Χιονοστιβάδα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


''Ένα πολυτελές σαλέ.

Μια ανεπανάληπτη ευκαιρία.

Μέχρι που οι φιλοξενούμενοι αρχίζουν να εξαφανίζονται…"


    'Έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς/ες -κι όχι άδικα- ως η επόμενη βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο λόγος,φυσικά,για την συγγραφέα -μερικών από των πιο ευπώλητων βιβλίων των τελευταίων ετών- Ρουθ Γουέαρ (Ruth Ware),η οποία έχει αγαπηθεί αρκετά καί από το αναγνωστικό κοινό της χώρας μας. Ανάμεσά τους κι εγώ,που αν κι έχω διαβάσει μόνο δύο έργα της -συμπεριλαμβανομένου κι αυτού για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα- δηλώνω γοητευμένη από την οξυδέρκεια που διακρίνει την πένα της καί τον τρόπο με τον οποίο ''παίζει'' με το μυαλό καί την ψυχολογία,τόσο των προσώπων των ιστοριών της,όσο καί των αναγνωστών/στριών,επιλέγοντας να γράψει ιστορίες που η αληθοφάνειά τους προκαλεί φόβο,μα συνάμα καί την τάση οι αναγνώστες/στριες να επιδιώκουν τη λύση,ίσως καί τη λύτρωση,σαν άλλοι/ες υπερασπιστές/στριες του καλού καί ενάντιοι/ες του κακού. Αλλά ας επανέλθω στο βιβλίο. Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως με τίτλο ''Χιονοστιβάδα''. Πρόκειται για ένα αστυνομικό/ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο προσωπικό συγγραφικό στίγμα της δημιουργού.

    Η συγγραφέας,όπως προείπα,επιλέγει ως τίτλο του βιβλίου την λέξη ''Χιονοστιβάδα'' καί πέραν από την κυριολεκτική σημασία του όρου κι ό,τι πρακτικά αυτή συνεπάγεται,η αλήθεια είναι πως από το πρώτο άκουσμα διέκρινα -μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος- μία μεταφορική χρήση της λέξης. Σαν τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα καί οι όποιες πιθανές αποκαλύψεις θα λειτουργήσουν ως άλλη χιονοστιβάδα που το πέρασμά της θα έχει ολέθρια αποτελέσματα αφού θα ανατρέψει τα ως τότε δεδομένα στις ζωές των πρωταγωνιστών/στριών. Θα είναι,όμως,έτσι; Δεν σας το κρύβω πως ήθελα περισσότερες πληροφορίες κι έτσι,στράφηκα στην περίληψη του βιβλίου,προτού να ξεκινήσω την ανάγνωση.

   "Το πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο του Σαν Αντουάν βρίσκεται εν μέσω χιονοθύελλας. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι μέτοχοι και οι διευθυντές του Snoop, της πιο δημοφιλούς μουσικής εφαρμογής, για μία εβδομάδα εταιρικών διακοπών στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί το μέλλον της εταιρείας. Το διακύβευμα είναι η πιθανή εξαγορά της εταιρείας έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα μπορούσε να τους μετατρέψει όλους σε εκατομμυριούχους –ή να αφήσει κάποιους στα κρύα του λουτρού. Ο χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας λιγοστεύει και, με την ομάδα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, οι εντάσεις αυξάνονται. Όταν μια χιονοστιβάδα αποκλείει το σαλέ από τον έξω κόσμο και μία μέτοχος αγνοείται στα χιόνια, οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να αναρωτηθούν: θα μπορούσε κάποιος να καταφύγει στον φόνο για να πετύχει τον σκοπό του;

    Η συγγραφέας ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης με την περιεκτική παρουσίαση των βασικών προσώπων της ιστορίας. Μία ιστορία που για αρκετές σελίδες -βάσει πάντα των δικών μου υποκειμενικών προτιμήσεων- έμοιαζε να κυλά κάπως αργά καί με ήπιο τρόπο. Το γεγονός,όμως,πως είχα μείνει ικανοποιημένη από το προηγούμενο έργο της συγγραφέως,λειτούργησε καταλυτικά ώστε να συνεχίσω καί να το φτάσω μέχρι τέλους. Αυτή η απόφασή μου,όπως εντέλει αποδείχθηκε,ήταν η σωστή,καθώς από ένα σημείο καί μετά οι ανατροπές,η έντονη δράση καί το μυστήριο δηλώνουν σθεναρά την παρουσία τους καί μας παρασύρουν σε αυτό το αγωνιώδες σκηνικό όπου η έξοδος διαφυγής είναι δύσκολο να φανεί... 

   Πότε το θύμα γίνεται θύτης καί πότε συμβαίνει το αντίστροφο; Για ποιον λόγο να γίνει ένας άνθρωπος δολοφόνος; Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί; Τί θα συμβεί όταν τα καλά κρυμμένα μυστικά βγουν στο φως; Πώς θα αντιδράσουν οι ήρωες καί οι ηρωϊδες μπροστά στο βάρος των αποκαλύψεων; Πώς θα νιώσουν όταν μάθουν πράγματα που θα ανατρέψουν άρδην την άποψη που είχαν σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια για κάποια άτομα; Το ατομικό συμφέρον καί το πάθος για χρήμα πώς μπορεί να επηρεάσουν τη στάση ζωής καί τις πράξεις ενός ανθρώπου; Αυτά είναι μερικές από τις ερωτήσεις που πέρασαν από το μυαλό μου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης καί προσπάθησα να απαντήσω σε αυτές έχοντας ως αρωγό μου την πολύ καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί των ηρωϊδων του κειμένου από την ίδια τη συγγραφέα. Παράλληλα,ο μεστός της λόγος,η ορθή χρήση του λεξιλογίου καί των εκφραστικών μέσων καθιστούν το παρόν έργο καλογραμμένο καί ευκολοδιάβαστο. Εν κατακλείδι,εμένα μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί σας το προτείνω.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΥΘ ΓΟΥΕΑΡ (RUTH WARE)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ONE BY ONE


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ



   

Χιονοστιβάδα Χιονοστιβάδα Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.