Ας γνωρίσουμε δύο βιβλία της σειράς «Σχολική σκηνή»


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Η πρώτη μέρα που όλα τα παιδιά περνάνε την πόρτα του δημοτικού,καθώς καί η τελευταία που την κλείνουν πίσω τους είναι δύο σημαντικοί σταθμοί,όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους,αλλά καί για την πορεία της υπόλοιπης ζωής τους. Είναι μέρες καί εμπειρίες που χαράσσονται ανεξίτηλα στην μνήμη τους. Αλίμονο,αν έχουν υπάρξει άνθρωποι,που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει,να μην θυμούνται τις πρώτες σκέψεις βλέποντας μπροστά τους το κτίριο όπου θα φοιτούσαν για τα επόμενα έξι χρόνια,το πρώτο καρδιοχτύπι που ένιωσαν για το αν θα έκαναν νέες φιλίες,τις απορίες για όλα όσα θα μάθαιναν καί για το αν θα είχαν δάσκαλο ή δασκάλα,αν θα συναντούσαν τους φίλους καί τις φίλες τους από το νηπιαγωγείο,τα πόσα γέλια,τις πλάκες καί τα παιχνίδια που έπαιζαν στα διαλείμματα,όλα όσα τα συντρόφευαν αυτά τα χρόνια,αλλά καί ο φόβος καί οι σκέψεις για το άγνωστο που απλωνόταν μπροστά τους καί άκουγε στα ονόματα γυμνάσιο,λύκειο,σπουδές κλπ. Τα έξι χρόνια του δημοτικού είναι συνδεδεμένα με πολλά,μα κυρίως με την παιδική ηλικία,την αγνότητα καί ομορφιά αυτής. 
   Φτάνοντας,αισίως,η σχολική χρονιά στο τέλος της,οι δάσκαλοι καί οι δασκάλες σε συνεργασία με τους μικρούς μαθητές καί τις μικρές τους μαθήτριες ψάχνουν να βρουν όμορφες ιδέες για να κλείσει με δημιουργικό καί ψυχαγωγικό τρόπο η χρονιά. Πόσο μάλλον για τα παιδιά που ολοκλήρωσαν την πρώτη τάξη,αλλά καί για εκείνα που αποφοιτούν από το δημοτικό. Τα θεατρικά έργα που έχουν δημιουργηθεί από τα παιδιά καί τους εκπαιδευτικούς είναι μία πολύ καλή ιδέα για να εκφράσουν όλα όσα νιώθουν καί να κάνουν ένα μικρό,ή,μεγαλύτερο απολογισμό. Σαν ένα ''ευχαριστώ'' για όλα όσα έζησαν καί έμαθαν. Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο σας παρουσιάζω δύο βιβλία της σειράς ''Σχολική σκηνή'' της συγγραφέως/θεατρολόγου Ίλιας Λακίδου,με τίτλους ''Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ" καί ''ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑ" που κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική καί τα θεωρώ ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών.
Θετικά στοιχεία:
- Διδακτικές,ψυχαγωγικές ιστορίες
- Οικείο λεξιλόγιο καί καθημερινά παραδείγματα
- Ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών/τριων
- Ενωτικός χαρακτήρας της όλης διαδικασίας
''Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ"
Στην Α΄ Δημοτικού, οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποιούν το δικό τους μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της γνώσης. Και στην παράσταση του έργου Η ζωή είναι μαζί, ένα τέτοιο ταξίδι παρουσιάζουν. Σκοπός είναι να γνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα και καταστάσεις, και με βιωματικό τρόπο να τα κατανοήσουν, αλλά και να τα μεταδώσουν. Η Ίλια Λακίδου έγραψε ένα θεατρικό έργο για να το παίξουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης ως εορτή λήξης της πρώτης τους χρονιάς στο Δημοτικό Σχολείο. Αποτελεί διασκευή και ανάπτυξη του παραμυθιού του Χρήστου Μπουλώτη «Μία ερωτική ιστοριούλα με καλό τέλος» (Λωτός, 19901) και, φυσικά, μπορεί να παιχτεί και από παιδιά της Β΄ Δημοτικού, ίσως για να γιορτάσουν έναν κύκλο που κλείνει, αυτόν των δύο πρώτων χρόνων στο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν.
''ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑ"
Το Δημοτικό τελειώνει. Τι μένει; Είναι οι γνώσεις που πήραμε; Είναι οι φιλίες που κάναμε; Είναι τα ενδιαφέροντα που αναπτύξαμε; Είναι μήπως οι συνήθειες, τα θέλω και τα πρέπει που αντιμάχονται το ένα το άλλο στο πλαίσιο ενός επαναλαμβανόμενου καθημερινού προγράμματος; Και το μετά; Τι θα γίνει μετά; Μετά είναι το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και μετά; Μετά είναι το μέλλον, αυτό το άγνωστο. Και μέσα σε όλα αυτά, τα όνειρα. Έτσι, κομμάτι κομμάτι στήθηκε μία σπονδυλωτή παράσταση που προσπάθησε να συμπυκνώσει τα όσα οι μαθητές και οι μαθήτριες έζησαν στα έξι χρόνια του Δημοτικού και όσα προσδοκούν από το άμεσο ή το μακρινό μέλλον.
Λίγα λόγια για την σειρά:
Η σειρά «Σχολική σκηνή» περιλαμβάνει θεατρικά έργα που μπορούν να ανέβουν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ικανοποιώντας τη θεματολογία των σταθερών εκδηλώσεων κάθε έτους. Το Από το πριν στο μετά της Ίλιας Λακίδου απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Στ΄Δημοτικού, ώστε να είναι κάτι που θα θυμούνται για πάντα και τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους και ολόκληρη η σχολική κοινότητα. Αντίστοιχα το έργο αυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σχολείο χωριστά, με άξονα τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών, την παράδοση του κάθε τόπου κ.λπ. Ας γίνει λοιπόν οδηγός για πολλές εκδηλώσεις αποφοίτησης και αφορμή για μοναδικές εμπειρίες…
Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΛΙΑ ΛΑΚΙΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ





Ας γνωρίσουμε δύο βιβλία της σειράς «Σχολική σκηνή» Ας γνωρίσουμε δύο βιβλία της σειράς  «Σχολική σκηνή» Reviewed by Dominica on Μαΐου 19, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.