Ραντεβού στου Φλόκα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Από παλαιότερες εποχές συνηθίζουμε να ορίζουμε ως τόπο συνάντησης κάποιο γνωστό σημείο,ή,μαγαζί στην πόλη στην οποία διαμένουμε. Ένα μέρος που μπορεί να έχει γίνει στέκι τόσο δικό μας,όσο καί των προηγούμενων,αλλά καί των επόμενων γενεών. Καί μην μου πείτε,πως εσείς δεν έχει τύχει να κλείσετε ποτέ ένα ανάλογο ραντεβού,ή,πως δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο μέρος στον τόπο όπου ζείτε,γιατί δύσκολα θα σας πιστέψω. Άραγε,πόσα πράγματα μπορεί να γνωρίζουμε,-ή καί όχι-,γι'αυτά τα μέρη,ακόμα καί τα όποια μαγαζιά δέσποζαν εκεί καί είχαν γίνει σήμα κατατεθέν,ίσως καί ένα αλλιώτικο ''στολίδι'' στις πόλεις; Προσωπικά βρίσκω πολύ θελκτική την ιδέα να λάβω περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτά,διότι κατά κάποιον τρόπο θεωρώ πως είναι συνδεδεμένα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄όσο θεωρούμε με την κοινωνική,οικονομική καί ιστορική πλευρά των πόλεων. Είναι σαν να γίνονται αυτήκοοι καί αυτόπτες μάρτυρες συζητήσεων,συναισθημάτων,μυστικών,αρχής καί τέλους σχέσεων,αλλά καί της γενικότερης εξέλιξης σε όλους τους τομείς.
    Οι πιο παλιοί ίσως να γνωρίζετε την αλυσίδα καταστημάτων (εστιατόρια καί ζαχαροπλαστεία),με έδρα σε πολλά σημεία στην Ελλάδα,που έφεραν την επωνυμία Φλόκα καί ανήκαν στην ομώνυμη οικογένεια. Ίσως πάλι να έχετε υπάρξει εσείς,ή,δικοί σας άνθρωποι θαμώνες αυτών των μαγαζιών. Εγώ για να είμαι ειλικρινής,-λόγω του νεαρού της ηλικίας μου καί με δεδομένο πως έκλεισαν τα μαγαζιά στις αρχές του 1970-,δεν γνώριζα καν την ύπαρξή τους. Χάρηκα,βέβαια,πολύ που μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω γι'αυτήν την περιβόητη αλυσίδα καταστημάτων καί την ιστορία τους μέσα από το βιβλίο με τίτλο ''Ραντεβού στου Φλόκα'' που υπογράφει η κυρία Μαρία Βάρβογλη (μία εκ των απογόνων της οικογένειας) έχοντας την πολύτιμη βοήθεια από τον σύζυγό της κύριο Χάρη Βάρβογλη (ο οποίος προβαίνει καί στην αρχειακή επιμέλεια) καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα βιβλίο που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ύμνος αγάπης στην οικογένειά της,καθώς καί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 
    "Το όνομα ΦΛΟΚΑ είναι ιδιαίτερα γνωστό. Κάποτε το συναντούσε κανείς σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων και εστιατορίων υπήρξε τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτικών, αλλά και όλων όσοι λάτρευαν το καλό φαγητό και γλυκό. Ένα μεγάλο εργοστάσιο παρήγε κάθε λογής γλυκές λιχουδιές, από σοκολάτες και καραμέλες μέχρι γλυκά του κουταλιού και φρουί γλασέ. Υπήρχαν κυλικεία στα σύνορα, στα αεροδρόμια, στους κινηματογράφους και η επιγραφή ΦΛΟΚΑ ήταν πολύ συνηθισμένη στις τέντες των περιπτέρων. Αυτή η πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλυσίδα καταστημάτων έσβησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αφήνοντας ανεξίτηλο τον απόηχο του ονόματος στις μνήμες όλων. Το βιβλίο Ραντεβού στου Φλόκα προσφέρει στους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των ζαχαροπλαστείων και να πάρουν μια γεύση της εποχής." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Είναι αλήθεια πως όλοι κι όλες θαμπωνόμαστε από την αίγλη αυτών των καταστημάτων καί τους διάσημους θαμώνες τους. Όταν τα επισκεπτόμαστε,αισθανόμαστε σαν μικρά παιδιά που ζουν ένα κομμάτι από το παραμύθι τους. Όλη η χρυσόσκονη κάθεται απαλά πάνω στη ζαχαρόκρεμα καί στις λοιπές γαρνιτούρες των νόστιμων γλυκών καί εδεσμάτων που γαργαλά ευχάριστα τον ουρανίσκο μας προκαλώντας μας μία γλυκειά ηδονή. Όμως,δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στο περιτύλιγμα,καθώς σε μία μεγάλη επιχείρηση,ή,σε ένα μικρό μαγαζί δεν παύει από πίσω να υπάρχουν οι άνθρωποι που είχαν την ιδέα για τη δημιουργία τους,την τελική υλοποίηση καί την διαχείριση. Γιατί κάθε εταιρεία είναι συνυφασμένη με τους ανθρώπους της. Χάρη,λοιπόν,στο παρόν βιβλίο θα τα μάθουμε όλα.
   Η συγγραφέας με προσοχή,σεβασμό κι απέραντη αγάπη θα καταγράψει πάνω στο χαρτί την ιστορία της οικογένειάς της,αλλά καί της αλυσίδας των καταστημάτων τους από την αρχή έως καί το οριστικό τέλος. Για να μας βοηθήσει,θα παραθέσει έναν χάρτη με το γενεαλογικό έργο της οικογένειας,διάφορες φωτογραφίες τόσο μελών της οικογένειας,όσο ποικίλων μερών ακόμη καί των προϊόντων,εμπειρίες ζωής,όπως καί έντυπο αρχειακό υλικό που σχετίζεται την επιχείρηση. Ο λόγος της είναι οικείος,συνοπτικός καί ευνόητος. Δεν κουράζει με μη χρήσιμες πληροφορίες καί δεν κάνει κάπου ''κοιλιά''. Εστιάζει σε όσα χρειάζεται να ειπωθούν,χωρίς τάσεις εντυπωσιασμού,ή,λοιπές φιοριτούρες. Ένα βιβλίο μικρό σχετικά σε όγκο,αλλά πλούσιο από άποψη πληροφοριών καί συναισθημάτων. Ένα βιβλίο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!
   
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΒΟΓΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ










Ραντεβού στου Φλόκα Ραντεβού στου Φλόκα Reviewed by Dominica on Μαρτίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.