Αφιέρωμα στην τριλογία βιβλίων ''ΚΑΡΑΒΑΛ''

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Ως αναγνώστρια αγαπώ τις τριλογίες καί τις σειρές βιβλίων,αλλά η αναμονή της έκδοσης του επόμενου σε σειρά βιβλίου δεν είναι καί το καλύτερο συναίσθημα που μπορώ να αισθανθώ. Εσκεμμένα επιλέγω να διαβάσω μία τριλογία,ή,σειρά,μόλις ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των βιβλίων. Ξέρω πως ίσως όλο αυτό να φαντάζει σε κάποιους/ες κάπως σαν παιδικό καπρίτσιο,ή,να υπάρχουν κι εκείνοι/ες που συμμερίζονται την ίδια άποψη μαζί μου,αλλά έχω την αίσθηση πως η απόλαυση της ανάγνωσης των ιστοριών των μυθιστορημάτων,όχι μόνο παρατείνεται,μα γίνεται πιο έντονη όταν έχουμε στα χέρια μας όλα τα βιβλία καί περνάμε απευθείας από το ένα στο άλλο. Δεν χάνεται το συναίσθημα που έχουν ''γεννήσει''στις ψυχές μας,καθώς καί η επίδρασή τους πάνω μας. 

   Η τριλογία βιβλίων ''ΚΑΡΑΒΑΛ'' της συγγραφέως Στέφανι Γκάρμπερ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός,μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον,προ(σ)καλώντας με σε αυτό το θρυλικό παιχνίδι,από την στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο. Εξ αρχής ένιωθα πως αυτά τα βιβλία,θα με ικανοποιούσαν για ποικίλους λόγους. Επέλεξα,λοιπόν,να περιμένω να κυκλοφορήσει καί το τρίτο,ώστε να τα διαβάσω. Ο χρόνος αναμονής ήταν πιο σύντομος απ'όσο φανταζόμουν καί να που σήμερα μου δίνεται η δυνατότητα να σας τα παρουσιάσω όλα συγκεντρωμένα μέσα σε ένα αφιέρωμα που τόσο πολύ αγαπάτε,όπως κι εγώ.

   Το αφιέρωμα,λοιπόν,ξεκινά με το πρώτο βιβλίο με τίτλο ''ΚΑΡΑΒΑΛ''. Προφανώς κι όλοι/ες αντιλαμβανόμαστε πως για να υπάρχει ως τίτλος του βιβλίου,είτε είναι κάτι σημαντικό για την υπόθεση,είτε πως θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο μέσα σε αυτήν. Από την εικόνα του εξωφύλλου που μοιάζει σαν να έχει πασπαλιστεί με αστερόσκονη καί χάρη στην χορευτική κίνηση των γραμμάτων,αφήνουμε τη σκέψη μας να οδηγηθεί σε άγνωστα,μα παράλληλα τόσο θελκτικά μονοπάτια. Σαν να ζούμε ένα όνειρο όπου η πραγματικότητα δίνει τη σκυτάλη στην φαντασία. ''Θυμήσου: Είναι μόνο ένα παιχνίδι'' μας λέει η φράση στο εξώφυλλο καί αυτομάτως αρχίζουν να περιστρέφονται τα γρανάζια του μυαλού μας...  Είναι,όμως,έτσι; Όλα έχουν στηθεί γύρω μας καί εμείς σαν άλλοι παίκτες/τριες οφείλουμε να φέρουμε εις πέραν όλες τις δοκιμασίες με τελικό σκοπό την νίκη. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για ακόμη ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού,αλλά για ένα θρυλικό παιχνίδι που μπορεί να απαιτεί πολλά παραπάνω απ'όσα,φαινομενικά,είμαστε διατεθειμένοι/ες να κάνουμε.

  "Η Σκάρλετ Ντράγκνα δεν έχει φύγει ποτέ από το μικροσκοπικό νησί όπου ζει με την αδελφή της, την Τέλα. Όταν ο πανίσχυρος και σκληρός πατέρας τους της επιβάλει να παντρευτεί, το όνειρο της Σκάρλετ να συμμετάσχει στο Κάραβαλ –το συναρπαστικό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα μία φορά τον χρόνο– γκρεμίζεται. Κι όμως, η πρόσκληση που τόσα χρόνια περιμένει επιτέλους φτάνει. Και οι δυο αδελφές ξεκινούν για το παιχνίδι. Μόνο που, όταν φτάνουν, η Τέλα πέφτει θύμα απαγωγής από τον εγκέφαλο του Κάραβαλ, τον Λέτζεντ. Ο λόγος είναι ότι η νεαρή κοπέλα αποτελεί το θέμα του φετινού Κάραβαλ∙ όποιος τη βρει πρώτος θα είναι ο νικητής. Η Σκάρλετ ξέρει ότι το Κάραβαλ δεν είναι αληθινό. Πρέπει, όμως, να εντοπίσει την Τέλα πριν οι πέντε νύχτες του παιχνιδιού τελειώσουν. Διαφορετικά θα τεθεί σε λειτουργία ένα επικίνδυνο ντόμινο…" διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου καί εγώ ξεχωρίζω την φράση: "Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Προσοχή μη σε παρασύρει." καί εμείς πρέπει να το κρατήσουμε αυτό σαν άλλο όπλο στην ''φαρέτρα'' του νου μας,κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.  

