι από τους γύρω μας,η διαρκής αγωνία για την επίτευξη των στόχων καί το αυξημένο,συσσωρευμένο άγχος λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες στις σχέσεις καί την επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους. Η επικοινωνία δεν συνεπάγεται μόνο το τυπικό κομμάτι της απλής διεκπεραίωσης μίας συνομιλίας,αλλά εντάσσεται καί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εμείς οι άνθρωποι,όντας προικισμένοι με το χάρισμα της επικοινωνίας το οποίο εξελίσσεται,όπως συμβαίνει καί με εμάς,μπορούμε να εξωτερικεύουμε σκέψεις καί συναισθήματα. Να αλληλοεπιδρούμε καί να αναπτύσσουμε δεσμούς με άλλα άτομα γύρω μας. Να θέτουμε στόχους καί να επικεντρωνόμαστε σε αυτούς. Να προωθούμε τον εαυτό μας σε κάποια εργασία,ή,θέση την οποία θεωρούμε ότι έχουμε τα προσόντα να την ''καλύψουμε'' καί να φέρουμε εις πέρας όποια αποστολή μας ανατεθεί. Κι όμως,παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο να μην δυνάμεθα να επικοινωνήσουμε σωστά,ή,στον βαθμό που θέλουμε με τους άλλους γύρω μας. Άραγε,για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; 

   Επανέρχομαι με μία νέα πρόταση για εσάς,που δεν είναι άλλη από το καινούργιο βιβλίο αυτοβελτίωσης/ψυχολογίας-προσωπικής ανάπτυξης της συγγραφές Εύης Ανδρέου,με τίτλο ''Bach ο Γάτος" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ένα βιβλίο εύθυμο καί κατανοητό που στοχεύει να μας βοηθήσει ώστε να έχουμε μία καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω μας καί ταυτόχρονα να υπάρχει ισορροπία μέσα μας. Ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει ο σύγχρονος οικείος λόγος,τα παραδείγματα που προέρχονται από την καθημερινότητά μας,τα περιεκτικά κεφάλαια καί η αποφυγή ξύλινων,βαρύγδουπων φράσεων καί εννοιών. 

   ''Όλοι επικοινωνούμε. Επικοινωνούμε από την ώρα που γεννιόμαστε. Επικοινωνούμε με τον τρόπο που κινούμαστε,τον τρόπο που στεκόμαστε,τον τρόπο που μιλάμε,τον τρόπο που ντυνόμαστε. Επικοινωνούμε ακόμα και με τον τρόπο που αναπνέουμε. Το ζήτημα είναι αν επικοινωνούμε αποτελεσματικά και αν λαμβάνουμε την απόκριση που προσδοκούμε στις αλληλεπιδράσεις μας στο εκάστοτε περιβάλλον,το επαγγελματικό,το κοινωνικό,το συντροφικό. Ο Bach ο γάτος είναι πολύτιμος σύντροφος και οδηγός στο ταξίδι της τέχνης της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Μας υπενθυμίζει το πολυδιάστατο της ανθρώπινης ύπαρξης. «Νιαουρίζει» στις βαθύτερες στιβάδες της ψυχής μας,εκεί όπου εδρεύουν πρωτόγονα ένστικτα και συναισθήματα,αξίες,εμπειρίες,πεποιθήσεις,εκεί όπου η λογική σαστίζει. Μας παρουσιάζει νέες οπτικές και πολλαπλές επιλογές. Μας οδηγεί σε μια πραγματικότητα που στόχο έχει την προσωπική ανάπτυξη,την επιτυχία και την ευημερία σε όλα τα πλαίσια του επικοινωνιακού φάσματος,σε όλους τους τομείς της ζωής μας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας επιλέγει να χωρίσει το βιβλίο σε δύο μέρη καί επιμέρους θεματικές με διττό σκοπό. Από την μία μεριά,θέλει να δώσει στο αναγνωστικό κοινό τις βάσεις γύρω από το ζήτημα που αναπτύσσεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου κι από την άλλη μεριά,θέλει να μην είναι μονότονο καί κουραστικό ως προς την ανάγνωση καί κατανόησή του. Να μπορεί ο καθένας καί η καθεμία,χάρη σε αυτό,να βρει τις απαντήσεις που αναζητά σε σχέση με προβληματισμούς που έχει καί συνδέονται με το εργασιακό περιβάλλον,τον κοινωνικό,οικογενειακό καί φιλικό περίγυρο,αλλά καί με τον ίδιο του/της τον εαυτό. Εστιάζει στην ψυχολογία καί στις επιθυμίες του καθενός καί της καθεμίας. Όχι,δεν είναι δύσκολος ο δρόμος που πρέπει να διαβεί κάποιος/α,απλά αρκεί να ξέρει τι πραγματικά θέλει καί θα τον κάνει ευτυχισμένο/η. 

   Αγαπημένο μου κομμάτι του βιβλίου,ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας δίνει βάση στον ψυχισμό των αναγνωστών. Άν δεν δουλέψουμε πάνω στο κομμάτι της δικής μας ψυχολογίας,κατανόησης καί αποδοχής του εαυτού μας,θα παραμείνει δύσκολη η επικοινωνία με άλλα άτομα. Ας απαλλαγούμε από πρόσωπα καί καταστάσεις που μας ''μολύνουν'' με την τοξικότητά τους. Όχι,δεν είναι τόσο πελώριο,όσο φαντάζει. Με εφόδιο την επικοινωνία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Δεν προσβάλλουμε,αλλά βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας καί την ψυχική μας υγεία. Διεκδικούμε όσα λαχταράμε σε φυσιολογικά πλαίσια καί επικεντρωνόμαστε στο να δημιουργούμε υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας. Τότε,η επικοινωνία έχει επιτελέσει τον προορισμό της. Άν,λοιπόν,βρίσκεστε κι εσείς σε μία ανάλογη θέση,ή,αναζητάτε ένα διαφορετικό βιβλίο,είναι μία καλή πρόταση.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ






Bach ο Γάτος Bach ο Γάτος Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.