Οι δράκοι δε μοιράζονται

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Βλέποντας τα μικρά παιδιά γύρω μου,παρατηρώ πως δείχνουν μία τάση να μην μοιράζονται εύκολα τα πράγματά τους καί πιο συγκεκριμένα τα δικά τους παιχνίδια με τα άλλα παιδιά,ή ακόμη καί να διεκδικούν σθεναρά ό,τι δεν τους ανήκει,θεωρώντας πως μπορούν όλα να τα έχουν στην κατοχή τους. Θα μου πείτε,εύλογα,πως η μικρή ηλικία των παιδιών δικαιολογεί κατά κάποιον τρόπο αυτές τις συμπεριφορές,αφού εκείνα δεν μπορούν να αντιληφθούν το λάθος τους πίσω από αυτήν τους την πράξη. Εκεί,λοιπόν,θα πρέπει να παρέμβουν οι γονείς καί με τον ενδεδειγμένο κατάλληλο τρόπο -πάντα για την ηλικία καί την ψυχολογία- των παιδιών καί να τους εξηγήσουν μέσω παραδειγμάτων καί διδακτικών ιστοριών τη διαφορά του σωστού από το λάθος. Καί τί καλύτερο από τα παιδικά παραμύθια;

   Η σημερινή μου πρόταση απευθύνεται στους μικρούς καί στις μικρές βιβλιόφιλους/ες ηλικίας 3 ετών καί άνω. Θεωρώ πως είναι μία κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο δεκτικά στο να μάθουν κάτι καί να μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη τους. Ο λόγος,λοιπόν,για το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Νίκολα Κίνεαρ,με τίτλο ''Οι δράκοι δε μοιράζονται" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση από την ίδια την συγγραφέα καί σε μετάφραση της κυρίας Μάρως Ταυρή. Πολλοί/ες μπορεί να γνωρίζετε την συγγραφέα ήδη από τα δύο προηγούμενα βιβλία της (''Σσσς! Ησυχία!" καί ''Μια στάλα θάρρος") που επίσης κυκλοφορούν από τις ίδιες εκδόσεις Μεταίχμιο.

   ''Μπορεί ένας δράκος να μάθει να μοιράζεται; Η Ρούμπι είναι πολύ καλό δρακάκι. Ακολουθεί πιστά όλους τους Δρακοκανόνες: κλέβει απ’ ΟΛΟΥΣ και δε μοιράζεται με ΚΑΝΕΝΑΝ. Τα υπόλοιπα ζώα όμως αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους μαζί της. Αχ και να μπορούσαν να αλλάξουν τους κανόνες…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Θετικά στοιχεία του βιβλίου:

- Ανάλαφρος,οικείος λόγος

- Διδακτική,διασκεδαστική μεστή ιστορία

- Σύντομες προτάσεις

- Απλό λεξιλόγιο

- Πολύχρωμη,χαρούμενη εικονογράφηση

   Ναι,εγώ το βρήκα πολύ χαριτωμένο ως παραμύθι καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς αν έχετε παιδιά σε αυτήν την ηλικία,ή,για να το προσφέρετε κι ως δώρο. Καί το κυριότερο όλων είναι πως μαθαίνει στα παιδιά πόσο σημαντικό καί όμορφο είναι το να μοιράζεσαι. 

                                                     Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΗ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΙΝΕΑΡ (Nicola Kinnear)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Dragons don't share


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΩ ΤΑΥΡΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ






   

Οι δράκοι δε μοιράζονται Οι δράκοι δε μοιράζονται Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.