     ''ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ, ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ." καί αν μείνατε ικανοποιημένοι/ες από το πρώτο βιβλίο,το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας,με τίτλο ''ΘΡΥΛΟΣ''  έρχεται να μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Η μαγεία γιγαντώνεται καί το δραματικό στοιχείο κάνει την εμφάνισή του προσφέροντας μία επιπλέον γοητεία,αλλά καί έντονα συναισθήματα σε όλο το ήδη φορτισμένο συγκινησιακά,κι όχι μόνο,μυστηριακό πλαίσιο της ιστορίας. Για ποιον πιθανό λόγο να επιλέξει ένας άνθρωπος να περάσει για δεύτερη φορά μία δύσκολη κι επίπονη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα παιχνίδι ( ; ) με αβέβαιο αποτέλεσμα; Στο δεύτερο αυτό βιβλίο γυρνάμε πίσω στο παρελθόν καί μοιάζει σαν να ανοίγει μπροστά μας μία πόρτα που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε καί να αντικρίσουμε πράγματα που αγνοούσαμε καί διαμόρφωσαν το παρόν μερικών από των προσώπων της ιστορίας. Οι ρόλοι αλλάζουν κι όλα πια παίρνουν μία άλλη μορφή. Σαν να αρχίζει μία νέα παρτίδα σκάκι καί τα πιόνια ξαναστήνονται σε διαφορετικές θέσεις. Θα καταφέρουν τα πρόσωπα της ιστορίας να ανταπεξέλθουν στις ''αρμοδιότητες'',ή,θα λυγίσουν κάτω από το βάρος των ευθυνών καί της ανθρώπινης φύσης τους;

   "Αφού παρασύρθηκε στον μαγικό κόσμο του Κάραβαλ, η Ντονατέλα Ντράγκνα κατάφερε να δραπετεύσει από τον πατέρα της και να σώσει την αδελφή της, Σκάρλετ, από έναν καταστροφικό κανονισμένο γάμο. Τα κορίτσια θα έπρεπε να το γιορτάζουν, αλλά η Τέλα, απελπισμένη, είχε κάνει μια συμφωνία με έναν εγκληματία, και αυτό που του χρωστάει δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς να το βρει: το αληθινό όνομα του Άρχοντα του Κάραβαλ, Λέτζεντ. Ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψει την ταυτότητα του Λέτζεντ είναι να κερδίσει το Κάραβαλ. Έτσι η Τέλα ξαναπαίρνει μέρος στο θρυλικό παιχνίδι – και καταλήγει στο μονοπάτι του δολοφονικού διαδόχου του θρόνου της αυτοκρατορίας, σε μια καταδικασμένη ιστορία αγάπης και σε έναν ιστό από μυστικά. Αν δεν μπορέσει να εκπληρώσει τη συμφωνία και να δώσει το όνομα του Λέτζεντ, θα χάσει όλα όσα αγαπάει, ίσως ακόμα και τη ζωή της∙ αλλά αν κερδίσει, ο Λέτζεντ και το Κάραβαλ θα καταστραφούν για πάντα. Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας καταφέρνει καί με την οξυδέρκεια της πένας της καί μας παρασύρει σε μία περιπέτεια που πολλοί άνθρωποι θα ευχόντουσαν να ζήσουν,αλλά ελάχιστοι/ες μπορεί να είναι οι εκλεκτοί/ες. Φαντασμαγορικές περιγραφές εικόνων,κινηματογραφική συνεχόμενη δράση,γρήγορη εναλλαγή σκηνών,άρτια σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων που αναδεικνύει,όχι μόνο σκέψεις,μυστικά καί επιθυμίες,μα καί το ζήτημα της αυτοθυσίας καί την αξία της αδελφικής αγάπης. Ο τρόπος δε,που επιλέγει να ''κλείσει'' την ιστορία τόσο στο πρώτο βιβλίο,όσο καί στο δεύτερο βιβλίο,εξάπτει κι άλλο την φαντασία μας,αυξάνοντας τα επίπεδα της αγωνίας,του μυστηρίου καί του σασπένς. Αν καί κάποια ερωτήματα του πρώτου βιβλίου που είχαν μείνει αναπάντητα,έλαβαν μερικές απαντήσεις στο δεύτερο,όλα προσδοκούν να βγούν στο φως παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους. Άραγε,τί μας επιφυλάσσει το μεγάλο φινάλε; 

