Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Καθημερινά περνούν από τα χέρια μου πάρα πολλά βιβλία,αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής,υπάρχουν μέσα σε αυτά κι εκείνα που δεν θα τα επέλεγα από μόνη μου. Όχι για λόγους σνομπισμού,ή,εξαιτίας κάποιας άλλης προηγούμενης κακής εμπειρίας,αλλά επειδή θεωρώ πως δεν θα ταίριαζαν με τις αναγνωστικές μου προτιμήσεις. Τί κάνω σε ανάλογη περίπτωση; Ευτυχώς,δεν μου έχει τύχει πολλές φορές,μα όταν συμβεί,επιλέγω να προσεγγίζω αυτά τα έργα με ''ανοικτό'' μυαλό καί σεβασμό προς τον/την εκάστοτε δημιουργό καί εκείνη την μερίδα των αναγνωστών/στριών που πιθανότατα να τα βρουν αρκετά αρεστά για τα δικά τους γούστα. Κάτι ανάλογο μου συνέβη καί με το νέο κοινωνικό καί με πολιτικές προεκτάσεις μυθιστόρημα της συγγραφέως Ασημένιας Σαράφη,με τίτλο ''Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

   Η πολιτική ζωή της κάθε χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη με την κοινωνία στο σύνολό της. Το δικαίωμα του ''εκλέγειν'' καί ''εκλέγεσθαι'' είναι ένα από τα κεκτημένα που όλοι κι όλες οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε,καθώς έχει την δύναμη μέσω των όποιων αποφάσεών μας να ορίσει άρδην την ζωή μας καί κατ'επέκταση εκείνη την μερίδα των πολιτικών που θα εκπροσωπούν εμάς καί τις θέσεις μας για ένα υγιές καί καλύτερο μέλλον. Τουλάχιστον αυτό θα ίσχυε σε ένα ουτοπικό περιβάλλον,που απέχει κατά πολύ από τα όσα ζούμε. Αλλά ας επιστρέψω στην αρχική μου σκέψη. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω μα μέχρι καί τις μέρες μας,παρατηρούμε πως ό,τι σχετίζεται με την πολιτική (εκλογές,ελεύθερη έκφραση λόγου γύρω από αυτά κλπ.) πάντα μα πάντα έχουν αντίκτυπο στις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Καί μην μου πείτε πως δεν συμβαίνει,γιατί δεν θα σας πιστέψω. Πόσες οικογένειες καί φιλίες δεν έχουν χαλάσει εξαιτίας του πολιτικού φανατισμού διάφορων μελών που τις απαρτίζουν;

   "Στην παραθαλάσσια πόλη, όπως και στη χώρα ολόκληρη, οι πάντες έχουν προσβληθεί από τον προεκλογικό πυρετό. Ο πόλεμος της αφίσας, που μαίνεται λυσσαλέος στους τοίχους των κτηρίων, μαρτυρά το μοίρασμα του κόσμου στους δικούς μας και στους άλλους. Ο Νικόλας παρατηρεί τον πατέρα να κρατά το στόμα του κλειστό και να επιμένει πως μόνη λύση υπήρξε από καταβολής κόσμου η δημοκρατικότητα και η συμφιλίωση. Κι όσο για την Αλλαγή που ευαγγελίζεται ο χαρισματικός ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, θα προτιμήσει να μην εκφέρει άποψη καμιά. «Γιατί εμάς κάηκε η γούνα μας από τα πολιτικά», όπως σημείωνε συχνά πυκνά η γιαγιά Ρόη. Εντούτοις, το καλοκαίρι θα συνεχίσει να εξελίσσεται φέρνοντας τις φεγγαράδες, τις νύχτες των πανηγυριών, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις κι ένα θρασύ κορίτσι. Η Μαρία με τα κίτρινα θα δώσει τότε τις πιο ταιριαστές συμβουλές για τα ζητήματα της καρδιάς, καπνίζοντας τα βαριά τσιγάρα με το άσπρο φίλτρο. Και όλα θα βαίνουν σχετικά ομαλώς, έως ότου καταφθάσει απροειδοποίητα ο Τσέχος παππούς. Μαζί του θα φέρει και όλες τις αιχμηρές λεπτομέρειες του συνειδητά και πεισματικά αποσιωπημένου παρελθόντος, αυτού που διχοτόμησε τον κόσμο τέσσερις δεκαετίες πιο πριν. Και μετά να αναχωρήσει οριστικά από τον επιβατικό σταθμό του καφε-ζαχαροπλαστείου «Η Ομόνοια», λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εκείνη Κυριακή 18 Οκτωβρίου του 1981, οπότε και άνοιξαν οι κάλπες για να δεχτούν τα ψηφοδέλτια του, ακόμη και σήμερα, 40 ακριβώς χρόνια μετά, άδηλου και δυσερμήνευτου μέλλοντός μας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   "Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος" ο τίτλος που επιλέγει η συγγραφέας καί κάθε άλλο παρά τυχαίος μπορεί να θεωρηθεί. Εάν το καλοσκεφτούμε η επιλογή του αν θα προσέλθουμε ως ψηφοφόροι,ή,όχι στις εκλογές είναι βαρύνουσας σημασίας. Για κάποιους/ες η στάση της αποχής αποδεικνύει γενναιότητα,ίσως κι αντίσταση στο όποιο κατεστημένο,ενώ για άλλους/ες θεωρείται επιεικώς ως απαράδεκτη στάση έως καί δειλία. Εγώ δεν τάσσομαι ούτε υπέρ της μίας,ούτε υπέρ της άλλης άποψης,καθώς ο καθένας καί η καθεμία έχει το δικαίωμα να πράττει όπως εκείνος/η πιστεύει ότι είναι το σωστό. Αρκεί,βέβαια,οι όποιες πράξεις του/της να μην βλάπτουν τον υπόλοιπο κόσμο. Η συγγραφέας,λοιπόν,με λόγο στρωτό,οικείο καί άρτια δομημένο θα μας μιλήσει για όλα τα παραπάνω καί τον τρόπο που επηρεάζονται οι ισορροπίες καί οι δεσμοί ακόμη καί μέσα στις οικογένειες. Γεμάτο από άποψη νοημάτων,αληθοφάνεια χαρακτήρων,σωστή δομή κειμένου,ρεαλιστικοί διάλογοι καί γλαφυρές εικόνες που αναδεικνύουν σκέψεις καί συναισθήματα είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Έαν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ





Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος Reviewed by Dominica on Ιουνίου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.