Ξεπέρνα τον φόβο Ζήσε το θαύμα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


Τίτλος: Ξεπέρνα τον φόβο Ζήσε το θαύμα


Συγγραφέας: Μαργαρίτα Αρβανίτη


   Η ζωή μας δεν είναι μόνο άσπρο,ή,μαύρο. Υπάρχουν καί οι ενδιάμεσες ζώνες που ως άνθρωποι δείχνουμε την τάση να μην υπολογίζουμε,γιατί θεωρούμε πως είμαστε άτρωτοι/ες ως άλλοι/ες μικροί/ες θεοί/ες. Έχοντας τα πάντα ως δεδομένα,πιστεύουμε ότι τα όποια κεκτημένα μας θα μείνουν εκεί για πάντα. Πως δεν θα επηρεαστούν από κανέναν εξωγενή παράγοντα καί πως δεν θα επιφέρουν κανένα αρνητικό αντίκτυπο πάνω μας. Η ζωή,όσο δύσκολη κι αν είναι,παραμένει πάντα όμορφη σαν ένα ευλογημένο δώρο που μας έχει προσφερθεί απλόχερα καί εμείς πρέπει να το εκτιμάμε καί να το σεβόμαστε. Η ζωή δεν μας έχει δοθεί απλά καί μόνο για να επιβιώνουμε σαν άλλες καλοκουρδισμένες μηχανές,αλλά να ζούμε ευτυχισμένοι/ες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ναι,θα υπάρξουν δυσκολίες καί εμπόδια,μα στο χέρι μας είναι να μην γίνουμε ρίψασπεις καί να ''πολεμήσουμε'' ενάντια σε καθετί που δύναται να μας στερήσει την ευτυχία μας. 

   Ένα από τα υπέρτατα αγαθά στη ζωή μας είναι η υγεία μας,που τόσο άδικα καί εσφαλμένα την θεωρούμε ως δεδομένη καί δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία μέχρι η όποια ασθένεια κάνει την ανέλπιστη εμφάνισή της καί απειλήσει φανερά εκείνη. Ο φόβος αρχίζει να κυριαρχεί,παράλληλα με την ασθένεια,κι αυτομάτως όλοι οι μηχανισμοί άμυνας ενεργοποιούνται καί το αίσθημα της αυτοσυντήρησης ξυπνά από τον λήθαργο καί μεγαλώνει,όλο καί περισσότερο,αντλώντας δύναμη από τα αποθέματα που κρύβουμε όλοι κι όλες μέσα μας. Η συγγραφέας,λοιπόν,στοχεύει μέσα από την υπόθεση του βιβλίου της να μιλήσει για ένα ζήτημα ταμπού,που όσο κι αν λέμε πως πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο,υπάρχει δυσκολία καί προκατάληψη να μιλήσει μία γυναίκα γι'αυτό. 

  "Η Ελπίδα,η ηρωίδα του βιβλίου,έρχεται αντιμέτωπη με τη συνειδητότητα του αναπόφευκτου της προσωρινότητας της ζωής. Αιτία η απώλεια υγείας,Ca του μαστού. Πρόβλημα που επιβάλλει την άμεση αντιμετώπισή του. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα,πιάνει αποφασιστικά τη θέση της στη μάχη! Θα νικήσει; Πολύτιμο δώρο η ζωή,αξίζει να το διεκδικούμε!" διαβάζουμε στην περίληψη καί θα μου επιτρέψετε στα μάτια της πρωταγωνίστριας να βλέπω όλες εκείνες τις γυναίκες που καθημερινά αντιμάχονται τον καρκίνο καί είτε τον κερδίζουν,είτε όχι,μα για εμένα είναι οι πραγματικές ηρωϊδες της ζωής. Παράδειγμα προς μίμηση για όλους κι όλες εκεί έξω. 

