Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΗ ΧΙΟ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Τα παιδιά καί οι έφηβοι/ες είναι πιο απαιτητικοί/ες ως αναγνώστες/στριες καί θα μου επιτρέψετε να το κατανοώ απόλυτα. Με δεδομένο πως διαβάζω βιβλία που προορίζονται στις συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών,το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει μία ανακύκλωση των ίδιων μοτίβων. Δεν σας το κρύβω πως έχω αποφασίσει να διαβάζω βιβλία της εν λόγω κατηγορίας κατόπιν πιο αυστηρής επιλογής,ώστε να ανακαλύπτω καί κάτι το διαφορετικό. Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο διάβασα καί σας παρουσιάζω το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα Κώστα Στοφόρου,με τίτλο ''Η Πηνελόπη στη Χίο'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. 
   Ο συγγραφέας,εμπνεόμενος από ένα ταξίδι της αείμνησης συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα στην Χίο το καλοκαίρι του 1886,πλάθει μία όμορφη καί διδακτική ιστορία,όπου η πραγματικότητα καί η μυθοπλασία συμπορεύονται άρτια καί ομαλά. Η Πηνελόπη Δέλτα γίνεται ξανά το μικρό κορίτσι στις αρχές της εφηβείας που βιώνει πρωτόγνωρες για εκείνη εμπειρίες καί μας επιτρέπει να ρίξουμε κρυφές ματιές σε πτυχές της προσωπικότητας της σπουδαίας δημιουργού,αφού πολλά στοιχεία του βιβλίου έχουν στηριχθεί στο πλούσιο έργο της. 
   "Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και... ερωτεύεται." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Ο συγγραφέας διαθέτει μία ευγλωττία που ικανοποιεί μικρούς καί μεγάλους καί προσαρμόζει το ύφος καί το λεξιλόγιό του ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Στο παρόν έργο έχει έναν οικείο καί κατανοητό λόγο από τα παιδιά,χωρίς να προσπαθεί να μειώσει την νοημοσύνη τους,ή,να τα εντυπωσιάσει με διάφορα συγγραφικά τρικ. Αντίθετα,δείχνει σεβασμό καί παράλληλα με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της υπόθεσης,σκοπό του έχει να τους μιλήσει για την σφαγή του άμαχου πληθυσμού της Χίου από τους Τούρκους,η οποία έγινε πηγή έμπνευσης για τον διάσημο ομώνυμο πίνακα του ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά καί για το φιλελληνικό κίνημα των ευρωπαίων εκείνης της εποχής.
   Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Διδακτική ιστορια
- Μεστός λόγος
- Ρεαλισμός σε ισορροπία με το παραμύθι
- Αληθοφάνεια προσώπων καί αναμεταξύ των διαλόγων
- Εικόνες πλούσιες που κατακλύζουν όλες τις αισθήσεις
- Εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου
   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται άκοπα κι ευχάριστα καί πετυχαίνει τον σκοπό του. Ένα βιβλίο που το απήλαυσα καί σας το προτείνω για να το προσφέρετε δώρο στα δικά σας παιδιά,ή,κάπου αλλού. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 11 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ








Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΗ ΧΙΟ Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΗ ΧΙΟ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.