Θάνατος στην Ελλάδα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Θάνατος στην Ελλάδα

Ποιητής: Ονούφριος Ντοβλέτης

   Η ποίηση...
Εξευμενίζει τα πλήθη.
Οξύνει την σκέψη μας.
Ασκεί ουσιαστική καί βαθειά κριτική σε όλα τα κακώς κείμενα της εκάστοτε εποχής.
Δεν γνωρίζει όρια καί δεν μπορεί να περιοριστεί σε διάφορα καλούπια.
Υμνεί σπουδαία πρόσωπα καί τα επιτεύγματά τους.
Κρατά ζωντανή την μνήμη καί την ιστορία.
Μας μεταφέρει σε τόπους καί διάφορους χρόνους.
Γίνεται πυξίδα καί πηγή έμπνευσης.
Όλα,λοιπόν,τα παραπάνω τα αναζητούμε από την επαφή μας με τις ποιητικές συλλογές.
    Έχω ξαναπεί πως επιλέγω να διαβάζω ποίηση καί κάποια βιβλία αποκλειστικά για μένα. Ούτε για να προσποιηθώ καί να κοκορευτώ πως τάχα μου ανήκω σε κάποια αναγνωστική ελίτ (αφήστε που όσοι/ες το πιστεύουν αυτό,συγγνώμη που θα το πω,αλλά πλανώνται πλάνην οικτρά). Ούτε για να φανεί πως τάσσομαι υπέρ κάποιων αναγνωστικών τάσεων της εποχής.
   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι η νέα ποιητική συλλογή του ποιητή Ονούφριου Ντοβλέτη,με τίτλο ''Θάνατος στην Ελλάδα''. Ένας τίτλος διφορούμενος που μπορεί να λάβει πολλές ερμηνείες καί θα σας αφήσω να επιλέξετε μόνοι/ες σας τί μπορεί να σας γεννά ως σκέψη στο μυαλό σας το άκουσμά του.
   "Ένα βανδαλισμένο άγαλμα του Ρήγα, μια αφίσα του ΕΟΤ, ένα κόκκινο ελάφι, μια τέντα, ένας ιός, κάτι αρχαίες πέτρες και μια σημαία... Αυτά, και άλλα, αποτέλεσαν την έμπνευση για μια ποιητική συλλογή που θέλει να υμνήσει ή να θρηνήσει την Ελλάδα ενώ ακόμη στηλιτεύει κάποια κακώς κείμενα, όπως η μεταπολεμική αρχιτεκτονική, η ξενομανία κ.ά. Μια συλλογή, γεμάτη εικόνες, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς περιέχει πολλές έγχρωμες φωτογραφίες, που συνοδεύουν τα πενήντα τέσσερα ποιήματα. Ποιήματα χωρισμένα σε θεματικές ενότητες, σε καθεμία από τις οποίες υπάρχει ένα ξεχωριστό εισαγωγικό κείμενο μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Η έκδοσή της στα 200 χρόνια από την Επανάσταση ήταν καθαρή σύμπτωση. Ή μήπως όχι;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Άρτια δομή ποιημάτων
- Ευνόητος λόγος κι άφθονο λεξιλόγιο
- Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες
- Θίγονται ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία
- Επιχειρήματα που στηρίζουν τις θέσεις του ποιητή
   Είναι μία ενδιαφέρουσα κι αλλιώτικη ποιητική συλλογή. Είτε συμφωνεί,είτε όχι κάποιος/α με τα λεγόμενα του δημιουργού,δεν δέχεται πίεση να τα αποδεχθεί κι αυτό το βρήκα ικανοποιητικό. Τον άκουσα καί θα επιλέξω το αν θα ''κρατήσω'' κάτι,ή,όχι. Το θεωρώ πολύ εποικοδομητικό για την σκέψη μου. Άν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.
Καλή ανάγνωση!

Κεντρική διάθεση:

Μαρία Εψήμου

Λόντου 4, Αθήνα, 10681Θάνατος στην Ελλάδα Θάνατος στην Ελλάδα Reviewed by Dominica on Μαΐου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.