  Στο επίκεντρο,λοιπόν,ο καρκίνος του μαστού. Ναι,καλά ακούσατε. Καί πριν να αρχίσετε να φτύνετε τον κόρφο σας καί να εύχεστε να μην τύχει ποτέ σε εσάς,ή,σε κάποιον δικό σας άνθρωπο,συνετό θα ήταν να σκεφτείτε πως ο εν λόγω καρκίνος είναι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιάσιμος καί το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται κατά πολύ,αρκεί να προληφθεί σε αρχικό στάδιο. Ναι,η πρόληψη κάποιες φορές ισοδυναμεί με την ίαση. Αλλά καί πάλι,εμείς οι άνθρωποι είτε από τον φόβο των εξετάσεων καί των γιατρών,είτε λόγω προκατάληψης καί αμάθειας,είτε λόγω της αδικαιολόγητης αίσθησης πως δεν θα πάθουμε κάτι,αφήνουμε την πρόληψη σην άκρη με ολέθρια πολλές φορές αποτελέσματα. 

   Η συγγραφέας έχει σκοπό,ουσιαστικά,να θίξει πολλά ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά σαν κοινωνία μέσα από την ιστορία του βιβλίου της με τελικούς αποδέκτες στο σύνολό τους τους άνδρες καί τις γυναίκες αναγνώστριες. Όχι,δεν είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο στις γυναίκες,-καθώς τις αφορά φαινομενικά πιο άμεσα-,αλλά καί στους άνδρες. Κι εκείνοι με τη σειρά τους δίνουν τον δικό τους αγώνα δίπλα στις γυναίκες. Κι εκείνοι αγωνιούν,φοβούνται κι εύχονται για το καλύτερο. Ξέρω πως υπάρχουν εκείνοι που εγκαταλείπουν γιατί δεν αντέχουν,αλλά όσοι επιλέγουν να παραμείνουν αξίζουν την συμπαράστασή μας καί τον σεβασμό μας.

   Εγώ είχα την χαρά να γνωρίζω την πένα της συγγραφέως,κυρίως,μέσα από τις ποιητικές της συλλογές που έχω διαβάσει κατά καιρούς. Διαβάζοντας,σήμερα,το ολοκληρωμένο μυθιστόρημά της,ικανοποιήθηκα για μία ακόμα φορά από την αμεσότητα καί ευκρίνεια του λόγου της. Έχει έναν τρόπο να διδάσκει με τα λεγόμενά της. Δεν προσβάλλει,ούτε μαλώνει. Άν καί στο παρόν έργο χρησιμοποιεί ιατρικούς όρους (χωρίς υπερβολές),η λυρικότητα της γραφής της είναι φανερή καί προσδίδει μία οικειότητα καί ζωντάνια στο κείμενο που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις ψυχές των αναγνωστών καί των αναγνωστριών. Μας προτρέπει να απαλλαγούμε από τον φόβο τόσο των ασθενειών,όσο καί των προληπτικών εξετάσεων καί των γιατρών. Αρκεί να σκεφτούμε το πως η επιστήμη έχει κάνει θαύματα καί σώζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 

   Εν ολίγοις,η συγγραφέας θέλει να μας μεταδώσει την αξία καί ομορφιά της ζωής,να μας δείξει πως μπορούμε να καταφέρουμε να υπερνικήσουμε τα όποια προβλήματα,κοιτώντας τα στα μάτια με θάρρος,θράσος καί πίστη. Έχοντας δίπλα μας ως στηρίγματα ανθρώπους που μας αγαπούν καί μας νοιάζονται,όπως εμείς εκείνους/ες,έχουμε επιπλέον λόγους να παλέψουμε καί να στεφθούμε νικητές/τριες. Άλλωστε,η αγάπη σημαίνει να μοιράζεσαι όχι μόνο τα καλά,αλλά καί τα άσχημα. Επίσης,δεν είναι τυχαία η επιλογή του τίτλου του βιβλίου. Δείτε το σαν μία προτροπή καί μία ακόμη ορθή συμβουλή για τη ζωή σας. Αναζητήστε το βιβλίο. Πιστεύω πως θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα μέσα από μία πιο αισιόδοξη ματιά. Ο καρκίνος φαντάζει ακόμη πιο δυνατός κι ανυπέρβλητος,όσο εμείς δεν τολμάμε να εκφέρουμε το όνομά του. Ίσως ένα από τα βήματα για να τον νικήσουμε,είναι να τον αποκαλούμε με το αληθινό του όνομα. Ποιος/α ξέρει; Μπορεί κι αυτό να μας βοηθήσει να ξορκίσουμε το κακό.

Καλή ανάγνωση!


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ



   

   

Ξεπέρνα τον φόβο Ζήσε το θαύμα Ξεπέρνα τον φόβο Ζήσε το θαύμα Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.