   "ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ. ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ. ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ." καί αισίως φτάσαμε στο τέλος αυτού του εκπληκτικού ταξιδιού με το τρίτο καί τελευταίο βιβλίο που φέρει τον τίτλο ''ΦΙΝΑΛΕ''. Καί εμείς διερωτόμαστε. Μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ''ΝΑΙ''!!! Ο κύκλος έχει πλέον στενέψει καί σε αυτήν την ιδιαίτερη ''αρένα'' έχουν μείνει λίγοι/ες εκλεκτοί/ες. Όλοι καί όλες έχουν βρει την θέση τους καί ετοιμάζονται για την επόμενη,-ίσως καί καταλυτική-,κίνησή τους. Τα διλήμματα καί οι ανατροπές καλά κρατούν,ενώ πλέον τα χαρτιά όλων αποκαλύπτονται καί με όπλα τους την αγάπη καί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον,θα ξεχυθούν σε μία μάχη σώμα με σώμα με μοναδικό σκοπό την επιβίωση καί τη συντριπτική ήττα του αντιπάλου. Ο λόγος της συγγραφέως,εδώ,δείχνει όλο καί πιο μεστός καί με σφιχτοδεμένη πλοκή έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζεται το βιβλίο με κομμένη την ανάσα. Κι ενώ οδηγούμαστε στο μεγάλο φινάλε καί αισθανόμαστε πλήρεις,η αλήθεια είναι πως επιθυμούμε κι άλλο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δύσκολα το καταφέρνουν οι ιστορίες άλλων τριλογιών,ή,σειρών,μα να που δώ συμβαίνει. Προσωπικά,το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα της συγγραφέως.

   "Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που οι Μοίρες απελευθερώθηκαν από μια τράπουλα, δυο μήνες από τότε που ο Λέτζεντ διεκδίκησε τον θρόνο και δυο μήνες από τότε που η Τέλα ανακάλυψε ότι το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Καθώς διακυβεύονται ζωές, αυτοκρατορίες και καρδιές, η Τέλα πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί τον Λέτζεντ ή έναν πρώην εχθρό. Η αδελφή της Τέλα, η Σκάρλετ, αφού ανακαλύπτει ένα μυστικό που ανατρέπει τη ζωή της, θα πρέπει να πετύχει το αδύνατο, ενώ ο Λέτζεντ πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα τον αλλάξει για πάντα και θα τον καθορίσει. Το Κάραβαλ τελείωσε, αλλά ίσως το συναρπαστικότερο παιχνίδι όλων να έχει ξεκινήσει. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν θεατές – μόνο εκείνοι που θα κερδίσουν, και εκείνοι που θα χάσουν τα πάντα. Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Όλα τα παιχνίδια πρέπει κάποτε να τελειώσουν…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Μαγεία,ή,άλλη μία οφθαλμαπάτη μέσα από την οποία παρουσιάζεται αλλιώς η πραγματικότητα; Ένα ακόμη παραμύθι για παιδιά,ή,κάτι παραπάνω; Μέχρι πού δύναται να φτάσει ένας άνθρωπος καί πόσα,ηθελημένα,θα διακινδυνέψει,ίσως καί να θυσιάσει,ή,να θυσιαστεί ο ίδιος/η ίδια,ώστε να προφυλάξει,ακόμη καί να σώσει,τα άτομα που αγαπά; Ο αδελφικός δεσμός πάντα μα πάντα θα είναι από τους πιο ισχυρούς που υπάρχουν καί θα υπάρξουν στο μέλλον. Δύο αδελφές που θα μπλεχθούν σε αυτό το γαϊτανάκι καί θα δοκιμάσουν την αντοχή των ορίων καί των ίδιων τους των εαυτών. Ποια η θέση του έρωτα μέσα σε όλο αυτό; Παραμυθένια φορέματα,αρκετή δόση χρυσόσκονης,αντιφατικά συναισθήματα,μια τάση σκανταλιάς καί ατελείωτη περιπέτεια είναι μερικά από τα αγαπημένα μου στοιχεία των βιβλίων. Ναι,είναι μία από τις πιο καλές τριλογίες που έχω διαβάσει καί σας προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΦΑΝΙ ΓΚΑΡΜΠΕΡ (Stephanie Garber)


ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ: Caraval - Lengendary: a Carnaval novel - Finale: a Carnaval novel


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΡΙΑΔΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ






Αφιέρωμα στην τριλογία βιβλίων ''ΚΑΡΑΒΑΛ'' Αφιέρωμα στην τριλογία βιβλίων ''ΚΑΡΑΒΑΛ'' Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.